Başkan İlhan: Van’da israfa dönüşen yatırımlarda imzası olan hesap vermeli

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, kentte yapılan ve israfa dönüşen yatırımlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan İlhan, Van'da kamu tarafından yapılan ve atıl vaziyette kalan yapılarla ilgili olarak mutlak suretle sorumlular hakkında gerekli işlemlerin yapılması gerektiğini vurguladı.

Başkan İlhan: Van’da israfa dönüşen yatırımlarda imzası olan hesap vermeli

Haftalık olarak kent ve ülke gündemiyle ilgili basın toplantılarını sürdüren Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, bu hafta kentte yapılan ve israfa dönüşen yatırımları gündeme taşıdı.

Başkan İlhan, ülkenin yaşadığı ekonomik krizlerin sebebinin, iktidarın uzun yıllardır yaptığı israfın ve yanlış yatırımların bir neticesi olduğunu ileri sürerek, başta Hâkim ve Savcılar için yapılan lojmanların, City Van AVM, çok katlı otopark, defterdarlık binası ve onarımı yapılan otogar hakkında açıklamalarda bulundu.

"YAPILAN YANLIŞ İŞLERİN BEDELİ, SEBEP OLANLARA ÖDETTİRİLMELİ"

Bu hafta kentte yapılan yanlış yatırımları gündeme taşıyan Başkan İlhan, "Adliye lojmanları 2014 yılında 5 Blok 130 daire olarak lüks bir şekilde yapıldı. Hâkim ve Savcılar için yapılan lojmanlar güvenlik nedeniyle boş kaldı ve 2017 yılında İl Sağlık Müdürlüğüne devredildi sonuç olarak geldiğimizde noktada lojmanlar çok büyük zarar gördü kullanılamaz hale geldi. Cumhuriyet caddesinde Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 2010 yılında yapımına başlanan 2020 yılında açılan ve bir türlü faal olarak çalışmayan City Van AVM bugün ilimizin en merkezi noktasında atıl bir vaziyette durmaktadır. Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 2010 yılında yapımına başlanan otopark 2017 yılında tamamlandı ve bu sefer de çok katlı iş merkezine dönüştürüldü, şu anda yine ilimizin problemli yapıları arasında ki yerini korumaktadır. 2017 yılında yapımına başlanan Van Defterdarlık binası bir türlü tamamlanmayan yapılar arasında yerini almış durumdadır. 2020 yılında Van otogarına yapılan makyajlama ve ek binalarda ilk yağmurda yapılan işin nasıl hatalı olduğu göz önüne serilmiştir. Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır'da Kırklar Dağında yapılan konutlarla ilgili yıkım kararı verildi ve yapımına izin verenlere binaların maliyetinin rücu edilmesi yönünde karar verildi. Van'da kamu tarafından yapılan atıl vaziyette kalan yapılarla ilgili olarak da mutlak suretle sorumlular hakkında gerekli işlemler yapılmalıdır. Aslında bugün ülkemizin yaşadığı ekonomik krizlerin sebebi iktidarın uzun yıllardır yaptığı israfın ve yanlış yatırımların bir neticesidir. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak açıkça ifade etmek istiyoruz ilimizde olsun, bölgemizde olsun, ülkenin her neresinde olursa olsun yapılan yanlış işlerin bedeli sebep olanlara ödettirilmeli" dedi.

"VAN'DA BİRÇOK KURUM, YÜKSEK KİRALAR VERİYOR"

Van'da birçok resmi kurumun kendisine ait yerinin olmadığını ve büyük kiralar verilerek israfa yol açıldığını belirten Başkan İlhan, "2011 yılında büyük bir deprem yaşadık. Depremden sonra birçok kurum, ne yazık ki mecburiyettin dolayı kiraya çıktı. Bunun örnekleri olarak VASKİ, Defterdarlık, Türkiye'nin en büyük ilçe belediyelerinden biri olan İpekyolu Belediyesi bugün kiradadır. Tarım İl Müdürlüğü de yıllarca kira ödedi ve sonradan kendisine ait bir yere taşındı. Böyle kurumlarımız da var. Birçok kurum bugün yüksek kiralar vermektedir. Bugün ilimizde mevcut olan durum, diğer illerde de mevcuttur. Depremin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen, kurumlara ait yer yapılmaması büyük bir hatadır. Bugün emin olun Ankara'da birçok bakanlığın kiracı olduğuna şahit olmaktayız. Bakanlıklara bağlı birçok ek binanın, genel müdürlüklerin kira olduğunu görüyoruz. Bugün Türkiye büyük bir israfın neticesinde ekonomik olarak bir çöküşle karşı karşıyadır. Yapılan yanlışların devamı neticesinde, bugün patlak verdi. Döviz kuru bugün patlak verdi. Mutfak boyutuna baktığımızda ne yağımızı, ne şekerimizi, ne unumuzu alamayacak bir hale geldik. Buda acı bir reçete olarak önümüzdeki durmaktadır" diye konuştu.

"İRAN'DAN VAN'A GELEN TURİSTLERİ TRABZON'A KAYDIRMA PLANI MI YAPILIYOR?"

4 Ocak'ta başlayacak olan Van-Trabzon uçak seferlerine de değinen Başkan İlhan, "Van-Trabzon uçak seferleri başlıyor diye reklamlara şahit oluyoruz ve 99 TL'den başlayacak. Bugün Van-Hakkâri seferi 100 liradır. Van'dan Ankara'ya, İzmir'e, İstanbul'a, Antalya'ya, Adana'ya seferler mevcuttur ve uçak biletleri Türkiye'nin en pahalı biletleridir. Özellikle son günlere kalan yolcular 600-700 TL'ye bilet ücreti ödemektedir. Böyle bir durumda ne kadar ihtiyaç duyulan ve tartışılan bir Van-Trabzon seferi başlatılıyorsa, bunu ciddi anlamda sorgulamamız gerekiyor. 1 milyon 200 bine yaklaşan nüfusu ile Türkiye'nin en uç noktasında bulunan Van'dan, Ankara'ya haftada 39 tane sefer yapılıyor. Van- Ankara arası haftalık sefer sayısı en az 120 olması gerekiyor. Bugün sadece 3'te 1'i söz konusudur. Seferler mevcutun 3 katı olmalıdır. Van, Türkiye'nin doğusunda olması, Doğu'dan batıya gidiş gelişin fazla olması ve çevre illere de hitap etmesi nedeniyle, bu seferleri arttırılması gerekiyor. Burada sefer sayıları arttırılması gerekirken, fakat her ne hikmetse Trabzon'a sefer konuluyor. Bunu sorgulamak gerekiyor, nasıl Kapıköy Sınır Kapısı'nın açılması diğer kapılardan aylar sonra gerçekleşmiş ise, bugün de İran'dan Van'a gelen misafirlerimizi Trabzon'a kaydırma planımı yapılıyor diye insan endişe ediyor. Çünkü Van kendine has bir şehir, kendine özgü bir şehirdir. 39 ile yapılan çevre yolu nasıl Van'a yapılmıyorsa, 39 kapının 36 açıkken, nasıl Van'a hitap eden kapılar kapalı kalıyorsa, bugün de bunun altında emin olun Van'daki gerek vekillerin, gerek iktidarın gerekse üst düzeydeki kamu görevlilerinin, kendilerini sorgulaması kanaatindeyiz. Çünkü Van'ın birçok işi yapılmazken, bir anda Trabzon'un istediği üzerine Van'dan Trabzon'a ve çok ucuz bedelle uçak seferi yapılacağına şahit olmaktayız. Farklı yerlere uçak seferlerinin yapılmasına karşı değiliz. Van'dan Tebriz'e, Urmiye'ye, Erbil'e, Irak ve İran başta olmak üzere farklı ülkelere sefer olmasını talep eden bir şehrin insanlarıyız. Çünkü Van, büyük bir şehirdir. Yanı başında Ağrı'ya, Hakkari'ye, Bitlis'e de hizmet veren bir şehirdir. Bu nedenle önemlidir. Sefer mutlaka olmalıdır fakat bu seferlerde iyi niyetle iş yapılmalıdır. Bunun da Trabzon lobisinin arzusu doğrultusunda Van'dan Trabzon'a seferlerin başlatıldığı kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2021, 17:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER