BİK'ten, bölgedeki gazetecilere online eğitim…

Basın İlan Kurumu (BİK) İnsan Kaynakları Müdürlüğü tarafından Basın İlan Kurumu Şube Müdürlükleri işbirliğiyle düzenlenen eğitimler kapsamında; Van, Bitlis ve Hakkari illerinde resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı bulunan gazetelere yönelik olarak online eğitimi gerçekleştirildi.

BİK'ten, bölgedeki gazetecilere online eğitim…

Basın İlan Kurumu İnsan Kaynakları Müdürlüğü ve Basın İlan Kurumu Van Şube Müdürlüğü işbirliğiyle Van, Bitlis ve Hakkari'de resmi ilan ve reklam alma hakkını haiz gazetelerin temsilci ve çalışanlarına yönelik online eğitim yapıldı.

BİK Kurumsal İletişim Müdürü Türker Çeltik tarafından bölge illerindeki gazetecilere verilen eğitimde, internet sitelerinin önemine vurgu yapıldı. Özellikle tasarım konularına dikkat çeken Çeltik, Google Analytics, Google Search Console, Google Trends, Google Ads ve Google Adsense konularında da gazetecilerin hassasiyet göstermesini istedi.

"VAN, 2021 YILINI İYİ GEÇİRDİ"

İlk olarak kısa bir değerlendirme yapan BİK Van Şube Müdürü Mevlüt Uluçamlıbel, Van'ın 2021 yılını ilan akışı ve denetlemeler konusunda iyi geçirdiğini söyleyerek, "Van, 2021 yılını iyi geçirdi. Denetlemelerde, ilan akışında bir sorunla karşılaşmadık. Bölgedeki gazeteci arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bölgedeki gazeteci arkadaşlarımızla sık sık görüşmeye çalışıyoruz. Van'daki gazeteci arkadaşlarla bu süreçte daha sık görüştük. Diğer illerimizdeki gazeteci arkadaşlarımızla yeni yılda daha sık görüşeceğiz inşallah" ifadelerini kullandı.

"BUGÜNE DEK 400-500 GAZETECİYE BU KONULARDA EĞİTİMLER VERDİK"

Daha sonra söz alan BİK Kurumsal İletişim Müdürü Türker Çeltik, yapacakları online eğitimin faydalı geçmesini umduğunu söyleyerek, "Biz en batıda, siz en Doğu'dasınız. Ama teknoloji aracılığı ile bir araya geldik. Eğitimimizin hayırlı geçmesini umuyoruz. Dijital üzerine bir eğitim vereceğiz. Belli başlıklar altında sizlerin de görüşlerini alacağız. Amacımız burada bir fikir oluşturmaktır. İnternet sitesinde neyi doğru yapmalıyız, bu konuda eğitim vereceğiz. Gazetenin içeriği, reklam yerleşimleri hakkında bilgilendirmeler yapacağız. Google Analytics, Google Search Console, Google Trends, Google Ads ve Google Adsense konusunda sizleri bilgilendirmeye çalışacağız. Yerelde ortak haber sitelerisiniz. Ortak yönünüz, ilan gazeteler olmanız. Ek gösterge almak isteyen internet siteleri de var. Bunlar daha çok mesai harcıyor. Bugüne dek 400-500 gazeteciye bu konuda eğitimler verdik. Ülkede bu işi yapan birçok internet sitesinin benzer sorunları var. Tasarımsal, yazılımsal sorunları söz konusu. Google Analytics trafiği yok. İnternet sitelerinin mobil uyumlu olmaması, büyük bir eksiklik. Böyle olunca sitelerinizin ziyaret edilmesi, daha az oluyor. O nedenle internet sitelerimizin tasarımını mobil uyumlu hale getirmemiz lazım. Yeni uygulamalarla internet sitesine ihalelerin haberleştirilmesi ve ilangovtr linkinin verilmesi ile ek gösterge alınıyor. Maalesef bazı gazetelerin internet sitelerinde bunlar yayınlanmıyor. Biz ek gösterge istemiyoruz diyenler var. Ama bugün için bu geçerli olabilir. Önümüzdeki süreçte yeni bir yasa çıkarsa, onlar sıkıntı yaşayabilir. Çünkü internet sitesi trafiğine de bakılması halinde, istenen trafiğin olmaması ile bu gazetelerin internet siteleri ekonomik açıdan da sorun yaşayabilir. O yüzden şimdiden internet sitelerinize gereken önemi vermeniz, sizin açınızdan büyük avantaj olur" dedi.

"İNTERNET SİTELERİNİN NEWS KAYDININ OLMASI GEREKİYOR"

Günümüzdeki yazılım ücretlerinin düşük olduğunu vurgulayan Çeltik, "Eskiden yazılımlar daha pahalıydı, günümüzde bunların fiyatı çok ekonomik. Tasarım ve yazılım konusunda çağa ayak uydurmanız, sizin açınızdan daha iyi olur. Haber paketi yazılımlarınızın da güncel olması gerekiyor. İnternet sitelerinin news kaydının olması gerekiyor. Google arama motoruna 'site: sitenizin ismini' yazarak, kaydın olup olmadığını kontrol edin. Eğer yok ise, mutlaka yaptırın. İnternet siteniz var ise Google Analytics kullanmak zorundasınız. Analytics kullanmanın önemli avantajları var. İnternet sitelerinde yapılan en çok hatalardan biri ise kategori hatasıdır. İlçelerinizle ilgili kategoriler yapın. İlçelerinize ait kategorileri mutlaka geliştirin. Manşet haberlerini güçlendirin. Tüm haberlerinizi manşet haber yapmayın. İnternet sitesine giriyorsunuz, bakıyorsunuz 25 haber var, hepsi de manşette var. En iyi haberi manşet yapansınız, siteniz açısından iyi olur. Manşetinizi çok iyi kullanın. 25 tane manşet yapmanıza gerek yok. Bazı sitelerde ciddi başlık hataları var. Sitenize günlük belli sayıda insan giriyor. Garip başlıklar, garip fotoları kullanarak insanlar kandırmaya, onları meraklandırmaya çalışmayın. Bu başlıklarla 200-300 insanı sitenize çekmeye çalışırken, arka planda binlerce insanı kaybederseniz. Habere konu kim ise onu kullanın. Haberlerinize attığınız haberler çok önemlidir. Sitenize yükleyeceğiniz fotoları mutlaka, uygun bir şekilde boyutlandırın. Büyük boyutlu fotoğraf yüklerseniz, haberiniz geç açılır ve bu da ister istemez sizi etkiler. Fotoğraf kullanımı çok önemli. Doğu'da ender de olsa bazı internet sitelerinin günlük ortalama 60-70 bin ziyaretçisinin olduğuna şahit olabiliyoruz. Yani isterseniz, sizler de Van, Hakkari, Bitlis, Muş'ta bunu başarabilirsiniz. Zaman zaman kendi şehrinizle ilgili aramalar yapıp, en fazla çıkan kelimelerle ilgili haber içerikleri üretin. Göreceksiniz, ziyaretçi sayınız otomatikman artıyor. Google trafiğiniz iyi olursa, reklam veren büyük firmalar zaten sizi bulur. Ücretsiz tasarım platformlarına girerek, burada sitenizin daha iyi olması için çaba göstermelisiniz. Ben online eğitimimizin verimli geçtiğini düşünüyorum. Umarım sizin için de öyledir" ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çeltik, "Ne iş yaparsak yapalım, bedel ödemeye yönelik iş yapalım. Bir de okuyucularımızı sadık okuyucular haline getirmek için, gayret gösterelim. İnşallah Van bölgesine geldiğimizde, bölge illerini gezme imkanı buluruz" dedi.

Son olarak söz alan BİK Van Şube Müdürü Mevlüt Uluçamlıbel ise, sadece gazeteler değil, internet sitelerine de önem verilmesinin, yerel basın açısından faydalı olacağına inandığını dile getirdi.

Uluçamlıbel, gazetecilerin de isteği üzerine yüz yüze eğitimin daha faydalı olacağını ifade ederek, ileriki süreçte bölgede bir toplantı yapılmasının önemli olacağını vurguladı.

Van Bölge Gazetesi: Bişar Ulutaş- Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2021, 11:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER