Bakan Varank: Firmalar Van'da yatırım yapmak istiyor

Van'daki toplu açılış töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, büyük firmaların Van'da yatırım yapmak istediklerini söyledi.

Bakan Varank: Firmalar Van'da yatırım yapmak istiyor

Büyük firmaların Van'a yatırım yapmak için girişimlerinin olduğunu belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Geçlere ve kadınlara umut ışığı olan bölgenin gerçek potansiyelini ortaya çıkaran tekstil kent, kurulduğu günden bu yana hızlı bir şekilde doldu ve neticesini aldık. Tekstilkentte şu anda 32 firma faaliyet gösteriyor, 3 binden fazla Vanlı kardeşimize burası istihdam sağlıyor. İstanbul'dan, İzmir'den büyük tekstil firmaları Van'da yatırım yapmak üzere kapımızı çalmaya başladılar ve devam ediyorlar." dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,  Van'da Çalışan ve Üreten Gençler Programı bünyesinde 8 fabrika tahsis ile Van Tekstil ve Hazır Giyim Organize Sanayi Bölgesinde 10 fabrikanın temel atma törenine katıldı. 
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun video kayıt konuşmasının ardından kürsüye çıkan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Van'a kazandırdıkları yatırımların açılış ve temel atma töreninde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.
 Bakan Varank, "Bu ziyaretimizde de hamdolsun, ilimizin büyük potansiyeline yakışan, yoğun bir gündemle huzurlarınızdayız. Sabah ilk olarak Türkiye genelindeki tüm teknoparkları Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Teknoparkın ev sahipliğinde burada bir araya getirdik. Ar-Ge ve inovasyon ekosisteminin başat aktörü olan teknoparkların geleceğini tartıştık; Van için yapabileceklerimizi konuştuk. Şimdi burada ise kadim şehrimizin üretim, istihdam ve ihracatına önemli katkılar sunan devasa yatırımların açılışını yapacak, yeni fabrikaların temelini atacağız. Ardından akşamüzeri de, yediden yetmişe tüm uzay meraklılarıyla Van'da ilk kez düzenlediğimiz gökyüzü gözlem etkinliğinde bir araya geleceğiz. Geçen ay Diyarbakır Zerzevan'da ateşlediğimiz bilim ve teknoloji meşalesini Van'a taşımış olacağız. Böylece, bir yandan şehrinizin ekonomik kalkınmasını hızlandırırken diğer yandan gençlerimizi bilim ve teknolojiyle buluşturacak, kalkınma sürecini daim kılacağız. Çünkü biz bölgemizin terörle, gözyaşıyla, acıyla değil; üretimle, teknolojiyle, daha da ötesi uzayla, gökyüzüyle anılmasını istiyoruz. Terör belasını bu topraklardan temizlemişken bir daha asla eski karanlık günlere dönülmesine fırsat vermeyeceğiz. Yatırımlarla bölgemizi hak ettiği refaha kavuşturacak, geri kalmışlığın terör örgütleri ve yandaşları tarafından istismar edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.
Bakan Varank, sözlerine devamla, “Biz tabi, sadece altyapıyı geliştirmekle yetinmiyoruz. Bölgede 6 fabrika binası inşa ederek buraları da yatırımcıların hizmetine sunduk. Bu binaları da Gençlik ve Spor Bakanlığıyla birlikte uyguladığımız Çalışan ve Üreten Gençler Programı kapsamında yaptık. Geçen yıl başlattığımız bu programda 36 ilimizde toplamda 175 fabrika binası inşa ediyoruz. Tekstil gibi emek yoğun sektörlere tahsis edeceğimiz bu kullanıma hazır fabrika binalarıyla 70 bin gencimizin istihdam edilmesini sağlayacağız. Van'daki bu binalar inşallah programın ilk somut çıktılarından olacak. Buradakilere ilave olarak Gevaş ve Muradiye'de de birer fabrika binasını yine bu programla tamamladık" diye konuştu.
  2019'da Van'a yaptığı ziyarette 'Van tekstilde yıldızı yükselen bir şehrimiz, önümüzdeki dönemde burada üretilecek ürünler tüm dünyaya ihraç edilecek' dediğini ifade eden Bakan Varank, "Sadece 3 yıl sonra geldiğimiz nokta bize, şehrimizi bu hedef doğrultusunda emin adımlarla ilerlediğini gösteriyor. Önceden Van'da bu sektöre dair neredeyse hiçbir şey yokken, şu anda şehir genelinde faaliyet gösteren 40 tekstil firmasında 7 binin üzerinde insanımız istihdam ediliyor. Buralarda üretilen ürünler dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor. İnşallah bugün startını verdiğimiz yeni yatırımlarla birlikte bu sayılar çok daha ileri seviyelere taşınacak. Ben bir kez daha elini taşın altına koyan ve ülkesine değer katan tüm yatırımcıları tebrik ediyorum. Ama tüm bu gelişmelere rağmen bakıyorsunuz birileri çıkıp hala AK Parti döneminde Türkiye'de fabrika açılmadı yalanını söyleyebiliyor. Aslında bunlar, bizden ziyade sanayicimize, müteşebbislerimize hakaret ediyor. O nedenle ben buradan müzmin muhalif Kemal Kılıçdaroğlu'na sesleniyorum, geçen ay Van'a geldin, ama her zamanki gibi OSB'lere uğramadın. Ben diyorum ki bu güzel şehre bir daha gel, ama bu sefer tekstilkenti, Van OSB'yi de gez. Bir bak bakalım fabrika var mı, yok mu? Bizim yatırıcılarımız, üreticilerimiz sana bizzat fabrika var mı yok mu göstersinler. Hem de bu işler nasıl olur sana öğretsinler. Biz söylüyoruz anlamıyorsunuz. Yatırım cahili dediğimde kızıyorsunuz. Bari gelin yatırımcılarımızdan bu işleri öğrenin. Emin olun Kılıçdaroğlu'nun 'yapılmıyor' dediğin bu yatırımlar Türkiye'nin dört bir yanında güneş gibi parlıyor. Ama tabi görmek için göz, idrak etmek için de akıl lazım" ifadelerini kullandı.Van Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2022, 17:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29