Bak Hele Bak sözüyle tanınan Yusuf Konak, 'kültür elçisi' olmayı sürdüreceklerini söyledi

Van'da kahvaltı dendiğinde akla gelen ilk isimlerden biri olan ve 'Bak Hele Bak' sloganıyla tanınan Yusuf Konak, Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın hemen altında bulunan kahvaltı salonunu, Semaver Kavşağı'nın yanına taşıyor. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Kahvaltı Salonu Yetkilisi Fariz Gül, TSO seçimlerinde Necdet Takva'nın rakiplerinin Yusuf Konak'ı sürekli hedef göstermelerinin de, yeni yere taşınma konusunda etkisinin olduğunu, polemiklere yol açmamak için bu kararı aldıklarını dile getirdi. Bak Hele Bak Yusuf Konak ise, yeni yerlerinde güzel projelerinin olacağını belirterek, kahvaltı kültürünü yaşatmayı sürdüreceklerini dile getirdi.

Bak Hele Bak sözüyle tanınan Yusuf Konak, 'kültür elçisi' olmayı sürdüreceklerini söyledi

Van'da yaklaşık 50 yıldır kahvaltı sektöründe hizmet veren 'Bak Hele Bak' sloganı ile bilinen kentin kültür elçisi Yusuf Konak, bulunduğu yeri kapatarak, Kazım Karabekir Caddesi'nde Semaver Kavşağı'nın bulunduğu yerde yeni iş yerine taşınacağını açıkladı.

Kahvaltı salonunun yetkilisi Fariz Gül ile birlikte gazetecilerle bir araya gelen Yusuf Konak, Van'ın tanıtımı için gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında büyük çaba gösterdiklerini ifade etti.

Mevcut kahvaltı salonunda kentteki gazetecilerle kahvaltılı basın toplantısında bir araya gelen Yusuf Konak, "Ben aslında son tartışmalardan sonra tamamen bu işi bırakmayı düşünüyordum. Ama her kesimden kişiler benimle görüştü ve bu işi devam ettirmem gerektiğini söylediler. Yeni bir yer bulduk. Aslında yeni yer bizi buldu. Bütçemize uygun, güzel bir yerde inşallah kahvaltı salonumuzu açacağız. Ben bu kez biraz daha geri planda olacağım. Fariz bey burayı işletecek. Biz de bu kentin tanıtımı adına ne gerekiyorsa yapacağız" diye konuştu.

Basın toplantısında ilk sözü alan Bak Hele Bak Kahvaltı Salonu Yetkilisi Fariz Gül, bulundukları iş yerinin faaliyeti ile ilgili kısa bir girizgah yaparak, "Bildiğiniz üzere bir kaç zamandır Bak Hele Bak Yusuf Konak markasının mevcut yerinden taşınması gündemde. Taşınma ve buradan gitme meselesine gelmeden önce, bizim buraya gelmemize burada kiracı sıfatı ile yer almamıza ve faaliyetimizi sürdürmemize vesile olan süreç hakkında kısaca sizi bilgilendirmek istiyorum. Malumunuz 2011 yılında yaşanan deprem nedeni ile markamız Ankara'ya taşınmış ve yaklaşık 5 yıl burada faaliyet yürütmüştü. Bu süre zarfında dönemin ticaret ve sanayi odası ve hali hazırdaki başkanı Sayın Necdet Takva, o günkü yönetimi, yine dönemin Van Valisi ve belediye başkanı kurucumuz Yusuf Konak'tan tekrar Van'a ve memleketine dönmesini istemişti. Yusuf Konak'ın, öncüsü ve tanıtım yüzü olduğu bu Van kahvaltı kültürünü tekrar doğduğu yer olan Van'da sürdürmesi gerektiği yönünde sürekli çağrılar yapmıştı. Hatta yer tahsis edileceği, gerekirse hibe yolu ile destek verileceğini beyan etmişlerdi. Bunların tamamını teyit edebilirsiniz" diye konuştu.

"YUSUF KONAK VAN'A ŞARTLI GELDİ"

Yusuf Konak'ın belli şartlar öne sürerek geldiğini belirten Fariz Gül, "Yusuf bey bir şart ile geri geleceğini bu şartının da bir kahvaltı festivali ve Guinness rekorlar kitabına başvuru ve gerçekleştirme sözünün verilmes,i ayrıca hibe yolu ile değil, kiralama şartı ile bir yer tahsisi söz konusu olursa geleceğini beyan etmiştir. Akabinde bu sözler üzerine bu çağrılara sessiz kalmayarak 2013 yılı aralık ayında şu an hali hazırdaki  yerleşkemizde yer alan bu mekânda kiracı sıfatı ile faaliyetine başlamıştır. Daha sonra 2018 yılında ki Ticaret Odası Seçimin de malumunuz Yusuf Konak da o seçimde tekrardan Necdet Takva'nın turizm grubunda yer almıştı. İşte her ne oldu ise, bizim Necdet Takva'nın gurubunda o seçime girmemizle oldu. O günlerde de tıpkı bu günlerde olduğu gibi kaybedenler gurubu, yine bizim üzerimizden odayı, yönetimi, meclisi manipüle ederek gereksiz ve yersiz açıklamalarda bulundu. Seçim süreçlerini ve propagandalarını bu şekilde yürüttüler. O tarihten bu güne kadar gelen yönetimleri bizim üzerimizden vurmaya çalıştılar. Malumunuz yine bir önceki seçimde başkan adaylarının biri; 'Kazanırsam Yusuf Konak'a ait çardağı bir gecede yıkıp kaldıracağım' diye demeçler verdi. Sanki burası bir şahsın bir zümrenin malı, biz de ona mecburmuşuz gibi bir algı yaratılıyor. Ya da burası muz cumhuriyeti kanun, yasa, nizam, sözleşme, anlaşma yok. Sadece kendi kanunları geçerli.  Onlar ne derse öyle olacağını zannediyorlar. Ama öyle bir dünya yok kıymetli arkadaşlar, herkes haddini de, sınırını da bilecek!" ifadelerini kullandı.

"YIPRATMA POLİTİKALARI DEVAM ETTİ"

Muhalif durumdaki bir kaç kişinin maalesef bu güne kadar da bu yıpratma politikalarına devam ettiğini söyleyen Fariz Gül, "Her seçim zamanı bizi malzeme yaparak gerekli gereksiz  söylemlerde bulundular. Sanki rakib Yusuf Konak'mış gibi bir algı yaratarak, gereksiz polemikler ve söylemler ortaya attılar. Oysaki bizim kendileri ile uzaktan yakından bir ilgimiz alakamız bağımız yok ve olamaz da. Nihayetinde her ilde bu tür oda seçimleri yapılır ve bu seçimlerin de bir kazananı olur, o seçimlerden sonra da dünyanın sonu gelmez. Kaybeden, kazananı tebrik eder ve her kes kaldığı yerden işine gücüne devam eder. Ama maalesef bizim burada öyle olmuyor ve olmadı da. Bu seçimde de onlara kaybettiren veya yanında yer almayan herkese düşman gözü ile bakmayı kendilerine görev atletmişler. Şimdi gelelim şu son yaşanan gelişmelere. Sizlerin de bildiği üzere bu son seçimde Yusuf Konak mevcut adaylardan hiç kimsenin yanında yer almadı ve hiç bir adaya da destek vermeyeceğini beyan etti. Hatta seçim ofislerini dahi ziyaret etmedi. Artık bu işi de tadında bırakarak gençlere yol açılması gerektiğini dile getirerek tarafsızlığını ilan etmiştir. Akabinde bir seçim süreci yaşandı, ilimize oda ve esnafına pek de yakışmayan bir seçim oldu. Fakat iyisi ile kötüsü ile bu iş bitti. Seçimde suçu olan hukuka ve adalete, görevi olanlar da tüccar ve tacirine ifadesini vermiştir. Seçimden sonra yapılan ilk bir kaç Van TSO meclis toplantısında, muhalif guruptan bir kaç kişi yine ilk ve suni gündemleri Yusuf Konak olmuştur. 'Kirası niye artırılmıyor, niye pandemide iki ay kira alınmamış, başka kiracı mı yok' benzeri suni gündemler ile konu sıcak tutulmuştur. Sanki bu ilin uçak sorunu, bu ilin imar sorunu, bu ilin çevre yolu sorunu, bu ilin tacir ve esnaflarının kaynak sorunu yok. Sadece bu ilin ticaret ve sanayi odasının kiracısı Yusuf Konak sorunu varmış gibi diğer olumsuzlukların üstü örtülmeye çalışılmıştır" şeklinde konuştu.

 "SÖZ KONUSU TARTIŞMALAR MİDE BULANDIRDI"

Söz konusu hedef gösteren açıklama ve tartışmaların mide bulandıran bir seviyeye geldiğini anlatan Gül, "Meclisteki bu konuşmalar üzerine yönetim kurulu başkanı ve üyeleri gereken cevapları vermişlerdir, kendilerine teşekkür ediyoruz. Biz daha önce de bu ve buna benzer abuk sabuk konuşmalara karşılık vermedik, cevap bile vermeye gerek duymadık. Fakat bu süreç, artık mide bulandırıcı bir hal almaya başladı. Bunun üzerine biz de artık bu polemiklere ve bu kaybedenler topluluğuna alan açmamak adına kendimize yakışanı yaparak, ilimizin güzide odasının yönetimi ve meclisi zan altında kalmasın ve yıpranmasın diyerek, hali hazırda devam eden ve halen önümüzdeki altı yılı kapsayan kontratımızı tek taraflı feshederek mevcut yerleşkemizi boşaltma kararı almış bulunmaktayız" dedi.

Söz konusu kararı alırken kimseden korkup çekinmediklerini dile getiren Fariz Gül, "Biz bu kararı alırken kimseden korkup çekindiğimizden değil, sadece ve sadece bizim üzerimizden kimse kahramanlık yapmaya ve kendilerine alan açmaya çalışmasın diye böyle bir karar almış bulunmaktayız. Şu hususun da altını çizmek isterim ki, insanların ekmeğiyle, işiyle, tezgâhıyla uğraşmak, bunlara göz dikmek, dünyanın en alçakça işidir. Biz burada kimsenin minneti ve himayesi ile faaliyet yürütmüyoruz. Kiramızı ödeyip burada faaliyetimizi sürdürüyoruz. Alınan kira bedelleri ödenen kira stopajları ve bu mekânın bu hale getirilmesi için o günlerde harcanan para miktarları, odanın kayıtlarında mevcuttur, teyit edebilirsiniz" ifadelerini kullandı.

"YUSUF KONAK, VAN KAHVALTISI'NDA BİR MARKADIR"

Yusuf Konak'ın kentin kahvaltısında bir marka olduğun dile getiren Fariz Gül, "Siz de takdir edersiniz ki Yusuf Konak Van kahvaltısında bir markadır. Hepinizce de malumdur, yıllarca ülkenin dört bir yanındaki tüm tanıtım ve fuar organizasyonlarında, ayrıca yurt dışındaki fuarlarda kendi cebinden harcama yaparak, çoluk çocuğunun rızkını götürüp dağıtmış ve memleketinin bir kültürü olan bu kahvaltıyı tanıtmış, ön plana çıkarmıştır. Malumunuz bu fuarlara ilimizden de pek çok kez firmalar katılmış ve oralara gidip ürün satarak para kazanmışlardır. Fakat bu hususun altını çizerek söylüyorum; Yusuf Konak, her zaman Van ve Van sevdasını ön plana çıkarmıştır. Sürekli bu kültürün bu şehrin bir değeri olduğunu ve korunması gerektiğini savunmuştur. Ve Yusuf Konak'ın bu çabaları sonucu geldiğimiz noktada Van kahvaltısı artık ciddi bir pazar haline gelmiş, birçok ilde Van kahvaltı salonları açılmıştır. Bu bile tek başına saygı duyulması gereken bir durumdur. Elbette bunda belli kurum ve kuruluşların, ayrıca siz değerli basın camiasının ve geçmişte bu işin temel taşlarını oluşturan değerlerimizin katkısı göz ardı edilemez. Fakat bir işin öncüsü olmak, bir işin fitilini ateşlemek ve bundan bir marka yaratmak, bu işe ömrünü adamak kolay değildir, Hele ki bunu kendi maddi imkânları ile yapmak hiç kolay değildir. Bizler bu güruhun ticari hayatlarını nasıl sürdürdüklerini çok iyi biliyoruz. Kendi işleri ile ilgili yaşadıkları büyük olumsuzlukları, nasıl  örtbas ettiklerini ve nasıl gündem dışı bıraktıklarını da çok iyi biliyoruz. Şimdi sizlere soruyorum her fırsata bizi alaşağı etmeye çalışan bu güruh, bu memlekete, kültürüne, tanıtımına ne gibi faydaları olmuştur? Kendi ceplerini doldurmaktan başka… Bakın değerli basın mensupları, Yusuf Konak, 2024 yıl itibarıyla hizmet süresinde, meslek hayatında 50 yılı, yani  yarım asrı  geride bırakacak. Yusuf Konak'ın bu memlekete, bu kültüre ve bu şehrin tanıtımına kattığı katma değerin, bunlar zekâtı olamaz" ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

YUSUF KONAK: KAHVALTI KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Daha sonra kısa bir açıklama yapan Bak Hele Bak Yusuf Konak, "Bugün bizleri kırmayıp buraya gelen siz gazetecilere çok çok teşekkür ediyorum. Bizler elimizden geldiğince bu kentin kültürünün yaşatılmasına gayret gösterdik ve göstereceğiz. Ben, son tartışmalardan sonra bu işi tamamen sonlandırmayı düşünüyordum. Artık bu işi gençlerin yapmasını arzuluyordum. Fakat birçok kesimden kişiler beni ziyaret ederek mutlaka bu kültürü devam ettirmem gerektiğini, tamamen sonlandırmamamı istediler. Elbette bugünlere gelmemizde basının da büyük katkısı olmuştur. Ben buradan sizlere teşekkür ediyorum. Yine Van halkımız başta olmak üzere, bizlerden sevgisini eksiltmeyen herkese şükranlarımı sunuyorum. Yeni yerimizde güzel projelerimiz olacak. Semaver kavşağının karşısında, yeni yerimizde Fariz bey biraz daha işin içinde olacak. Benim için bir şark köşesi ayırdı. Ben orada yine misafirlerimi ağırlayacağım" dedi.

Sorular üzerine mevcut yeri niçin kapattıklarını açıklayan Yusuf Konak, "Birileri sürekli bizi konuştu. 'Onun çardaklarını yıkacağım' dediler. Ama bizler polemik oluşmasın diye burayı kapatıyoruz. Bu işi de gönüllü olarak yapıyoruz. Allah'ın izniyle yeni yerimizde kahvaltı kültürünü en iyi şekilde yaşatacağız" şeklinde konuştu.

Gazetecilerle çekilen fotoğrafın ardından, basın toplantısı sona erdi.

VAN BÖLGE GAZETESİ: BİŞAR ULUTAŞ

Güncelleme Tarihi: 02 Ekim 2023, 11:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER