Başkan Sayğın, Park AVM'yi gündeme taşıdı: Her ay milyonlar heba oluyor

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Van İl Başkanı Av. Rasim Sayğın, Van'da yapımına 2010 yılında başlanan, City Van AVM olarak belli süre hizmete girdikten sonra kapanan, daha sonra yapılan anketle ismi Park AVM olarak belirlenen, kent gündemini uzun süredir meşgul eden AVM'yle ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Sağyın, Park AVM'nin uzun yıllardır hizmete açılmamasından dolayı her ay milyonlarca liranın heba olduğunu söyledi. Sayğın, bir parantez de VASKİ'ye açarak, "VASKİ, Van için problem olmaya başlamıştır" dedi.

Başkan Sayğın, Park AVM'yi gündeme taşıdı: Her ay milyonlar heba oluyor

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Van İl Başkanlığı her hafta olduğu gibi bu hafta da kentte yaşanan sorunları gündeme taşıdı. Parti binasında düzenlenen basın açıklamasında konuşan HÜDA PAR Van İl Başkanı Av. Rasim Sayğın, bu hafta Park AVM sorununu gündeme taşıdı.

Van'da yapımı uzun yıllar süren, yönetim, elektrik, ortak gider ve diğer birçok sebepten dolayı sürekli gündemdeki sıcak yerini koruyan Van Park AVM'nin akıbeti merak ediliyor. 2010 yılında yapımına başlanan AVM, 2019 yılında hizmete açılmış, elektrik, su ve doğalgaz kesintileri gibi önemli sorunlarla boğuşmuş ve daha sonra kapısına kilit vurulmuştu.

Geçtiğimiz yıl ciddi anlamda tadilat yapılmasını rağmen hizmete açılamayan ve 156 dükkânın bulunduğu Van Park AVM'nin kaderi merak ediliyor. 

"BÜTÜN SORUMLULUK VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE AİTTİR"

Park AVM'de yaşanan sorunları gündeme taşıyan HÜDA PAR Van İl Başkanı Av. Rasim Sayğın, "2010 yılında yapımına başlanan AVM tam 13 yıldır hizmete alınamadı. Daha önce City Van AVM olarak açılışı yapıldı. Belli bir süre faaliyet gösterdikten sonra kapandı. Halen de kapalı bir halde bekliyor. 13 yıldır açılamayan bir alışveriş merkezinin ağırlıklı yönetimi bilindiği üzere Van Büyükşehir Belediyesidir. Dolayısıyla buradaki bütün sorumluluk Van Büyükşehir Belediyesi'ne aittir. 13 yıldır bir AVM'yi açamayan belediyenin burada çok ciddi bir ihmal içerisinde olduğunu söylememiz mümkündür. En son geçen yıl bir firma ile anlaşma yapıldı, bu firmaya 5 yıllığına yönetim hakkı verilerek burası kiraya verildi. Yer tesliminden itibaren bu sürecin başlayacağı kamuoyu ile paylaşıldı. Ancak yapmış olduğumuz araştırmalarda halen ilgili firmaya yer tesliminin sağlanmadığı ortaya çıkmıştır. Bunun sebebi ise AVM içerisinde yer alan bir takım eksikliklerin halen giderilmemiş olmasıdır. Yüklenici firma bunu gerekçe göstererek yer teslimini almıyor. Dolayısıyla burada bir faaliyete başlamalarının söz konusu olmadığı belirtildi" dedi.

"ŞEHİR HER AY MİLYONLARCA LİRA KAYIP İÇERİSİNDE"

Geçen yıl 1 milyon 200 bin TL gibi bir rakamla AVM'nin söz konusu şirkete verildiğini belirten Başkan Sayğın, "Her geçen gün Van'ın bir değeri bir tarafta çürümeye terk ediliyor, bir taraftan her ay belediyenin bütçesine girmesi gereken bir gelirden maalesef şehrimiz mahrum kalıyor. Bunun yanında oraya yatırım yapan çok sayıda esnaf ve dükkân sahibi var. Bunlar ilgili yerlerini işletmek istiyorlar. Fakat buranın açılışı yapılamadığı için bu esnaflar da ayrıca bir zarar içerisindeler. Burada her ay düzenli bir şekilde verilmesi gereken bu kira ve esnaf zararları gözetildiğinde şehrin her ay milyonlarca lira bir kayıp içerisinde olduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla Ağustos ayından sonra belediye kendi payına düşen dükkânları satışa çıkardı. Fakat ilgili yerdeki sorun ve sıkıntılar nedeniyle alıcı bulunamadı ve sadece 1 dükkân satıldı, diğer dükkânlar belediyenin elinde kaldı. Burada artık bir çözüm bulunması zorunludur. Dükkânları satacağım, kiraya vereceğim, yönetici buldum, bulacağım, yöneticinin eksiklikleri var, o var, bu var derken tam 13 yıl geçti. Dile kolay. Bu hiçbir şekilde kabul edilecek bir süre değildir. Burada artık yapılması gereken ya ilgili firmaya yer teslimi sağlanıp derhal işletmeye açmasını sağlamak veyahut ağırlıklı pay sahibi olan, fakat burayı yönetemeyen belediye, yönetimi mülk sahiplerine devretmesidir. Mülk ve dükkân sahipleri kendi yönetimlerini oluşturup ve bu konuda bir karar alıp, hızlı bir şekilde bunu uygulamaya koysunlar" diye konuştu.

"BURANIN DERHAL HİZMET ALINMASINDAN BAŞKA ÇARE GÖRÜLMEMEKTEDİR"

Park AVM'de çok ciddi bir mali kayıp söz konusu olduğunu söyleyen Başkan Sayğın, "Bir taraftan belediyenin kira gelirlerinde kayıp söz konusu iken, bir taraftan mülk sahiplerinin kaybı, diğer taraftan çürüyüp giden ve kentin en işlek caddesindeki dükkânlar söz konusudur. Bunlar totalde şehir için çok büyük bir kayıptır. Burası derhal ya belediye eliyle işletmeye açılsın veyahut 13 yıldır burayı açamayan, işletemeyen bir belediyenin buradan el çekip, mülk sahiplerine yönetimi devretsin. Buranın derhal hizmet alınmasından başka çare görülmemektedir" ifadelerini kullandı.

"KAMUYA AÇIK ALANLARDA ALKOL TÜKETİMİNİN SIKLAŞTIĞINI GÖRÜYORUZ"

Van'da kamuya açık alanlarda alkol tüketiminin sıklaştığını, caddelerde ellerinde içki şişeleriyle gezen ve dükkânlara girmeye çalışan insanlar olduğunu belirten Başkan Sayğın, "İlimizde son zamanlarda sıklıkla karşılaşıyoruz. Özellikle gece kamuya açık alanlarda alkol tüketiminin sıklaştığını görüyoruz. Esnaflarla yapmış olduğumuz görüşmelerde, gece kamuya açık alanlarda, caddelerde ellerinde içki şişeleriyle gezen ve dükkânlara girmeye çalışan insanlar olduğu gözlemlenmektedir. Bu konuda Van Valiliği'ne çağrıda bulunuyoruz. Özellikle gece 10'dan sonra kamuya açık alanlarda alkol tüketiminin engellenmesi noktasında tedbir alınmasını istiyoruz. Bu konuda İstanbul Valiliği'nin almış olduğu emsal bir kararda var. Van Valiliği'nin de bu konuda acil bir tedbir alması gerekmektedir. Çünkü artık sokaklarımız hakikaten yönetilebilir olmaktan çıktı. Cumhuriyet ve Kazım Karabekir Caddeleri'nde esnaflar ve ile İranlı turistler iki defa karşı karşıya geldi. Kavgalar oldu. Bunlar muhakkak ki şehrin huzurunu bozan gelişmelerdir. Hem gelen turistler açısından olumsuz bir gelişmedir hem de bizim kendi esnaf ve milletimiz açısından olumsuz bir gelişmedir. Bunların önüne geçmek adına Van Valiliği'ni gerekli tedbirleri almaya davet ediyoruz" dedi.

"VASKİ YÖNETİLEBİLİR OLMAKTAN ÇIKMIŞTIR"

VASKİ tarafından suya sık sık yapılan zamlarla ilgili kendisine yöneltilen soruyu da cevaplayan Başkan Sayğın, "VASKİ'yle ilgili olarak neredeyse her hafta açıklama yapıyoruz. VASKİ yönetilebilir olmaktan çıkmıştır. VASKİ yönetiminin derhal görevden alınıp, yerine bu işi bilen, bu milletin derdiyle dertlenen insanların göreve getirilmesi gerekmektedir. Bunu Sayın Valimize yaptığımız ziyarette de yüz yüze söyledik. Yine sizlerin aracılığınızla bunu söylüyoruz. VASKİ, Van için bir problem olmaya başlamıştır. Bu da giderek artan ve büyüyen bir problemdir. Bu konuda tedbir alınması gerekmektedir" diye konuştu.

"ELEKTRİKLE İLGİLİ SIKINTILAR DEVAM EDİYOR"

Kent genelinde bazı sokakların karanlık olması ve özellikle gece saatlerinde burayı kullanan vatandaşlar için tehlike oluşturmasını da değerlendiren Başkan Sayğın, "Bu konuyla alakalı Sayın Valimizi ziyaret ettiğimizde bu sorunu kendisine iletmiştik. Özellikle elektrik kesintileri ve bazı sokakların karanlık olmasını gündeme getirdik. Sayın Valimiz bölge müdürüyle görüştü. Bölge müdürü beni de arayarak bu konuda gerekli tedbirleri alacaklarını söylediler. Ama maalesef aynı sıkıntılar devam ediyor. Bu konuda sizlerin aracılığıyla tekrardan çağrıda bulunmuş olalım" ifadelerini kullandı.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2023, 14:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER