Büyükşehir A. Adayı Kayatürk, projelerini açıkladı

Van Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Ayhan Kayatürk, gazetecilerle bir araya geldiği programda, aday olması ve seçilmesi halinde yapacağı çalışmaları anlattı. Kayatürk, “Daha güzel bir kent için elimizden geleni yapacağımıza söz veriyoruz. İller Bankası gibi bir kurumda bölge müdürlüğü yapmış olmanın avantajıyla, hizmet noktasında önemli adımlar atacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir A. Adayı Kayatürk, projelerini açıkladı

31 Mart 2024 yılında yapılacak olan yerel seçimlere aylar kala siyasi partilerden aday adayları da basınla bir araya geliyor.

Bu kapsamda Van’da bulunan yerel ve yaygın basın mensupları ile Elite World Otel’de kahvaltılı basın toplantısında bir araya gelen AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Ayhan Kayatürk, kendisine adaylık verilmesi ve başkan olarak seçilmesi halinde yapacağı çalışmaları slayt sunumla anlattı.

Van’ın imarı konusunda önemli çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizen Kayatürk, Van Gölü kirliliğinin giderilmesi adına yerel yönetimlere büyük görevler düştüğünü dile getirdi.

Van’da raylı sistemin hayata geçmesi, çevre yolunun güzergahında yeni bir otogar yapılması gerektiğini ifade eden Kayatürk, seçilmesi halinde kente yeni stadyum kazandırılması için de gayret göstereceğini belirtti.

Van’ın en önemli sorunlarından birinin trafik sorunu olduğunu belirten Kayatürk, iki-üç caddeye sıkışan şehri, diğer caddelere yaymaya çalışacaklarını söyledi.

KAYATÜRK, KENDİSİNİ TANITTI

Konuşmasına kendini tanıtarak başlayan Ayhan Kayatürk, “Değerli basın mensupları davetimize icabet ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Dilerseniz önce kendimi tanıtayım. Ben 1969 yılında Tuşba ilçesinde dünyaya geldim. İlk ve orta öğrenimimi İskele Yatılı Bölge Okulu’nda tamamladım. Daha sonra Ankara Atatürk Lisesi’nde liseyi bitirdim. 1988’de Dicle Üniversitesi İnşaat Bölümü’nü kazandım. 1992 yılında ise üniversiteyi tamamladım. Üniversiteyi bitirdikten sonra özel olarak çalışmak istedim, ama imkânlar el vermeyince belediyemize müracaat ettik. O dönem belediye başkanımız Mesut Öztürk beydi. Hakikaten vizyoner bir belediye başkanıydı. O da benim gibi inşaat mühendisiydi ve Van’a gerçekten değer katan belediye başkanlarımızdan birisidir. Kendisini buradan saygıyla anıyorum. Akabinde üniversite de öğretim görevlisi alımı oldu. Sınava girdim ve kazandım. Van YYÜ’de öğretim görevlisi olarak göreve başladım. Daha sonra yüksek lisans yapmak için Harran Üniversite’ne geçiş yaptım. Oradaki hocalarımız da başka üniversiteler geçiş yapınca, yüksek lisans yapma ihtimalimiz ortadan kalktı. Tekrar Van’a geri dönme kararı aldım. Daha sonra Van’da belli kurumlara müracaatta bulundum. Akabinde İller Bankası’nda işe başladım. İller Bankası belediye ve belediyeciliğin bütün hizmetlerinin yürütüldüğü bir kurum. Uzun süre İller Bankası’nda çalıştım. İller Bankası’nda çok ciddi tecrübe ve deyimlerim var. İller Bankası Genel Müdürlüğü’nde de çalıştım. 8 yıl Ankara’da genel müdürlükte çalıştım. Orada çok ciddi deneyim ve tecrübelerim oldu. Çünkü hem Van’da hem de Ankara’da çalışınca bürokrasinin nasıl işlediğini, nasıl olduğunu çok daha iyi görebiliyorsunuz. Dolayısıyla böyle bir fırsatım oldum” dedi.

“58 BELEDİYE İLE MÜŞTEREK ÇALIŞMALAR YAPILDI”

2017 yılından beri İller Bankası Bölge Müdürlüğü görevini yürüttüğünü söyleyen Kayatürk, “Altyapı, üst yapı, harita, imar, yol yapımı, park gibi aklınıza gelebilecek bütün belediyecilik hizmetlerini, İller Bankası’nda yürütüyoruz. Çeşitli görevlerde bulundum. 2017 yılından bu yana bölge müdürü olarak hizmetlerimize devam ediyoruz. Van’ın her noktasında hizmetlerim var. Birçok ilçede bizatihi kontrollük yapmışım. Dolayısıyla Van’ın 13 tane ilçesinin tamamında içme suyu, arıtma, kanal, alt yapı, üst yapı, terminal binaları, hizmet binaları gibi belediyelerin yaptığı bütün hizmetlerde imzam ve emeğin var. Bunun yanında ciddi bir tecrübem var. 58 tane belediyeyi yönetiyorum. Büyükşehir başta olmak üzere, bütün belediyelerimizle müşterek yaptığımız hizmetler var. Belediyelerimize finansmanın yanında teknik destek veriyoruz. Belediyelerimize proje desteği veriyoruz. Dolayısıyla belediyeyi, belediyeciliği iyi biliyorum. Van’ı çok iyi biliyorum. Van’ın her köşesini biliyorum. Bundan dolayı bu kutsal göreve aday oldum. Bu işi layıkıyla yapacağıma inanıyorum. Benimle birlikte birkaç arkadaşımız daha Van Büyükşehir Belediyesi için adaylığını açıkladı. Hepsi birbirinden değerli kişiler. Onlarda yapacakları şeyleri anlatıyor. Van’ı marka şehir haline getirmek için onların da muhakkak projeleri vardır. Hedefimiz gerçekten Van’ı marka şehir yapmaktır” şeklinde konuştu.

“HEP BERABER VAN’I KALKINDIRACAĞIZ”

Van’ı ekip halinde kalkındırmayı planladıklarını anlatan Ayhan Kayatürk, “Hazırlamış olduğumuz projeleri hep birlikte yürüteceğiz. Hep beraber Van’ı kalkındıracağız. Van çok güzel bir şehirdir. Van potansiyeli olan bir şehirdir. Türkiye’de Van, İstanbul ve Gaziantep çok farklı iller. Diğer güzel büyük illerimiz de var, ama bu üç il çok farklı illerdir. İstanbul’u İstanbul’dan ibaret bilmemek gerekiyor. İstanbul etrafındaki bütün illerle kalkındırdı ve hepsi şuan istenilen seviyeye gelmiş durumdadır. İlerlemenin sınırı yok, inşallah daha ileriye de gidecekler. Diğer taraftan Gaziantep’e baktığımız zaman, Gaziantep de çok güzel bir noktaya geldi. Gaziantep de Şanlıurfa’yla, Adıyaman’la, Kilis’le, Kahramanmaraş ile, yani etrafındaki bütün illerle beraber kalkındı. Ama Van maalesef bunu henüz yapamadı. Eğer Van kalkınırsa, Van Büyükşehir ile beraber, Van’ın ilçeleri ve etrafındaki Hakkâri, Bitlis, Muş, Bingöl, Ağrı da kalkınacaktır. Bunlarla beraber kalkınırsa, doğu kalkınmış olacak. Dolayısıyla bu potansiyel var. Van’da eğer biz bir şeyler yaparsak, büyükşehir belediyesini alırsak, merkezi hükümetimizde buraya teşvik ve yatırımlarını yönlendirirse, diğer illerde de evet bir hareketlilik, bir kımıldama var ama yeterli değil. Van ile beraber inşallah bizi çok daha iyi noktalara götürecek. Bizim hedefimiz bu defa Van’dır. Kendi aramızdan bir belediye başkanı çıkarmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“KAYYUMLAR GÜZEL ÇALIŞIYOR, AMA RİSK ALINMAYINCA OLMUYOR”

Malumunuz belediye başkanları HDP’den seçilince daha sonra kayyumlar geliyor. Kayyumlarımız elbette güzel hizmetler yapıyorlar. Ama stratejik hedefler, büyük projeler, büyük programlar, şehri bir yere getirmek risk gerektiriyor. Bunlar için risk almanız gerekiyor. Bunlar için finans bulmanız lazım. Bunlar için çok ciddi bir çaba içerisinde olmanız gerekiyor. Kayyumlar dediğim gibi çok güzel hizmetler yaptılar ve yapıyorlar. Ama bu hizmetler için kendi aramızdan mutlaka bir belediye başkanı seçmiş olmamız gerekiyor. Risk alması lazım. Biz yaklaşık olarak emsal illerle kıyasladığımız zaman, biz onlara göre maalesef biraz gerideyiz. 15-20 yıl emsal illerin gerisindeyiz. Biz inşallah göreve gelirsek, geride kalmış olduğumuz 20 yılı çok kısa bir süre içerisinde kapatmayı hedefliyoruz. Hedefimiz iki dönem üst üste belediye başkanlığı yapmak. Eğer bir şeyler yapmak istiyorsanız, bir dönem buna yeterli olmayabilir. İki dönemle inşallah şehri marka şehir, bütün hizmetlerin olduğu, bütün güzel hizmetlerle buluştuğu bir şehir haline getirmemiz lazım. Onun için Allah’ın izniyle gelirsek, vatandaşlarımızdan, hemşehrilerimizden, Vanlılardan ikinci bir dönem daha isteyeceğiz. Zaten birinci dönemde ortaya koyacağımız çalışma ve projelerle bize ikinci dönemin de kapılarını inşallah aralayacaktır. Projelerimizi, hedeflerimize vatandaşlarımıza anlatacağız. Halkımız ikna etmek için güzel sunumlar yapacağız” dedi.

PROJELER SLAYT SUNUMLA ANLATILDI

Daha sonra slayt sunum eşliğinde projelerini anlatan Ayhan Kayatürk, “Van Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yer alan 13 ilçeye ait hâlihazır haritalar, İmar planları ve çevre düzeni planını yapmak ve güncellemek, modern, yaşanabilir, çevre dostu, yeşil alanları bol, iklim koşullarına uyumlu, afet risklerine dayanıklı bir kent meydana getirmek. Van’ımızın elbette imar planı var ama yeterli olmadığını düşünüyorum. Dolayısıyla şehirde büyüyor, yeni yerleşim alanlarına ihtiyaç var. İlk işe başladığımızda haritalarımız güncel mi? çevre düzen planımızda neler yapabiliriz gibi çalışmalar yapacağız. Coğrafi Bilgi sistemi teknolojileri ile Akıllı Şehircilik hizmetlerini geliştirerek, akıllı ulaşım sistemlerini ve ulaşım altyapı uygulamalarını artırarak, ihtiyaca cevap verecek yeterlilikte geniş bulvarlar açarak yoğun trafik sorununu çözmek. Van’da şuan ciddi bir trafik sorunu var. Caddelerimiz, sokaklarımız, yollarımız dar, trafik çilesini ortadan kaldırmak için çalışacağız. Öncelikle şehri yaymamız gerekiyor. Şehrin artık Cumhuriyet Caddesi, Maraş Caddesi bu bileşkeden artık yaygın bir hale getirmemiz lazım. İskele Caddesinde bir canlılık başladı. Aslında Karayollarından aşağıya da bir hareketlilik var. Artık şehri buralara yaymak gerekiyor. Edremit’ten başlayıp üniversiteye kadar devam eden çok güzel bir İpekyolu’muz var ama maalesef dışarıdan bir misafir geldiğinde şehir bu mu diyor. Dolayısıyla İpekyolu’nda bulunan sağlı, sollu bütün arsaların sahiplerini teşvik ederek iş alanlarını açmalarını isteyeceğiz. Orada bulunan arsaların muhakkak değerlendirilmesi gerekir. Çevre yolu projesi şuan belli bir aşamaya geldi. 2024 yılında bitirilmesi hedefleniyor. Tabi çevre yolu bitince Büyükşehir Belediyesi’nin de muhakkak bu yola paralel veya bu yolun dikine bulvarlar açması lazım. Çünkü ben o bölgeleri gezip dolaştım. Erek Dağı’nın etekleri yerleşime çok müsait bir yer, malumunuz 6 Şubat tarihinde ülkemizde ciddi bir deprem yaşandı. Bende deprem döneminde Kahramanmaraş’ta bulundum. Kahramanmaraş’ta Van gibi dağın eteklerinde ve ovada yerleşmiş bir ilimiz, ovada olan bütün binalar yerle bir olmuş ama dağın eteklerinde yapılan bütün binalar ayakta kalmış, ufak tefek hasarlarla şiddetli depremleri geçirdi. Onun için bizimde artık Van’ı yeni, zemini sağlam bir yere taşımamış lazım. Biz fizibilite çalışması yaptıktan sonra benim öngörüm Kalecik’ten başlayıp Kevenli konutlarının olduğu yer, oradan Hakkari yolu ve Edremit’te kadar çok güzel alanlar var. Bizim zaten yeni bir şehir kurgulamamız lazım. Türkiye’de baktığınız zaman bütün şehirlerin gelişmiş alanları var. Eski şehir ve yeni şehir, Van’da biz bunu yapamadık. Edremit’te bir hareketlilik var ama Edremit zaten kendisi şirin bir ilçemizdir. Biz daha farklı, geniş bulvarlar, geniş yollar, geniş caddeler, cazibe merkezleri oluşturarak muhakkak yeni bir şehir geliştirmemiz gerekir” diye konuştu.

“YENİ SU KAYNAKLARI ŞART”

Van’ın içme suyu konusunda yeni su kaynaklarına ihtiyaç duyulduğunu anlatan Kayatürk, “Bildiğiniz üzere Van’ın içme suyu kireç oranı çok yüksek ve içme suyumuz Gürpınar’da bulunan dağın dibinde çıkıyor. Allah korusun artık iklim değişikliği ciddi sıkıntılara yol açıyor. Bunu hem ülkemizde hem de Van’ımızda yaşıyoruz. Dolayısıyla iklim değişikliklerden dolayı kaynaklarda ciddi manada azalma ve kurumalar meydana geldi. Bizim kaynak yaklaşık 3-4 metreküp suyun çıktığı, 3 metreküpe yakında Van’a getirdiğimiz suyumuz var. Bu kaynakta bir azalma veya kuruma yaşanırsa Van içme suyu konusunda ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalacak. Bizim başka yerlerde kuyularımız var ama şehri besleyecek kadar yeterlilikte değil. Dolayısıyla bizim yeni bir kaynak bulmamız lazım. İlk etapta benim aklıma gelen Zernek Barajı’nda yapılacak fizibilite çalışması sonucu oradan arıtıp getireceğimiz su alternatif olabilir. İkinci bir alternatif de DSİ Genel Müdürlüğü ve Bölge Müdürlüklerinin yaptığı bir çalışma var. Yeraltı barajları denilen bir durum söz konusu, bu yeraltı barajları su yüzeye çıkmadan, su rezervlerinin olduğu yerden suyu biriktirip suyu kullanıma ve sulamada kullanıyorlar. Biz aslında Erek Dağı veya Zernek Barajı’nda iyi bir rezerv bulursak bunu DSİ ile birlikte çalışma yaparak Van’a getirmemiz lazım. Kanalizasyon sistemlerinde de eskiyenler, kırılıp dökülenler var. Bunlar benim işim, belediyeciliği iyi biliyorum. Kanalizasyonla ilgili de çalışmalarımız olacak. Tarihi ve kültürel dokusuna uygun, sosyal ve ekonomik gelişimine yön veren, modern, estetik ve yaşanabilir bir kent planlaması gerçekleştirmek. Kentin kadim kültürel mirasını koruyarak turizmin gelişmesini sağlamak, Turistik destinasyonları yeniden canlandırmak. Van kadim bir şehir, kadim medeniyetlere beşiklik etmiş bir şehir, Urartulara başkentlik etmiş bir şehir. Her tarafı buram buram kokan bir toprak, bir kent üzerinde oturuyoruz ama bunlardan haberimiz yok. Geçtiğimiz gün bir baktım 35’e yakın tarihi, kültürel, kümbet, cami, kale, kilise gibi tarihi destinasyonlarımız var. Biz bunları inşallah gün yüzüne çıkaracağız. Bunları canlandıracağız. Turistler gelecek, biz bunlara yönelik konaklama, altyapı her şeyi hazırlayacağız. Eskiden Avrupa’dan ve Batı’dan Van’a çok turist gelirdi ama maalesef son zamanlarda bu turistler gelmiyorlar. Biz turizmi canlandırarak Van’ı kenti haline getireceğiz” ifadelerini kullandı.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMLERE HIZ VERİLECEK”

Kentsel dönüşüm konusunda da açıklamalarda bulunan Ayhan Kayatürk, “Şehrin büyük kısmının kurulu olduğu afet riski yüksek yerleşimlerin, daha sağlam zemin yapısına sahip bölgelere taşıyarak kentsel dönüşümü sağlamak. Kent merkezi başta olmak üzere şehrin birçok noktasında kentsel dönüşüm yaparak ihtiyaç duyulan konut ve işyerleri inşa etmek. Bizim şuan şehrin kurulu olduğu yer depremsellik yönünden zayıf bir zemine sahiptir. Şehri muhakkak çevre yolunun geçtiği yerden ona paralel bulvarlarda açarak sağlam zeminler, güzel yerle bulup şehri oraya taşımamız gerekiyor. Yaşam kalitesi yüksek ve yaşanılabilir bir şehir meydana getirerek ihtiyaç duyulan sosyal, kültürel, eğitimsel, sanatsal, sportif ve inançsal tesisler kurmak ve işletmek. Burada mutlaka sportif, eğitimsel, kültürel ve sosyal alanlarda oluşturacağız. Bu konuda Büyükşehir Belediyemizin güzel çalışmaları var. Biz bunları biraz daha zenginleştireceğiz. Özellikle şuan stadın olduğu yer şehrin içinde kaldı, orayı farklı bir şekilde değerlendirip daha büyük stat, daha büyük bir alan, yeni konforlu bir stat Van’a kazandıracağız. Toplu taşıma odaklı, güvenli, hızlı, konforlu, teknolojik yeniliklere açık, engelsiz ve sürdürülebilir modern raylı ağ sistemi ile kentin yoğun trafik yükünü hafifleterek ulaşımı rahatlatmak. Önemli projelerimizden biri olacak olan raylı sisteme 20 yıl önce geçmiş olmamız gerekirken geç kaldık. Bunun da çalışmasını yaparak Edremit’ten başlayıp üniversiteye kadar raylı sistemi Van’a getireceğiz. Van’ı raylı sistemlerle buluşturmamız gerekir. Çünkü trafik artık çekilmez hale geldi. Raylı sistemler biraz pahalı olsa da biz buna finans bulma noktasında inşallah sıkıntı yaşamadan getireceğiz. İller Bankası bütün belediyeleri ve yerel yönetimleri finanse ediyor. Aynı zamanda İller Bankası üzerinde dünya finans merkezi ve dünyanın çeşitli yatırım bankalarının paralarının yönetildiği sistem var. Bu paralar İller Bankası üzerinden yönetiliyor. Yerel yönetimlere, beledilere, özel idarelere finans, kredi ve bazı projelere de hibe şeklinde ödeme yapılıyor. Dolayısıyla biz göreve geldiğimizde büyük vizyon projelere finans bulma noktasında sıkıntı yaşamayız” diye konuştu.

“BU KENTE YENİ OTOBÜS TERMİNALİ ŞART”

Konuşmasında kente yeni bir otobüs terminali yapılması gerektiğini dile getiren Kayatürk, “Van'a yakışır modern, konforlu, mimarı estetiği olan şehirlerarası terminal binası yapmak. Çevre yolu bitince en uygun bir nokta bulup oraya yeni bir Van’a yakışır güzel, mimari estetiği olan terminal binası yapacağız. Ekolojik dengeyi koruyarak, Yeşil alanların korunması, yeni yeşil alanların açılması, karbon salınımının azaltılması, etkili bir atık yönetimini ortaya konması ve yenilenebilir enerji politikasını esas alarak, sürdürülebilir çevre yönetimini benimsemiş, iklim değişikliklerinin olumsuz etkilerini dayanıklı bir kent meydana getirmek, sıfır atık projelerini uygulayarak kentin bir bütün temizliğini sağlamak. Sıfır atık projesi malumunuz dünyanın ve Türkiye’nin gündeminde. Bunu muhakkak uygulayıcısı olacağız. Van’ı yeşil ile buluşturacağız. İller Bankası ve Çevre Şehircilik Bakanlığımızın şuan Van’a yürüttüğü çok güzel millet bahçeleri var. Bunları biraz daha arttıracağız. Yeşil alan ve yeşil dokuyu koruyacağız. Kırsal kalkınmayı hedef alan ve bir bütün olarak kent ekonomisine katkı sağlamak amacı ile üreticilere ve çiftçilere uygun eğitim, üretim ve pazarlama desteği ile kırsal ekonomiyi çeşitlendirerek iyileştirmek, tarımsal alanları korumak, yeni istihdam alanlarının açılmasını sağlamak. Van’da maalesef kırsal kalkınma konusunda eksiklik görüyorum. Van tarımsal alanları ve hayvancılığın yapıldığı bir kenttir. Burada bir eksiklik var. Biz burada muhakkak çiftçilerimizle, üreticilerimizle bir araya gelerek onları destekleyeceğiz. Proje ve finans desteğinde bulunacağız. Bakanlıkla birlikte kırsal kalkınmayı güçlendireceğiz. Halka hizmet sunumunda muhtarlar ile birlikte çalışarak halkın uygun taleplerine yönelik politikalar geliştirerek hizmet ağını yaygınlaştırmak. Kent konseyi oluşturacağız. Konseyimizde muhtarlar, STK’lar, mimarlar, mühendisler, meslek odaları gibi şehirde yaşayan herkesi sürece dahil edip birlikte çalışacağız. Dezavantajlı vatandaşlarımızın sağlık, eğitim, istihdam, ulaşım, kültürel ve sosyal alandaki ihtiyaçlarına cevap vermek, söz konusu bireylerin kent yaşamına dahil edildiği, erişilebilir yaşam alanlarına sahip engelsiz bir kent meydana getirmek, dar gelirli ve yoksul vatandaşlarımızın yaşam koşullarını iyileştirmek, sosyal yardımlar yapmak ve yoksul aileleri korumak. Biz dezavantajlı vatandaşlarımıza elimizden gelen her türlü desteği sunacağız. Bu konuda ciddi çalışmalarımız olacak. Bu vatandaşlarımızı sahipsiz bırakmayacağız. Tüm dezavantajlı vatandaşlarımıza ulaşacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı Gönül Belediyeciliği yapacağız” ifadelerini kullandı.

“GÖNÜL BELEDİYECİLİĞİ YAPACAĞIZ”

Gönüllere dokunacaklarını ve gönül belediyeciliği yapacaklarını belirten Kayatürk, “Bütün gönüllere dokunacağız. İnsanı merkeze alacağız. Çünkü bütün hizmetler insanlar içindir. Adil, şeffaf, hesap verebilir, finansal sürdürülebilirliği hedefleyen kurumsal yönetim anlayışını, belediyenin bütün birimlerine hâkim kılmak ve yolsuzluğa asla geçit vermemek. Hizmetlerimizi yürütürken adil olacağız. Şeffaf davranacağız. Güneş enerji sistemlerinin kurulması için en elverişli illerden biri olan şehrimizde Güneş enerjisi santrallerini kurarak belediyenin enerji ihtiyacını gidermek. Van Güneşin kenti, dolayısıyla Van’da güneş enerji sistemlerini kurmamız gerekiyor. Şuan var ama biz daha çok ağırlık vereceğiz. Büyükşehir Belediyesi ve VASKİ’nin enerjisini karşılayacak güneş enerji sistemlerini Van’a kazandıracağız. İlk etabı Edremit-Yüzüncü Yıl Üniversitesi arası Van gölü sahil bandını mastır plan çerçevesinde turizm, ticaret, yürüme parkuru, bisiklet yolları, yüzme alanları, sosyal donatılar, spor alanları, konaklama ve eğlence alanları, yeşil parklar ve dinlenme alanlarını içine alacak kapsamlı bir yarışma projesi yaptırarak, yarışma sonucu birinci olan proje için ulusal veya uluslararası finansı temin ederek sahil bandı projesini hayata geçirmek. Van Büyükşehir Belediyesi, Edremit Belediyesi, Tuşba Belediyesi ve İpekyolu Belediyesi tarafından yapılan sahil bandında güzel çalışmalar yapıldı. Fakat benim tasarladığım proje bu değil. Uluslararası bir proje yarışması yapacağız. Böyle bir güzellik dünyanın hiçbir yerinde yok. Van Gölü zaten kendi kendine muazzamdır. Bizlere Yüce Allah tarafından bahşedilmiş bir dünya mirasıdır. Van’a yakışır bir sahil bandı kazandıracağız. Van’ın prestij yolu olan ipek yoluna bitişik arsa sahiplerini teşvik ederek yatırım yapmalarını sağlamak, kentimize yakışır bir ticari bulvar meydana getirmek. İpekyolu’nu çok önemsiyorum. İpekyolu bizim vizyon yolumuz olacak. Zaten biz o yolu işlek hale getirdiğimizde insanlar şehir merkezine gelme ihtiyacı hissetmeyecek. Onu muhakkak güzel bir bulvar haline getireceğiz” dedi.

“İSTİHDAM ODAKLI ÇALIŞMALARA İMZA ATACAĞIZ”

Yerel yönetimler olarak istihdam odaklı çalışmalara imza atacaklarını ve bu anlamda çalışmak isteyenlere destek sunacaklarını dile getiren Ayhan Kayatürk, “Ülkemizde ve Van’da ciddi manada işsizlik var. Van Merkez organize sanayide tekstil ve hazır giyim fabrikasını kurarak 13 ilçede, ilçe belediyeleri ile birlikte tekstil merkezleri açarak ilk etapta Van ve ilçeler de 10 bin daha sonra toplam 20 bin kişiye istihdam alanı sağlamak. Bu proje içinde finans bulacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve bakanımızdan destek alacağız. DAKA ve İŞGEM’le ortak çalışacağız. Van’ın geleceğine yön verecek bir projedir. Kadim şehir Van’ı ve Van Gölü’nü çevresindeki yerleşimler ile güzelleştirerek uygun ve uyumlu yeni imar planları yaparak çevre iller ile beraber komşu ülkeler için cazibe merkezi haline getirmek, Van’ın incisi olan Van Gölünün dip temizliğini tamamlayarak, Van gölünü etrafındaki yerleşim birimlerine ait kirlilik yükünden kurtarmak ve gelecek nesillere tertemiz bir miras bırakmak. Van Gölü üzerinde Van-Tatvan- Ahlat,-Erciş-Gevaş ilçelerine deniz yolu ulaşım ağlarını kurarak ulaşım ve turistik seferler düzenlenerek gerekli deniz taşımacılığının sağlanması. Yapımı tamamlanan Van ileri biyolojik arıtma tesisini tam işleterek koku giderici ünitelerle donatarak, kendi enerjisini üretecek bioenerji sistemini kurmak ve tesiste çıkan çamuru geri dönüşüme kazandırmak. Ulaştırma Bakanlığı ile beraber Van Çevre yolu sorununu çözerek kısa sürede açılmasını sağlamak. Van’ın trafiğini rahatlatmak. Dünya standartlarına uygun ve uluslararası cazibe merkezi olmaya namzet olan kadim şehrimize yakışacak yeni bir havaalanı inşa edip halihazırda şehir içinde kalmış olan eski havalimanı alanını da kentsel dönüşüme tabi tutarak cazibe merkezi haline getirmek. Başta Başkent Ankara olmak üzere kentimizin Anadolu’nun diğer güzide kentleri ile arasındaki bağı güçlendirmek, ulaşım, ticaret ve turistik gezileri kolaylaştırmak maksadıyla hızlı tren ait raylı sistemlerin kentimize kadar gelmelerini sağlamak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile eşgüdümlü hareket edilerek Van’da tekstil başta olmak üzere sektör bazında üretim tesislerini kurarak başta İranlı iş adamları olmak üzere çevre ülkelerin iş adamlarını buraya çekmek, Van’ımızı yatırım yapmaya elverişli sanayi kenti haline getirmek” diyerek sözlerini tamamladı.

Program, gazetecilerin sorularının yanıtlanması ile sona erdi.

VAN BÖLGE GAZETESİ: BİŞAR ULUTAŞ

Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2023, 11:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER