Adana’nın Saimbeyli ilçesinde bugün art arda meydana gelen depremler bölgede hissedilirken, kısa süre sonra Osmaniye’nin Sumbas ilçesinde de bir sarsıntı kaydedildi. Depremlerin ardından gözler bölgedeki fay hatlarına çevrildi.
AFAD verilerine göre Saimbeyli’de saat 14.19’da 4,8, saat 14.36’da ise 4,9 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Bu sarsıntıların ardından saat 14.43’te Osmaniye’nin Sumbas ilçesinde 5,2 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Saimbeyli’deki depremlerin derinlikleri yaklaşık 8 kilometre olarak ölçülürken, Sumbas merkezli depremin derinliği 7 kilometre olarak açıklandı.
Depremler aynı hat üzerinde meydana geldi
Yaşanan sarsıntıların ardından açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, Saimbeyli ve Osmaniye-Adana hattındaki depremlere dikkat çekti. Görür, söz konusu depremlerin Doğu Anadolu Fayı üzerinde gerçekleştiğini belirterek bölgedeki hareketliliğin önemsenmesi gerektiğini ifade etti.
Görür, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, Ayvacık-Saimbeyli ile Osmaniye-Adana hattında 4,8 ile 5,1 aralığında depremler meydana geldiğini belirtti. Yer bilimci, bu sarsıntıların Doğu Anadolu Fayı üzerinde gerçekleştiğine işaret etti.
“Depremler Körfez’e ve Adana’ya yaklaşıyor”
Naci Görür, açıklamasında 6 Şubat 2023 depremlerinin bölgedeki fay sistemleri üzerindeki etkisine de dikkat çekti. Görür, değerlendirmesinde “Depremler Körfez’e ve Adana’ya yaklaşıyor” ifadelerini kullandı.
Görür’ün açıklaması, Adana ve çevresinde art arda yaşanan sarsıntıların ardından bölgedeki deprem riskinin yeniden gündeme gelmesine neden oldu. Ancak yapılan değerlendirmelerin bir deprem tahmini anlamına gelmediği, mevcut sismik hareketliliğe ilişkin bilimsel değerlendirme niteliğinde olduğu da önem taşıyor.

Görür’den “deprem dirençli kent” çağrısı
Görür, depremlerin ardından yaptığı bir başka paylaşımda ise yalnızca sarsıntıların ardından açıklama yapılmasının yeterli olmadığını belirterek kentlerin depreme dirençli hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Yer bilimci, yöneticilerin deprem riskine karşı daha dirençli kentler oluşturması gerektiğini ifade ederek, asıl önemli konunun deprem meydana gelmeden önce gerekli hazırlıkların yapılması olduğunu dile getirdi.
Bölgedeki hareketlilik yeniden gündemde
Adana ve Osmaniye’de aynı gün içerisinde meydana gelen depremler, Doğu Anadolu Fay Zonu çevresindeki sismik hareketliliği yeniden gündeme taşıdı. Özellikle Saimbeyli ve çevresindeki depremlerin ardından uzmanların bölgedeki faylara ilişkin değerlendirmeleri yakından takip edilmeye başlandı.
Deprem gerçeğinin Türkiye’nin önemli gündemlerinden biri olduğuna dikkat çeken uzmanlar, yapıların güvenliği, kentsel dönüşüm, afet hazırlığı ve toplumdaki deprem bilincinin artırılmasının önemini vurguluyor.
Yaşanan son sarsıntıların ardından bölgede herhangi bir can veya mal kaybına ilişkin olumsuz bir bilgi paylaşılmazken, yetkililerin açıklamaları ve AFAD tarafından yayımlanan deprem verileri takip ediliyor.





