Aktivistler, Van YYÜ kampüsünde buluştu

5. Van Denizi Bisiklet Festivali kapsamında bir araya gelen bisiklet severler, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampüsünde Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar tarafından karşılandı.

Aktivistler, Van YYÜ kampüsünde buluştu

Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Bitlis Eren Üniversitesi ile Van Gölü’ne kıyısı olan il ve ilçe belediyelerinin paydaşı olduğu festival, Van  Gölü Aktivistleri Derneği’nin katkılarıyla organize edildi.

‘Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı’na katkı sunmak amacıyla Van Gölü çevresinde düzenlenen 5. Van Denizi Bisiklet Festivali kapsamında bisiklet tutkunları, ülkenin en uzun parkurlarından olan yaklaşık 500 kilometrelik bir alanda 8 gün boyunca pedal çevirdiler.

Parkurun bir ayağı olan Van Yüzüncü yıl Üniversitesi Sahil Bandı’nda pedal çeviren bisiklet sürücüleri, Van Gölü konusunda farkındalık oluşturmak ve yörenin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla yurt içinden ve yurt dışından gelen çok sayıda katılımcıyla büyük bir kalabalık oluşturdular.

Van Gölü etrafındaki tarihi, doğal ve kültürel zenginliklere dikkat çekmek adına yapılan bu etkinliği çok anlamlı bulduklarını ifade eden Rektör Şevli, “Tüm dünyada etkisini gösteren iklim değişikliklerinden elbette Van Gölü de etkilenmektedir. Bu tür etkinliklerin Van Gölü’nün kuraklık ve kirlilikle mücadelesinde dikkat çektiğine inanıyorum. Sizleri burada ağırlamaktan memnuniyet duyuyor, tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.  

Çevreye ve doğaya karşı herkesin sorumlu olduğunu vurgulayan Rektör Şevli, “Bizler de Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak Van şehrine ait her değeri çok önemsiyoruz. Geçtiğimiz yıllarda, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıymetli Eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum’un katılımıyla Van Gölü Sempozyumu düzenlemiştik. Bu sempozyum, bölgemize ve şehrimize duyduğumuz sorumluluğun en önemli göstergesidir. 2019 yılında hazırlanmış olan ‘Van Gölü’nü Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı’ ile devlet büyüklerimizin de Van Gölü’ne, doğasına ve değerlerine sahip çıktıklarını görmek bizleri çok memnun etmektedir. İnşallah gösterilen bu hassasiyet ve duyarlılıkla Van Gölü’nü gelecek nesillere en iyi şekilde miras bırakacağız” ifadelerini kullandı. 

VAN BÖLGE GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2023, 09:51
YORUM EKLE
YORUMLAR
VAN GÖLÜ VE HAVZASI İÇİN BU SEFERBERLİĞE GİRİŞELİM
VAN GÖLÜ VE HAVZASI İÇİN BU SEFERBERLİĞE GİRİŞELİM - 10 ay Önce

❤Tatvan, Ahlat, Adilcevaz, Erciş, Tuşba, İpekyolu, Edremit, Gevaş'ın kıyıları boyunca gölde dip ve yüzey temizliğinin eş zamanlı yapılıp hızla bitirilmesi ❤ Sekiz ilçeden geçip göle karışan bütün dereler, kanallar ve arkların tamamen temizlenmesi, tamamının bakım ve iyileştirmelerinin yapılması ❤ Bu ilçelerin kıyıları boyunca Anayasa'nın 43. Maddesi ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu gereği kıyılardaki resmi veya özel yapıların, tesis, işletme, otel, yazlık ve her tür kişisel kullanımın sonlandırılıp buraların vatandaşların ücretsiz kullanımı için düzenlenmesi. ❤Bu ilçelerin kıyılarında parklar, sahil, yürüyüş ve bisiklet yolları, sosyal donatılar, rekreasyon alanları ve sahil kordonu oluşturulması ❤Bu ilçelerde tam kapasite çalışan Atık Su Arıtma Tesisleri yapılması. ❤ Bu ilçelere Katı Atık Bertaraf Tesisleri inşa edilmesi ❤Buralarda vatandaşlara Van Gölü ve havzası, dereler, kanallar, yerleşim alanları, çevre ve doğayı temiz tutmaları için bilinçlendirici çalışmalar yapılması.

SIRADAKİ HABER