Bitlis Sempozyumu sona erdi

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Vanlı Prof. Dr. Nurullah Ulutaş tarafından organize edilen 3-5 Mayıs tarihlerini kapsayan Cumhuriyet’in 100. Yılında Uluslararası Tarih, Kültür, Dil ve Sanat Bağlamında Bitlis Sempozyumu, Merkezi Konferans Salonunda ve Fen – Edebiyat Fakültesi salonlarında yapılan sunumların ardından sona erdi.

Bitlis Sempozyumu sona erdi

Sempozyum, 3 mayısta açılış konuşmalarıyla başladı. Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurullah Ulutaş açılış konuşmasında düzenlenen sempozyum hakkında bilgiler verdi.

60 farklı şehir ve ülke, 89 farklı üniversiteden toplam 285 bildirinin geldiğini ifade eden Ulutaş, bunların hakem sürecinden geçtikten sonra kabul edildiğini söyledi. Prof. Dr. Nurullah Ulutaş,  “Bu sempozyum ile yaşadığımız şehri dünyaya tanıtma fırsatını elde ediyoruz. Amacımız bilimsel bir pencereden bakarak Bitlis’in kadim kültürünü dünyaya tanıtmak. Bu vesileyle hazırlanan sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra Türk Dil Kurumu Başkanlığı’nı temsilen sempozyuma katılan Dr. H. Emre Pekyürek bir konuşma yaptı. Pekyürek, Cumhuriyetin 100. yılında 5 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Bitlis ilini, tarih, kültür, dil ve sanat bağlamında dünyaya tanıtmayı amaçlayan bu sempozyumu önemsediklerini ve destek sunduklarını ifade ederek katkı sunanlara teşekkür etti.

Açılış programında söz alan Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş ise düzenlenen bu sempozyum ile Bitlis ve çevresi ile ilgili yapılan bilimsel çalışmaların paylaşımının ve Bitlis ilinin tanıtımının amaçlandığını ifade ederek: “Dünyada ve ülkemizdeki birçok üniversite, kurum ve kuruluş, özgün akademik çalışmaları bilim insanlarının paylaşımına sunmak, iş birliği ortamı oluşturmak, araştırmaların çoğalmasını özendirmek, ülkelerini ve şehirlerini tanıtmak amacıyla sempozyumlar düzenlemektedir. Bu bağlamda Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi tarafından uluslararası boyutta ve birçok alanı kapsayan bu sempozyumu düzenlenmiştir.” dedi.

Sempozyum içeriği hakkında da bilgiler veren Rektör Elmastaş: “3-5 Mayıs 2023 tarihlerini kapsayacak olan Cumhuriyetin 100.yılında Uluslararası Tarih, Kültür, Dil ve Sanat Bağlamında Bitlis Sempozyumu’nda Beşeri ve İdari Bilimler, Eğitim Bilimleri, Filoloji, Güzel Sanatlar, Sağlık ve Spor Bilimleri, Hukuk ve Sosyal Bilimlerin diğer alanlarındaki ulusal ve uluslararası düzeyde akademisyenler, bilim uzmanları ve öğrencilerin bir araya getirilmesi, bilgilerin güncellenmesi, üniversite öğrencileri ile araştırmacılar arasındaki iletişimin ve bilgi paylaşımlarının artırılmasını hedefliyoruz. “ dedi.

Elmastaş, Türkiye üniversitelerindeki akademisyenlerin ve ilgili konular üzerine fikirleri olan entelektüellerin verilere dayalı tespitlerinin ve tahlillerinin beklendiği bu sempozyumun yüksek düzeyde akademik tartışma ortamına sahne olması temennisinde bulunarak sözlerine son verdi.

Açılış konuşmalarından sonra sempozyumun açılış oturumu yapıldı. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın yaptığı açılış oturumunda, “Kültürel Varlıkları ve Halk Diliyle Bitlis” konu başlığıyla Prof. Dr. Hamza Zülfikar; “Anadolu Ağızlarında Atasözleriyle İlgili Çalışmalar - Bitlis Örneği” konu başlığıyla Prof. Dr. Hatice Şahin; “Sempozyum Bağlamında Bitlis’in Tarihi, Kültürü ve Sanatı” konu başlığıyla Prof. Dr. Ekrem Bektaş; “İki Farklı Hümanizma: Dante / Thomas More ve Ahmet Yesevi - Yunus Emre” konu başlığıyla Prof. Dr. Ramazan Korkmaz; “Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Uzaktan Algılama (UA) Kullanılarak Türkiye Çığ Risk Alanlarının Belirlenmesi” konu başlığıyla Rektör Prof. Dr. Necmettin Elmastaş birer sunum yaptılar. 3 gün boyunca devam eden sempozyum, Bitlis’in Hizan İlçesine düzenlenen gezi programının ardından sona erdi. Sempozyuma yoğun bir ilginin olması hocalarımızı mutlu etti” dedi.

Sempozyum kapsamında Hacı Bayramı Veli Üniversitesi’nden Doç Dr. Ayşegül Türk’ün “Evcil Makinalar ve Manzaralar” adlı resim sergisi ile Arş. Gör. Ümit Buğrahan Özcan’ın “Bitlis Merkezden Görünümler” adlı fotoğraf sergisi ve Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü öğrencilerinin “Bitlis’in Tarihi Mekânları” adlı sergileri de ziyaret edildi.

Sempozyuma katılan tüm öğretim elemanları, Bitlis’i ve Bitlis insanını tanımanın mutluluğunu paylaşarak başta Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş olmak üzere Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurullah Ulutaş’a teşekkürlerini ilettiler.

Van Bölge Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER