FİLO (Şehit Jandarma Yusuf Turgut) Ortaokulu’nda 8. sınıf öğrencileriyle bir araya gelen Hayatın Renkleri Solmasın Derneği Başkanı Sosyolog Osman Turğut, sigara ve tütün bağımlılığıyla mücadelede en güçlü yolun çocuk ve gençleri sigarasız ve nikotinsiz ortamlarda büyütmek olduğunu söyledi. Turğut, tütün endüstrisinin özellikle gençleri ve ergenleri hedef alan stratejiler izlediğine dikkat çekerek, mücadelenin tüm toplum ve tüm hükümetin dahil olduğu bir yaklaşımla yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

“Bağımlılığın Suçlusu Gençler Değil”
Sigara bağımlılığının büyük ölçüde ergenlik döneminde başladığını belirten Turğut, gençlerin ve çocukların suçlanmasının yanlış olduğunu vurguladı.
“Tütün bağımlılığı görerek bulaşan bir hastalıktır. Arkadaş etkisiyle, merak ederek başlar. Burada suç gençlerde ve ergenlerde değil” diyen Turğut, bunun arkasında milyarlarca dolarlık bütçeye sahip bir tütün endüstrisi olduğunu söyledi.
Turğut, “Bu endüstrinin tek amacı bugünün çocuklarını yarının düzenli müşterileri hâline getirmektir. Bu nedenle tütün endüstrisi dünyanın en tehlikeli, en acımasız ve en sinsi endüstrisidir” ifadelerini kullandı.

“Fiyat Artışı ve Etkin Uygulama Hayati”
Türkiye’de sigara reklamlarının yasak olmasına rağmen dolaylı reklamlarla gençlerin hedef alındığını belirten Turğut, farkındalık ve bilinçlendirme çalışmalarının anaokulundan itibaren yapılması gerektiğini dile getirdi.
Sigara fiyatlarının caydırıcılığına dikkat çeken Turğut, “Fiyatlar yüzde 10 artırıldığında gençlerin yüzde 8’i ya sigarayı bırakıyor ya da hiç başlamıyor. Bu nedenle sigaraya erişim zorlaştırılmalı, yasalar etkin biçimde uygulanmalıdır” bilgisini aktardı.




