Birlik Vakfı Van Şubesi'nden uygulamalı eğitim çalışması…

Birlik Vakfı Van Şube Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Ekin, vakıf olarak uygulamalı eğitim çalışmasına imza attıklarını belirterek, "Van için önemli bir tarımsal faaliyet gerçekleştirdik" dedi.

Birlik Vakfı Van Şubesi'nden uygulamalı eğitim çalışması…

Van için önemli bir tarımsal faaliyete imza atan Birlik Vakfı Van Şubesi, özel olarak temin ettiği Karakılçık Buğdayı Ata Tohumunu, Van'a getirtip Tarım Meslek Lisesi arazisinde ekimini yaptı. Tohum üretiminin de amaçlandığı faaliyet, öğrencilere uygulamalı olarak da gösterildi.

Birlik Vakfı Genel Merkezinin Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığı protokol çerçevesinde Birlik Vakfı Van Şubesi tarafından bir uygulamalı eğitim çalışmasına daha imza atıldı.

Van Şubesi'nin girişimleriyle Batman Tillo Tarım firmasından özel girişimlerle temin edilen Karakılçık Buğday Ata Tohumu'nun Van yöresinde verim özelliklerinin tespiti ve tarlaya ekim yöntemlerinin öğrencilere uygulamalı eğitimi için Tuşba Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Tarım Meslek Lisesi) arazisinde ekim uygulaması yapıldı.

ÇALIŞMALAR, ORGANİK TARIM UYGULAMALARI KAPSAMINDA YAPILDI

2015 yılından beri Organik Tarım Uygulamaları kapsamında faaliyet gösteren Tillo Tarım'ın ihracat, pazarlama, üretim projesi yürütme ve koordinasyon departman müdürü Ahmet Yasin Ekin, yaptığı açıklamada, 2019 yılında yaptıkları girişimler sonucunda Adana'nın Hasanbeyli İlçe Tarım Müdürlüğünden tedarik ettikleri bu kısıtlı miktardaki Ata Tohumunu geçtiğimiz yıl üç bölgede (Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve İç Anadolu) Organik Tarım Uygulamaları kapsamda 250'şer Kg ile (8-10 da) deneme üretimini yaptırdıklarını, bu yıl da ısrarla talepte bulunan Birlik Vakfı Van Şubesi için eğitim ve araştırma amaçlı olarak kullanılmak ve deneme üretimi yapmak üzere yaklaşık olarak 600 Kg civarında tohumu Van iline gönderdiklerini ifade etti.

Okuldaki idareci ve eğitmenlerin de katılımlarıyla öğrencilere arazinin hazırlanma teknikleri, tarlaya ekim yöntemleri, kullanılan alet ve ekipmanlar, tohumlar ve gübrelemeler hakkında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ösmetullah Arvas tarafından uygulamalı bir eğitim verildi.

Ardından Birlik Vakfı Van Şube Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Ekin tarafından öğrencilerle kısa bir sohbet gerçekleştirilerek öğrencilerin mesleki deneyimlerinin ve tarımın gelecekteki önemi hakkında görüş alışverişi yapıldı.

Sulu ve kuru koşullarda yetiştirilmesi planlanan Karakılçık Buğdayının çıkış ve tüm gelişim süreçleri dönemsel olarak öğrenciler ile birlikte takip edilecek ve aşama aşama bitki gelişimleri ve olası bakım işlemleri hakkında uygulamalı eğitimler verilecektir.

Öte yandan, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke ile yapılan görüşmeler neticesinde tarımsal üretimin uygulamalı eğitiminin devamlılığı açısından farklı yağlık ayçiçeği çeşitlerinin ekim, bakım, hasat ve yağ elde etme yöntemleri hakkında öğrencilere ilkbaharda bir başka eğitimin verilmesi hususunda mutabakata varıldı.

Van Bölge Gazetesi: Fehmi Tekdur

Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2022, 10:15
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ebubekir KAÇMAZ
Ebubekir KAÇMAZ - 2 yıl Önce

Yazılı/görsel olmaktan uzak farkındalığı olan örnek harika bir icraat. Teşekkür ederim. Çiftçilerimiz için hayırlı, bereketli olmasını dilerim.

SIRADAKİ HABER