Van’da yıkım kararı alınan Hz. Ömer Camii ile ilgili tartışmalar sürüyor. Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Van Şube Başkanı Ahmet Ortakçı, alınan karara ilişkin değerlendirmelerde bulunarak esnafın mağdur edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Hz. Ömer Camii'nin sadece bir ibadet alanı olmadığını hatırlatan Ortakçı, altında ve çevresinde yer alan çok sayıda esnafın da bu süreçten doğrudan etkileneceğine dikkat çekti. Camii altına kapalı otopark ve esnaf alanları eklenerek hem trafik sorununa çözüm bulunabileceğini hem de sosyal ihtiyaçlara yanıt verilebileceğini ifade etti.

“Yıkım Yeterli Değil, Alternatif Proje Geliştirilmeli”
Mimarlar Odası Van Şube Başkanı Ortakçı, yalnızca yıkım kararı almanın yeterli olmadığını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:
“Alternatif projelerle hem kentin geleceğini düşünen hem de halkın ve esnafın taleplerini dikkate alan bir tasarım ortaya konulmalı. Van’ın ciddi bir otopark ve trafik sorunu var. Bu sorun, cami alanının altında planlanabilecek çok amaçlı yapılarla çözülebilir. Aynı zamanda orada faaliyet gösteren onlarca esnafın mağduriyet yaşamaması sağlanmalı.”
Esnaf: “Bize Henüz Bilgilendirme Yapılmadı”
Bölge Gazetesi’ne konuşan esnaflar ise, Hz. Ömer Camii ve çevresine yönelik alınan kararlarla ilgili kendilerine henüz herhangi bir resmi bilgilendirme yapılmadığını belirtti. Esnaflar, sürecin şeffaf yürütülmesi gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:
“Nasıl bir proje olacak, bizim durumumuz ne olacak bilmiyoruz. Burada onlarca esnaf çalışıyor. Bu insanlar geçimlerini buradan sağlıyor. Hiçbir esnaf mağdur edilmeden, bizlerin de görüşü alınarak projelendirme yapılmalı.”
Çağrı: Katılımcı ve Sosyal Bir Planlama Yapılsın
Hem Mimarlar Odası hem de bölgedeki esnaf, yetkililere çağrıda bulunarak katılımcı, sosyal ve çözüm odaklı bir planlama süreci yürütülmesini istedi. Ortak talep; hem Hz. Ömer Camii’nin kentteki manevi ve kültürel işlevini koruyacak hem de esnafın ve halkın ihtiyaçlarını gözeten yeni projelerin hayata geçirilmesi yönünde oldu.





