Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde doğa yürüyüşü yapan bir grup, su kenarında dikkat çekici bir görüntüyle karşılaştı. 4 damalı su yılanının birbirlerine sarılarak ve kıvrılarak hareket ettiği anlar cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.
Yılanlara yaklaşmadan görüntü alan grup, bir süre devam eden hareketliliği izledi. Görüntülerde yılanların zaman zaman birbirlerinden ayrılmaya çalıştıkları, ardından yeniden bir araya geldikleri görüldü.
4 yılanın hareketliliği dikkat çekti
Bir süre devam eden hareketliliğin ardından yılanlar birbirlerinden ayrılarak farklı yönlere doğru uzaklaştı.
Görüntülerin ardından damalı su yılanlarının bu davranışının nedenine ilişkin uzman görüşüne başvuruldu.
Uzmanlar açıkladı: Saldırganlık değil
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zülfi Yıldız ile Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Satar, görüntülerdeki yılanların damalı su yılanı (Natrix tessellata) olduğunu belirtti.
Uzmanlar, türün yarı zehirli ancak zararsız olduğunu, insanlara karşı saldırgan ve ısırgan bir yapısının bulunmadığını ifade etti.
“Çiftleşme yumağı” olarak adlandırılıyor
Yıldız ve Satar, damalı su yılanlarında normalde iki bireyin hareket ve dans ederek çiftleştiğini, ancak bazı durumlarda toplu çiftleşme davranışlarının da görülebildiğini aktardı.
Uzmanlara göre bir dişi yılanın salgıladığı feromonlar nedeniyle çok sayıda erkek aynı anda dişinin çevresinde toplanabiliyor. Bu hareketlilik, “çiftleşme yumağı” olarak adlandırılıyor.
Sulak alan ekosistemi için önemli
Uzmanlar, söz konusu davranışın saldırganlık veya popülasyon patlaması göstergesi olmadığını belirterek, bunun türün üreme başarısını ve genetik çeşitliliğini artırmaya yönelik doğal bir üreme stratejisi olduğunu ifade etti.
Damalı su yılanlarının bu tür davranışlarının sulak alan ekosistemlerinin dengesi ve biyolojik çeşitliliğin korunması açısından önem taşıdığı kaydedildi.




