Türkiye’de yürütülen çözüm sürecine ilişkin yasa çalışmalarında yeni detaylar ortaya çıkmaya başladı. Hazırlanan taslağa göre, PKK’nin silah bırakma sürecini izlemek ve toplumsal uyum çalışmalarını yürütmek amacıyla “Toplumsal Bütünleşme İzleme ve Koordinasyon Kurulu” kurulması planlanıyor.
Süreçle ilgili çalışmaların hız kazandığı belirtilirken, hükümetin “Terörsüz Türkiye”, DEM Parti’nin ise “Barış ve Demokratik Toplum Süreci” olarak tanımladığı yeni döneme ilişkin yasal altyapının hazırlandığı ifade edildi.
Süreci Kurul Takip Edecek
Hazırlıkları süren yasa taslağının adının “Toplumsal Bütünleşme ve Milli Dayanışma Kanun Teklifi” olması planlanıyor. Taslağa göre kurulacak “Toplumsal Bütünleşme İzleme ve Koordinasyon Kurulu”, hem silah bırakma sürecini hem de sonrasındaki toplumsal uyum çalışmalarını takip edecek.
Kurulun, kurumlar arası koordinasyonu sağlayacağı ve sahadan gelen bilgiler doğrultusunda silah bırakan örgüt mensuplarına uygulanacak prosedürleri denetleyeceği belirtiliyor.
Birçok Bakanlık ve MİT Yer Alacak
Kurulda, Milli İstihbarat Teşkilatı başta olmak üzere İçişleri, Milli Savunma, Adalet, Aile ve Sosyal Hizmetler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Sağlık Bakanlığı temsilcilerinin yer alacağı ifade edildi.
Süreç Raporlanacak
Kurulun, PKK’nin tüm unsurlarıyla tasfiye edilmesi ve silah bırakma sürecini objektif ve denetlenebilir kriterlerle izleyeceği kaydedildi. Silah bırakmanın tamamlandığının tespit edilmesi halinde ise örgüt üyelerinin toplumsal yaşama uyumu için planlamalar yapılacak.
Ayrıca kurulun, süreçte yaşanan gelişmeleri belirli aralıklarla rapor halinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunacağı belirtildi.




