Ticari Araç Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ticari Araç Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şirketlerin, faaliyetlerini gerçekleştirebilmeleri amacıyla ihtiyaç duyduğu araçlar satın alma yerine kiralama yoluyla çok daha ekonomik bir şekilde çözüme kavuşturulabilmektedir. Bunun yanı sıra pek çok avantajı da beraberinde getiren araç kiralama yöntemi son yıllarda şirketler tarafından yaygın bir şekilde tercih edilmektedir. Fakat kiralama sırasında uyulması gereken bazı prosedürler ve dikkat edilmesi gereken birtakım detaylar bulunmaktadır. Ticari araç kiralama hakkında bilinmesi gereken tüm bilgiler, ipuçları ve detaylara yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Ticari Araç Kiralama Nedir?

Ticari araç kiralama ile ilgili detaylara değinmeden önce bu işlem hakkında bilgi edinmek gerekmektedir. Yapılan araştırmalar, şirketlerin aylık veya yıllık harcamalarının büyük bir kısmının araç kiralama kalemine gittiğini göstermektedir. Bu doğrultuda şirketler, araçları satın almak yerine farklı alternatifleri tercih etme yoluna gitmektedir. Ticari araç kiralama işlemleri, şirketleri mali yönden rahatlatarak aynı zamanda birçok yönden avantajlı konuma gelmelerine yardımcı olmaktadır.

Mali yükleri çok büyük ölçüde rahatlatan kiralama işlemleri, küçük, orta veya büyük ölçekli şirketler tarafından tercih edilebilmektedir. Üstelik bu kiralamalar dönemlik, aylık veya yıllık gibi opsiyonlarla birlikte farklı koşullarda yapılabilmektedir. Ticari araç kiralama hizmetleri, her firmadan firmaya değişiklik gösterebilmektedir. Bu doğrultuda her firmanın uyguladığı belirli prosedürler bulunmaktadır. Ancak genel kapsamda kiralama işlemlerinde uyulması gereken belli başlı kurallar yer almaktadır. Bu kurallara dikkat edildiği sürece ticari araç kiralama, şirketlere maddi açıdan fayda sağlarken aynı zamanda zamandan da tasarruf ettirebilmektedir.

Ticari olarak araç kiralarken şirketlerin tercih edebileceği farklı opsiyonlar bulunmaktadır. Bireysel kiralamalarda binek araçlar tercih edilirken, kurumsal kiralamalarda ise bu durum biraz farklı gelişmektedir. Hafif ticari araç, şirketlerin kiralama sırasında en çok tercih ettiği seçeneklerden biri konumundadır. Peki hafif ticari araç kavramı ne anlama gelmektedir? Hafif ticari araç statüsüne giren taşıtlar, Avrupa Birliği tarafından belirlenen standartlar doğrultusunda üretilmektedir. Brüt ağırlıklarının 3,5 tonu geçmeyecek şekilde belirlendiği hafif ticari araçlar arasında panelvan, minivan ve minibüs bulunmaktadır. Hafif ticari araç kiralama ile birlikte şirketler, hafif veya orta ağırlıktaki yüklerini kolaylıkla taşıyabilmekte ve işlemlerini sorunsuz bir şekilde halledebilmektedir.

Ticari Araç Kiralama Çeşitleri Nelerdir?

Ticari araç kiralama işlemleri birden farklı şekilde yapılabilmektedir. Bu bağlamda aylık veya uzun dönem şeklinde yapılabilen kiralamaların her biri kendi içerisinde farklı özellikler içermektedir. Tamamen şirketlerin isteğine bağlı olarak tercih edilebilen kiralama işlemleri, bu kapsamda fiyat avantajlarını da beraberinde getirmektedir.

Aylık Ticari Araç Kiralama Hizmetleri

Ticari araç ihtiyacı olan şirketler, bu ihtiyaçlarını kısa süreliğine giderebilmektedir. Tam bu esnada tercih edilebilen aylık ticari araç kiralama işlemleri için belirli kurallar bulunmaktadır. En az 30 günlük süreyle temin edilebilen aylık ticari araç kiralama hizmeti, memnun olunması durumunda isteğe bağlı şekilde uzatılabilmektedir. Eğer şirketin ihtiyacı en az 1 yıllık ise uzun dönem ticari araç kiralama opsiyonu düşünülmelidir.

Uzun Dönem Ticari Araç Kiralama Hizmetleri

Şirketler, ticari araç kiralama öncesinde bu ihtiyacın ne kadar süre geçerli olduğu ile ilgili bilgi sahibi olmalıdır. İhtiyaç en az 12 aylık süre ise bu noktada uzun dönem araç kiralama hizmetine başvurulmalıdır. 12 aydan daha kısa süren kiralama işlemleri aylık veya dönemlik şekilde tercih edilebilmektedir.

Ticari Araç Kiralamanın Avantajları Nelerdir?

Carvento, vermiş olduğu ticari araç kiralama hizmetleri ile birlikte müşterilerine sorunsuz ve keyifli bir deneyim sunmaktadır. Tamamen mevzuatlara bağlı şekilde gerçekleştirilen işlemler, şirketleri birçok yönden avantajlı hale getirmektedir. Alanında uzman ekipleri ve tamamen profesyonel şekilde yürütülen operasyonel işlemleriyle birlikte Carvento, ticari araç kiralama hizmetlerine uzun yıllardır devam etmektedir.

Ticari araç kiralamanın avantajlarına bakılacak olursa ilk etapta şirketlerin öz sermayelerini koruyarak bütçe tasarrufu yapmalarını kolaylaştırmak olduğu söylenebilmektedir. Özellikle şirketler için son derece hassas bir konu olan maliyet yönetimi, bu bağlamda ticari araç kiralama ile birlikte örtüşebilmektedir. Bütçelerin hafifletilmesi ile birlikte kalem giderleri azalmakta ve aynı zamanda servis desteği gibi maliyetlerden de muaf olunmaktadır. Araçların sigortaları, bakımları, vergileri veya kaskoları gibi durumlarla uğraşmak durumunda kalmayan şirketler maddi açıdan büyük bir avantaj sahibi olmaktadır. Öte yandan acil durumlarda yol yardımı veya ikame araç gibi konularda da hızlı destek alabilen şirketler, böylece işin aksaması gibi hallerde kolay aksiyon alabilmektedirler.

Ticari Araç Kiralamadan Önce Bilinmesi Gereken Detaylar

Ticari araç kiralama işlemleri yapılmadan önce birtakım araştırmaların yapılması gerekmektedir. Daha önceden belirlenen prosedürlere uyulması durumunda, hem kiralama sırasında hem de sonrasında oluşabilecek olumsuzluklar böylece engellenebilmektedir. Ticari araç kiralama sırasında istenen belgeler, şahsi yapılan kiralamalar esnasındakilerden biraz farklı olmaktadır. Bu kapsamda bilinmesi gerekenler şu şekilde sıralanmaktadır;

·        Ticari araç grubundan kiralama yapılırken taşınacak olan yüke göre K1, K2 ve K3 belgelerinin olması gerekmektedir. Eşya taşımacılığı yapan kişi veya şirketlere verilen K2 yetki belgesi bu kapsamda mutlaka bulundurulması gereken evraklar arasında yer almaktadır.

·        Şirket bünyesine birden fazla ticari araç kiralama yoluyla taşıt dahil edilecek ise tek bir aracın üzerine K2 belgesini kaydettirmek yeterli olmaktadır. Diğer ekstra araçlar için yeni bir K2 belgesi talep edilmemektedir.

·        Ticari araç kiralama sırasında istenen belgelerin temin edilmesi tamamen kullanıcı veya şirketlerin sorumluluğu altındadır. Bu belgelerin eksik olması durumunda kiralama işlemleri prosedüre uymadığından ötürü gerçekleşmeyecektir. Konu hakkında bilgi alabilmek için Carvento ile doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

·        Yolcu taşımak için şahıs veya şirketlerin D2, D3 ya da D4 yetki belgelerine sahip olmaları gerekmektedir. Bu kapsamda D2, tarifesi yurt içi ticari yolcu taşımacılığı, D3 şirket personellerinin servis ihtiyaçlarını, D4 ise 100 kilometrelik sınırla kişi taşımacılığı yapacak olanlardan istenmektedir.

·        Ticari araç kiralama sırasında gereken belgeler, kullanım amacına göre değişiklik göstermektedir. Yolcu veya yük kapasitesine göre farklılık içeren belgeler, her araç için geçerli olmayabilmektedir.

·        Belge sorunlarının yaşanmaması veya aracın sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesi için yalnızca güvenilir firmaların tercih edilmesi gerekmektedir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER