Van'daki sel, büyük zarara yol açtı

Van’da geçen hafta meydana gelen yoğun yağışların oluşturduğu sel, çiftçileri olumsuz etkilerken, 120’den fazla hayvanı telef etti. 4 bin dekar dikili ve ekili tarım alanı selden zarar gördü. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, zarar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Van'daki sel, büyük zarara yol açtı
    Van’da meydana gelen yoğun ve şiddetli sağanak derelerin taşmasına neden olmuş, birçok mahallede sel meydana gelmişti. 
    Van’da hayatı olumsuz etkileyen sel ekonomik açıdan da büyük zarara yol açtı. 4 dekar tarım arazisi selden zarar görürken, 120’den fazla hayvan telef oldu.
    Konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, zarar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirterek, çiftçileri Tarsim sigortası konusunda uyardı.
 
“TARSİM SİGORTASINDA DEVLET %50 HİBE VERİYOR”
   İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, tarım arazilerini Tarsim’e sigortalayan çiftçilerin zararlarını buradan karşılayabileceklerini belirterek, “Tuşba ilçesine bağlı Gölyazı, Alabayır, Kolsatan, Dilimli ve Gedelova mahallelerinde 3 bin dekara yakın buğday, arpa ve sebze alanında hasar meydana geldi. İpekyolu ilçesine bağlı Ortanca Mahallesi’nde 400 dekar yonca, Gövelek’te 300 dekar yonca hasar gördü. İpekyolu ilçesinde 15 kuzu 4 koyun, Erciş ilçesinde 84 koyun 54 dekar arazi, Başkale ilçesinde ise 12 kuzu telef oldu. Telef olan hayvanların bedellerinin bir kısmını Bakanlığımız karşılayacak. Bir kısmını ise bir işadamımız karşılayacak. Telef olan hayvanların tespitini yaparak bakanlığa bildireceğiz. Arazilerle ilgili herhangi bir destek verilemiyor. Tarsim sigortası olan çiftçiler zararlarını sigortadan alabilecekler. Ama sigortası olmayan çiftçiler maalesef bir destek alamayacak. Bundan dolayı Tarsim sigortasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Tarsim sigortasında devlet %50 hibe veriyor. Çiftçilerimiz bu tür felaketlerden en az zararla kurtulmak için ürünlerini ve hayvanlarını tarsime sigortalamaları gerekiyor” ifadelerini kullandı. 
 
 “ÇİFTÇİLERİMİZE DESTEK OLACAĞIZ VE MAĞDURİYETLERİNİ GİDERECEĞİZ”

   AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar ise daha önce yaptığı açıklamada çiftçilerin mağduriyetlerinin gidereceğini belirterek, “Yoğun yağış nedeniyle birkaç ilçemizde meydana gelen sel sonrası telef olan küçükbaş hayvanlar ile ilgili Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Hadi Tunç ile yaptığımız görüşme neticesinde çiftçilerimize destek olacağız ve mağduriyetlerini gidereceğiz. Telef tespiti yapılan 25 küçükbaş hayvanın zararını hayırsever bir iş adamımız, geri kalan tespitli teleflerin tamamını ise Hayvancılık Genel Müdürlüğümüz karşılayacak” ifadelerini kullanmıştı.

VAN BÖLGE GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 06 Temmuz 2020, 01:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29