Başkan İlhan: Acil tedbirler alınmalı

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, 6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen, 10 ilde ciddi yıkımlara neden olan iki büyük deprem ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yaşanan depremlerden mevcut hükümetin sorumlu olduğunu belirten Başkan İlhan, başta yüksek riskli bölgeler olmak üzere, risk durumuna göre tüm yapıların kontrollerinin sağlanması ve hasarlı binaların ivedilikle yıkılması gerektiğini vurguladı.

Başkan İlhan: Acil tedbirler alınmalı

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, bu hafta depremleri gündeme taşıdı. 6 Şubat günü Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ilde ciddi yıkımlara neden olan depremlerin acısının yüreklerdeki tazeliğini korurken, söz konusu depremle ilgili açıklama yapan SP İl Başkanı İlhan, Van'da da acil yıkılması gereken 4 binin üzerinde bina olduğunu söyledi.

Yaşanan depremin ardından 7'den 70 herkesin seferber olduğunu belirten Başkan İlhan, ülke genelinde depreme karşı acil önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti.

"YAŞANAN DEPREMİN ARDINDAN MİLLET OLARAK SEFERBER OLDUK"

6 Şubat günü meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından şu ana kadar 5 bine yakın artçı ve tetiklenmiş bağımsız depremin meydana geldiğini vurgulayan Başkan İlhan, "6 Şubat saat 04.17'de Pazarcık'ta 7,8 ve 13.24'te Elbistan'da 7,6 şiddetinde iki büyük deprem ile toplamda şu ana kadar 4 bin 750 artçı deprem ve tetiklenmiş bağımsız depremler yaşandı. 10 ilde vatandaşlarımızın hayatını kaybettiği an itibariyle ülkemizde 40 bin civarında insanın, Suriye'de 6 bin civarında insanın hayatını kaybettiği, ülkemizin tüm illerine ve neredeyse tüm ilçelerine cenazelerin gittiği, acısını ülkemizdeki herkesin hissettiği bir deprem yaşadık. Halen depremin yaşandığı bölgelerde birçok vatandaşımızın enkaz altında olduğu, yeryüzünde karada olan ve bu denli büyük bir alana yayılan en büyük depremi ülke olarak yaşadık. Yaşanan depremin ardından millet olarak seferber olduk. Gerek deprem bölgesine giderek, gerekse ayni ve nakdi yardımlarda bulunarak herkesin kendi imkânları doğrultusunda yardımda bulunduğu, ne yapabilirim diye gayret ettiğine şahit olduk" dedi.

"TÜRKİYE'NİN DEPREM ÜLKESİ OLDUĞU BİLİNEN BİR GERÇEKTİR"

Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu belirten Başkan İlhan, "Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesince 1996'da 6 ve üzeri büyüklükte deprem yaşanabilecek olası sismik boşluklar haritası yayınlanmıştır. Bu yayın yapıldıktan sonra; 1998 Adana Ceyhan, 1999 Kocaeli Gölcük, 2000 Konya Akşehir, 2002 Afyonkarahisar Dinar, 2011 Van Erciş, 2017 Muğla Gökova, 2020 Malatya Doğanyol, 2023 Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan'la birlikte birçok noktanın merkez üssü olduğu depremler yaşandı. 1996'da yapılan yayına göre 6 ve üzeri büyüklükte Bingöl Karlıova ve İstanbul başta olmak üzere farklı bazı noktalarda da depremler beklenmektedir. Türkiye'nin deprem ülkesi olduğu bilinen bir gerçektir. En son 3 ay önce 12 Kasım 2022 18.57'de Çök Kapan Tutun Tatbikatı yapılmıştı. Aslında bu tatbikattan da anlıyoruz ki depremler bekleniyordu. Tüm bu gerçekler ortadayken 1996'dan bu yana 27 yıl geçmiş ve ne yazık ki ciddi şekilde tedbirler alınmamıştır. Kısaca göz göre göre depremler gelmiş, on binlerce insanımız hayatını kaybetmiş, on binlerce insanımız yaralanmış, milyonlarca insanımız evinden olmuştur" diye konuştu.

"AK PARTİ İKTİDARI YIKILAN BİNALARIN, HAYATINI KAYBEDEN VATANDAŞLARIMIZIN SORUMLUSUDUR"

AK Parti iktidarının yıkılan binaların, hayatını kaybeden vatandaşların sorumlusu olduğunu ileri süren Başkan İlhan, "AK Parti aynı zamanda beton ve asfalt ile övünen cumhuriyet tarihindeki tek iktidardır. 9 defa imar affı çıkaran, tarım arazilerini, dere yataklarını, kurutulan göllerin ve bataklıkların yerini imara açan ve tüm bunları yaparken de, para gelsin de nasıl gelirse gelsin anlayışıyla hareket edip, yaşanabilecek doğal afetleri hesaplamadan, günü kurtarmanın derdinde olan bir iktidardır. Gözünü para hırsı bürümüş müteahhitler, zemin uygunluğu, kullanılan demir, dökülen beton, bunları denetleyen yapı denetim firmaları, kolon kesenler ve bunlara takipsizlik verenler, ruhsat veren belediyeler, Çevre Şehircilik Bakanlığı ve zırt pırt imar affı çıkaran tüm bunların başındaki mevcut AK Parti iktidarı yıkılan binaların, hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sorumlusudur. Depremin ardından 2 gün geciken ve enkazlara geç müdahale eden iktidar, her zaman olduğu gibi şu ortamda bile başkalarını suçlama derdindedir. 21 yıldır hiçbir konuda sorumluluk almayan, algı peşinde koşan iktidar hala sorumsuzca hareket etmeye devam etmektedir. Yaşanan bu büyük depremin ardından bile insanları not alma derdine düşmüş bir iktidarla karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

"HASARLI BİNALAR İVEDİLİKLE YIKILMALIDIR"

Depreme karşı ülke genelinde acil önlemlerin alınması gerektiğini belirten Başkan İlhan, "Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak tavsiyemiz; Her şeyden sorumlu olup hiçbir şeyden sorumlu olmayan iktidar sahiplerine, artık gerçekleri görmeye iktidarlarının son günlerinde sorumluca hareket etmeye davet ediyoruz. Depremler yaşanmadan önce başta yüksek riskli bölgeler olmak üzere, risk durumuna göre tüm yapıların kontrolleri sağlanmalı, hasarlı binalar ivedilikle yıkılmalıdır ve tüm bu hizmetler ücretsiz sağlanmalıdır. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet Milletimize sabırlar diliyoruz. Depremi yüreğinde hisseden vatandaşlarımıza deprem sonrası yaptıkları ve yapacakları yardımlar için bir kez daha teşekkür ediyoruz" dedi.

"VAN'DA ACİL YIKILMASI GEREKEN 4 BİNİN ÜZERİNDE BİNA VAR"

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan İlhan, Van'da 2011 yılında meydana gelen depremlerden dolayı halen birçok hasarlı binanın yıktırılmadığına dikkat çekerek, "Bu konuda birçok kez açıklama yaptık. Van'da hâlihazırda tespiti yapılmış 4 binin üzerinde yıkılması gereken hasarlı bina var. Olası bir deprem yaşarsak, 2011 yılında yaşadığımız depremlerden daha büyük felaketlerle karşı karşıya kalabiliriz. 27 yıl önce çıkarılan deprem haritasında Van da mevcuttu. Fakat ne hikmetse ısrarla, hala denetimsizlik söz konusudur. AK Parti hükümeti yaşanan hiçbir olaydan kendini sorumlu tutmuyor. Fakat bugün yaşanan felaketin sorumlusudur. Depremin meydana gelmesiyle ilgili ciddi soru işaretleri var. 10 ilde depremden 20 dakika önce doğalgaz vanaları kapatılması gibi bir durum söz konusu. Neden Van'da değil de, bu illerde doğalgaz vanaları kapatılıyor. Bunun bir açıklaması mutlaka olmalıdır. Depremler biliniyor ama bu fay hatlarını tetikleyen unsurlar mı var? Halkın kafasında ciddi soru işaretleri var. Bu konuda ciddi şekilde düşünmemiz gerekiyor. Eğer bu deprem biliniyorsa ve vanalar 20 dakika öncesinde kapatılıyorsa bu çok vahim bir durumdur. Bunun hesabı mutlak süratle sorulmalıdır" diye konuştu.

"YAPILARI SAĞLAM YAPMAMIZ GEREKİYOR"

Ülke genelinde yüksek katların azaltılması gerektiğini söyleyen Başkan İlhan, "Yüksek katları azaltmanın yanında, yapıları sağlam yapmamız gerekiyor. Bugün Japonya'da depremler oluyor, fakat gökdelenler ayakta duruyor. Bunun da ciddi anlamda araştırılması gerekiyor. Japonların böyle bir sözü var; 'Türkiye'deki kanunlar, bizdekinden çok daha ağır.' Fakat Türkiye'de bu kanunları görmezden gelip, rüşvet çarkını işletenler mevcut. Eğer deprem yönetmelikleri uygulansa, bu ülkede yapılacak hiçbir bina kolay kolay çökmeyecektir" ifadelerini kullandı.

Deprem bölgelerinin önümüzdeki birkaç gün sonra asil yardımlara ihtiyaçlarının olacağının belirten Başkan İlhan, bu anlamda yapılacak olan yardımların kademeli ve güvenilir kuruluşlar aracılığıyla yapılmasının sağlıklı olacağını vurguladı.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
YORUMLAR
Allah şehrimizi, ülkemizi ve bütün insanlığı afetlerden korusun.
Allah şehrimizi, ülkemizi ve bütün insanlığı afetlerden korusun. - 1 yıl Önce

VAN OLASI BİR DEPREME NE KADAR HAZIR?

2011 Van depremlerinden bu yana 11 yıl geçti.

ŞU SORULAR ÇOK ÖNEMLİ:
○Van'ın merkez ilçeleri de dahil 13 ilçesindeki bütün okul binaları, bütün resmi ve özel binalar, bütün siteler ve bütün yapılar tek tek depreme dayanıklılık, sağlamlık ve güvenirlilik testinden geçirildi mi?

○ Binalar için 13 ilçede bilimsel raporlara dayalı olarak kat sınırı getirildi mi? Dikey mimari ve yüksek katlı binalar Van özelinde zemine, jeolojik yapıya ve deprem riskine uygun mu?

○ Van'ın 13 ilçesinde zemin etütleri yapıldı mı, yapılıyor mu?

○ Van'daki bütün binalar proje aşamasından inşa sürecine ve ruhsatına kadar bütün süreçler boyunca mevzuata ve standartlara uygun denetlendi mi, denetleniyor mu?

○Müteahhitler, mimarlar, mühendisler, kontrolörler/denetmenler, ilgili birim ve kurumlar yerleşime açılmış binalara kefil olur mu? Bu binalarda oluşabilecek -Allah korusun- bir yıkım veya can kaybında sorumluluk üstlenir mi, sorumlu tutulacaklarını bilerek mi hareket ettiler veya hareket ediyorlar?

○ Yapılar yapan müteahhitler, taşeronlar, firmalar, yap-satçılar, kurumlar, kişiler ve vatandaşlar en kaliteli nervürlü demirden en yüksek standartlı betona, en nitelikli kumdan en mükemmel malzemeye kadar her şeye en mükemmel şekilde riayet etti mi, riayet ediyor mu?

○ Van'daki her cadde boyunca, her sokak boyunca, her semtte ve her mahallede yeterli sayıda ve yeterli genişlikte toplanma alanları- parklar ve yeşil alanlar mevcut mu?

○ Olası bir deprem için yeterli arama kurtarma ekipleri, yeterli arama kurtarma araçları ve ekipmanları, yeterli lojistik ve malzeme stoğu, yeterli konteynır, çadır, battaniye, nevresim, yatak, yorgan, jeneratör, ısıtıcı, seyyar aşevi, seyyar banyo ve tuvalet vb. her şey temin edilip hazırda stoklanmış mı?

○ Olası bir yıkıcı deprem için yeterli koordinasyon, organizasyon, afet ve kriz yönetimi, yeterli ulaşım ve yeterli iletişim alt yapısı hazırlığımız mevcut mu?

○ Şehirde acil yıktırılması gereken kaç tane riskli yapı- bina - ev mevcuttur? Depremler sonrası hâlâ yıkılmamış hasarlı veya riskli yapı var mı?

○ Van depremlerinden sonra ağır hasarlıyken orta hasarlıya çevrilen, orta hasarlıyken hafif hasarlıya çevrilen binalar ve yapılar olmadığından toplum olarak emin olabilir miyiz?

○ Bütün yüklenici firmalar, müteahhitler, taşeronlar, mimarlar, mühendisler, denetmenler, kurumlar, kuruluşlar, firmalar ve ilgili bütün paydaşların TAMAMININ BULUNDUĞU acil bir TOPLANTI VE ÇALIŞTAY iyi olmaz mı?

○ 13 ilçemizde deprem öncesi yapılması gerekenler, deprem sırasında yapılması gerekenler ve deprem sonrasında yapılması gerekenler ile ilgili TOPYEKÜN BİR SEFERBERLİK VE HAZIRLIK faydalı olmaz mı?

○Her vatandaş olası bir deprem için hazırlıklı ve tedbirli mi? Her kurum- kuruluş ve paydaş deprem için hazırlıklı ve tedbirli mi?

○ Van, 13 ilçesi, beldeleri ve köylerinin bir bakıma röntgeni çekildi mi, 1 milyon 200 bin insan güvende mi?

İŞTE VAN BU SORULARA OLUMLU CEVAP VEREBİLİYORSA İNŞAALLAH ENDİŞE EDECEK BİR DURUM KALMAZ. İNSANOĞLU TEDBİRLERİNİ TAM OLARAK ALIP HAZIRLIKLARINI KAMİLEN YAPTIKTAN SONRA GERİSİ ALLAH'A KALMIŞ. İŞTE O VAKİT TEVEKKÜL ZAMANIDIR.

ÖNCE TEDBİR, SONRA TEVEKKÜL...

 

SIRADAKİ HABER