ALPASLAN: KREDİLER ESNAFA CAN SUYU OLDU

Van Hızır Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Faruk Alpaslan, dört yıl içinde Van esnafına 400 milyon TL'nin üzerinde kredi verdiklerini söyleyerek, geri ödeme konusunda da sıkıntı yaşanmadığını belirtti. Alpaslan, kooperatif olarak esnaflara verilen kredi konusunda aracılık yaptıklarını belirterek, söz konusu kaynakların Van ekonomisini canlandırdığını ve esnaflara can suyu olduğunu vurguladı.

ALPASLAN: KREDİLER ESNAFA CAN SUYU OLDU

Van Hızır Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi, Eski Devlet Hastanesi yukarısında bulunan Kışla Caddesi'ndeki yeni yerine taşındı. Yeni yerlerine taşınma kararını, son genel kurulda aldıklarını belirten Alpaslan, taşındıkları yeni yerlerinin, önceki adreslerine de pek uzak olmadığını dile getirdi.

"KIŞLA CADDESİ'NDEKİ 400 METREKARELİK YENİ YERİMİZE TAŞINDIK"

Kuruldukları günden bu yana kendilerinde mevcut olan tüm arşivlerin yeni yerlerinde özenle muhafaza edildiğini anlatan Alpaslan, "Gerçekleştirdiğimiz son kongremizde yer değişikliği kararı almıştık. Kongrelerde alınan kararlar neticesinde yer değişikliğine gidilebiliyor. Kongrede almış olduğumuz karar sonrası 1 Mart itibariyle mevcut yerimizi değiştirmemiz gerekiyordu. 2014 yılından bu yana hizmet vermiş olduğumuz yerlerdeki bu dosyaların arşivlere sığmaması, üye sayımızın 2 bin 500'ü bulmasından dolayı, hizmet yerimizin bu konuda yeterli gelmemesinden dolayı yeni yere taşınma zorunluluğu hasıl oldu. Biz de hem eski yerimize fazla uzaklaşmadan, Eski Devlet Hastanesi yukarısında bulunan Kışla Caddesi'ndeki 400 metrekarelik yeni yerimize taşındık. Burada ortaklarımızın eski yere giderken bile, hemen kurumumuzla iletişim kurarak 100 metre mesafede olan yeni yerimize gelebiliyorlar. Burası esnaflara kredi veren bir yer ve burada esnafların sırlarının saklanması gerekiyor. O yüzden yeni yerimizde tüm arşivler muhafaza ediliyor" dedi.

"400 MİLYON TL SICAK PARAYI ESNAF VE SANATKÂRIMIZA VERDİK"

Yeni yerlerinin eski yerlerine oranla daha geniş olduğunu aktaran Alpaslan, "Yeni yerimiz çok geniş ve üç katlı. En alt katı, arşiv bölümü olarak kullanıyoruz. Giriş katlarını hizmet ve mutfak bölümüne ayırdık. Üçüncü katımızı da idari bölüm olarak seçtik. 100 yıl hizmet verebilecek kapasiteye sahip bir mekân oluşturduk. Son dönemlerde yapmış olduğumuz kredi limitleri de, devletten almış olduğumuz 300 milyonun üzerine çıktı. Geri dönüşlerimizle birlikte 4 yıl içerisinde 400 milyon TL'nin üzerinde bir sıcak parayı esnaf ve sanatkârımıza verdik. Bu para da kentin ekonomisini ciddi anlamda canlandırdı. Sıcak para esnaf ve sanatkâra nakledildiği zaman, orta gelirli insanların bir ilin refah düzeyini, seviyesini belirleyen bir barometre niteliğinde olduğunu her zaman söylüyoruz. Burada zengini veya fakiri değil, orta halli insanların, iş geliştirebilecek potansiyele sahip, işini kurabilecek gençlerin, yeni iş yeri açanların, sermayesini daha da güçlendirecek insanların derdine derman olabilme açısından limitlerimiz de 500 bin TL'ye çıkarıldı. Bu doğrultuda vermiş olduğumuz kredilerin de memleketimizde büyük bir ekonomi getiri sağlaması, sıcak paranın piyasada dönmesi anlamında büyük bir önem taşımaktadır" diye konuştu.

"KREDİ LİMİTLERİMİZ ARTMIŞ DURUMDA"

500 bin TL'lik kredinin küçük esnaflar için iyi bir para olduğunu söyleyen Başkan Alpaslan, "Merkezde 2 tane kooperatifimiz var. Bu iki kooperatifimiz de şuanda yoğun bir şekilde çalışıyor. Son zamanlarda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük katkıları, Genel Başkanımız Sayın Abdulkadir Akgün beyin girişimleri sonucunda da kredi limitlerimiz artmış durumda. Bizim son bir yıl içerisinde kullanmış olduğumuz kredi limiti, önceki bütün yıllara nazaran aynı orantıda ve halen veriyoruz. İnşallah en yakın zamanda da biz bu kredi limitlerimizi yükselterek, esnafımıza hizmetimizi burada devam ettirmeye çalışacağız. İlimizde ve bölgemizde zaman zaman beklenmedik talihsizlikler yaşanıyor. Bu talihsizlikler önce pandemi ile başladı. Daha sonrasında depremler oldu. Kredi verdiğimiz esnafımız da, bu parayı eğer makul, mantıklı ve amacına uygun kullanılıyorsa, geri dönüşleri de sağlam oluyor. Çünkü değişen ekonomi şartları açısından, bizden alınan kredilerle örneğin alınan bir araç fiyatının katlanarak arttığını görüyoruz. Bunun yanı sıra sürekli hangi sektörde olursa olsun, bu parayı değerlendirdiği zaman, hem para kendini amorti ediyor hem de yatırmış olduğu hammadde ise, araç ise, vs. neyse onun değeri yükseliyor. Bizim vermiş olduğumuz kredi limitleri buna göre düşük kalıyor. Bu açıdan amacına uygun kullanan insanlar kar etmiş oluyor. Ama bu parayı çalıştırmadan başka yerde kullananlar, çeşitli sıkıntılar yaşayabiliyor. Devlet vermiş olduğu kredileri, kendi imkânlarıyla tekrar geri almasını da biliyor" ifadelerini kullandı.

"BU PARALAR, ESNAF VE SANATKÂR OLMA ŞARTIYLA VERİLİYOR"

Kredi kullanmak isteyenlerde, esnaf ve sanatkâr olması şartı arandığını söyleyen Başkan Alpaslan, "Esnaf ve sanatkâr, krediyi kullandıktan sonra söz konusu statüsünden ayrılmaması gerekiyor. Bunlar da ayrıca bir risk oluşturduğu gibi bankanın da ayrı bir faiz işlemiyle karşı karşıya kalabiliyor. Çünkü esnaf ve sanatkâr olma şartıyla bu paralar veriliyor. Bu şartlarda verildiği için bu parayı da amacına uygun kullanmalı gerekiyor. Bu krediyi kullanıp sonradan esnaflıktan çıkanlar, bunun en üst faiz limitiyle birlikte bankaya geri ödeme yapması gerektiğinde daha fazla sıkıntı yaşıyor. Sonuç olarak %18 civarında bir takip oranımız var. Biz bu takip oranımızı da inşallah gittikçe düşüreceğiz. Biz devletimizin esnaflarımıza sağlamış olduğu bu imkânlara aracılık yapıyoruz. Bunlar krediler doğru çalıştırılırsa, doğru kullanılırsa ve doğru bir şekilde ödemesi yapılırsa ciddi bir getiri sağlıyor. Herkesin sicilini koruma adına zamanında ödeme yapması, kredilerini düzenli bir şekilde geri öderlerse, küçük sermayelerini büyütme imkânı elde edebilirler. Son dönemlerde getirmiş olduğumuz kredi limiti de bir fırsattır. Herkes müracaat ediyor. Biz de herkese vermeye çalışıyoruz. Kredileri 0.75 faiz oranıyla veriyoruz. Esnaf ve sanatkâr için bu faiz oranı, yok gibi diyebiliriz. Bu faiz oranı da hizmet bedeli karşılığında alınan bir şeydir. Van Hızır Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi olarak 4 yıl içerisinde Van esnafıma 400 milyonun üzerinde krediler sunulması büyük bir avantajdır. Bu kredilerle ekonomik anlamda bir canlılığa yol açılmış oldu. Bu krediyi kullanan esnafımızdan kredilerini zamanında ödemeleri ve icralık olmamalarını istiyoruz. Verilen imkânlar suiistimal edilmediği ve güven arttığı takdirde, kredi limiti de artıyor" diyerek sözlerini tamamladı.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2023, 17:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29