Başkan İlhan: 8 bin hanede bacalar tütmüyor

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, 21 merkez mahalleden sadece 3 mahalleye yarım yamalak yardım kömürü dağıtıldığını, 18 mahalleye hiç girilmediğini ve yaklaşık 8 bin hane şu anda bacalar tütmediğini vurguladı. Karla mücadele konusunda ise belediyelerin sınıfta kaldığını anlatan İlhan, maddi durumu iyi olmayanlar için 3-4 aylık askıda fatura uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Başkan İlhan: 8 bin hanede bacalar tütmüyor

Haftalık olarak kent ve ülke gündemiyle ilgili basın toplantılarını sürdüren Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, bu hafta kömür dağıtımları, doğalgaz faturaları ve karla mücadeleyi gündeme taşıdı. Soğuk havanın etkili olduğu kentte birçok ailenin mağduriyet yaşadığını belirten Başkan İlhan, yardım kömürlerinin zamanında dağıtılmamasına tepki gösterdi.

Vatandaşların ve muhtarların yetkililere ulaşamadığını belirten Başkan İlhan, Van merkez başta olmak üzere doğalgaz kullanan birçok ailenin ise doğalgaz faturalarının çok yüksek geldiğini, bazı ailelerin doğalgaz faturalarını ödeyemediği için doğalgazlarının kesilmesiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Diğer büyükşehirlerde olduğu gibi Van'da da doğalgaz faturaları başta olmak üzere faturalarını ödeyemeyen aileler için askıda fatura uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Başkan İlhan, belediyelerin karla mücadelede sınıfta kaldığını vurguladı.

"8 BİN HANE, ŞU ANDA KÖMÜRSÜZ, BACALAR TÜTMÜYOR"

Parti binasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başkan İlhan, "Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak bu haftaki gündemimiz kömür dağıtımları, doğalgaz faturaları ve karla mücadele! Soğukların en çok yaşandığı Ocak ayındayız. Başta merkez İpekyolu ilçemiz olmak üzere birçok yerde hala ihtiyaç sahibi ailelere kömür yardımının yapılmadığını görmekteyiz. Özellikle İpekyolu ilçesinde yaptığımız araştırmada ilçede bulunan 21 merkez mahalleden sadece 3 mahalleye yarım yamalak kömür dağıtılmış 18 mahalleye hiç girilmemiş, yaklaşık 8 bin hane şu anda kömürsüz, bacalar tütmüyor. Vatandaşlar ve muhtarlar yetkililere ulaşamıyor. Kışın en soğuk günlerinde ihtiyaç sahibi ailelere kömür verilmeyecekse ne zaman verilecektir. Van merkez başta olmak üzere doğalgaz kullanan birçok eve çok yüksek doğalgaz faturaları gelmekte ve bazı aileler doğalgaz faturalarını ödeyemediği için bu soğuk günlerde doğalgazlarının kesilmesi durumuyla karşı karşıya. Aylardır sadece bir kez kar yağdı ve bu konuda da belediyeler sınıfta kaldı. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak başta Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi olmak üzere yetkili mercilere sormak istiyoruz. Kömür dağıtımlarını kaç gün içinde tamamlamayı düşünüyorsunuz? Doğalgaz faturaları başta olmak üzere faturalarını ödeyemeyen ailelere başka illerde uygulanan askıda fatura uygulaması yapmayı düşünüyor musunuz? Karla mücadele konusunda hangi tedbirleri almayı düşünüyorsunuz?" dedi.

"ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE CİDDİ BİR KAR YAĞDIĞINDA, BÜYÜK SIKINTILAR YAŞAYABİLİRİZ"

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan İlhan, belediyelerin karla mücadele sınıfta kaldığını ve halen kentin belli noktalarında kar yığınlarının mevcut olduğunu söyleyerek, "İlimizde yaklaşık 48 saatlik bir saat diliminde ara ara bir kar yağışı oldu. Bu zaman dilimini geçmişle kıyasladığımızda, ilimizin merkezi noktalarında yoğun olsa bile, en fazla 25 santimlik bir kar kalınlığının olduğu noktalar oldu. Bu yıl bu kadar az ve ilk defa kar yağmasına rağmen, tamamen belirsizlik oluştu. Okullar sadece taşımalı eğitim için tatil edildi. Servissiz öğrencilere tatil olmadı. Ortada bir muamma yaşandı. Hâlbuki il merkezindeki birçok aile, çocuğunu servisle okula gönderiyor. Fakat bunlar sanki farklı servis dışıymış gibi gösteriliyor. Çocuklarını kendi imkânlarıyla okula göndereler aileler zorda kaldı. Okul konusunda valiliğin yaptığı açıklama tam bir kaostu. Bunun yanında kar yağışının üzerinden 5-6 gün geçmesine rağmen hala cadde ve sokaklarda kar yığınlarının olduğunu görmekteyiz. Karla mücadelede ciddi bir eksiklik söz konusu. Önümüzdeki günlerde ciddi bir kar yağdığında çok daha büyük sıkıntılar yaşayabiliriz. Tabi geçtiğimiz yıllarda kar yağdığında sokaklarda ciddi miktarda karla mücadele eden, ellerinde kürekleriyle veya araçlarıyla mücadele eden ekipler vardı. Şuan bu karla mücadele ekipleri nerede? Bu soruyu başta Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'ne soruyoruz. Çünkü valilik ile büyükşehir artık bağımsız değil. İkisi birbirine bağlı olan, birlikte hareket eden, aynı noktada yönetilen bir kurum sonuçta. İnşallah bundan sonra bunun tedbiri alınır diye umuyoruz. Burada ciddi bir eksiklik var. Yetkilileri sokağa inme ve bu eksiklikleri görmeye davet ediyoruz" diye konuştu.

"YARDIM KÖMÜRLERİNİN NEDEN GECİKTİĞİNİ MUTLAKA AÇIKLAMALARI GEREKİYOR"

Kömür yardımı konusunda özellikle partilerine son 2 haftadır zaman zaman vatandaşların direkt gelerek veya telefonla ulaşarak bu konuyu aktardıklarını belirten Başkan İlhan, "Saadet Partisi olarak kömür yardımı konusunda bir araştırma yaptık. İpekyolu'nda ilçesinde birkaç mahalleye yarım yamalak bir kömür dağıtımı yapılmış, fakat 18 mahalleye hiçbir şekilde kömür dağıtımı yapılmamış. Bizim vatandaşlardan ve muhtarlardan duyduğumuz şu; 'Van Valiliğini arıyoruz, özel kalemi, sekreterleri arıyoruz. İpekyolu Kaymakamlığını arıyoruz. Özel kalemini arıyoruz. Hiçbir şekilde ne Valiliğe, ne kaymakamlığı sesimizi duyuramıyoruz. Bize de bir dönüş yapılmıyor' şeklinde bir serzeniş söz konusudur. Ben buradan hem valiliği, hem İpekyolu Kaymakamlığı'nı bu konuda açıklama yapmaya davet ediyorum. Yardım kömürlerinin neden geciktiğini mutlaka açıklamaları gerekiyor. Kaç gün içerisinde bu kömürler ulaştırılacak, bu konuda kamuoyunun aydınlatılması gerekiyor. Elbette ki bir aksaklık, bir problem olmuş olabilir. Bu konuda en azından vatandaşlara bir hafta içerisinde, 10 gün içerisinde kömürleriniz dağıtılacak denilebilir. Vatandaşlarda bu anlamda gerekli tedbirleri alır. Belirsizlik her zaman için bir sıkıntıdır. Bu konuda yetkililerle birebir görüşmemiz olmadı. Basın aracılığıyla sesimizi duyuruyoruz. Konuyla alakalı inşallah gerekli yerlere sesimizi ayrıca birebir duyurmaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.

"ASKIDA FATURA UYGULAMASI, İLİMİZDE DE HAYATA GEÇİRİLMELİ"

Van'da da askıda fatura uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Başkan İlhan, "İhtiyacı sahibi olan, evinde çalışan olmayan, geliri düşük olan aileler için ilimizde mutlaka bir çalışma yapılmalıdır. Bunun öncülüğünü Van Büyükşehir Belediyesi yapabilir. Başka illerde bu uygulamalar söz konusudur. Orada nasıl uygulanıyorsa, bu uygulama ilimizde de uygulanabilir. İhtiyaç sahibi ailelerin doğalgaz faturaları, elektrik faturaları askıya çıkarılır. Bu anlamda belediye de belli bir miktar katkı sunar. Örneğin büyükşehir bu anlamda ben 1 milyon katkı sunuyorum diyebilir. Veya valilik ben 1 milyon katkı sağlıyorum diyebilir. Bunun dışında da imkânı olan, gücü olan kişilerde biz de askıda fatura uygulamasına 300, 500, bin liralık faturaya katık sunmak istiyoruz derlerse, inanın geldiğimizde insanların ekonomik sıkıntılarla boğuştuğu, ülke ekonomisinin alabora olduğu, geçmişte 300-400 lira gelen faturaların bugün 5-6 kat fazla geldiği dönemde, ekonomik dengeler yerine oturuncaya kadar, bir yardımlaşma şeklinde öncülük edilmiş olur. Güzel bir uygulama da olmuş olur. Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuya el atmasını ve böyle bir uygulamayı özellikle bu kış aylarında hayata geçirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle Ocak, Şubat, Mart ayları ilimizde soğuk geçiyor. Hiçbir şey için geç değildir. İnşallah sesimizi duyarlar ve böyle bir uygulama başlatırlar" diye konuştu.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29