Van'da ekmeğe zam; 2.5 TL odu

Asgari ücretin 4 bin 253 TL olarak açıklanmasının ardından Van'da ekmeğe zam yapıldı. Alınan karara göre 210 gramlık somun ve pide ekmek bugünden itibaren 2 TL 50 kuruştan satışa sunuluyor.

Van'da ekmeğe zam; 2.5 TL odu

Konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Van Fırıncılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Osman Tuncil, fırıncı esnafı ve yetkililerle yaptıkları görüşmeler sonrası, daha önce 1 TL 80 kuruştan satılan somun ekmeğin ve 2 TL 30 kuruştan satılan pidenin bundan sonra 2 TL 50 kuruştan satılacağını vurguladı.

Başta un, yağ, maya, şeker, tuz, su, susam, akaryakıt ve işçilik giderleri olmak üzere fırıncı esnafının yaklaşık olarak 33 kalemde giderinin olduğunu belirten Tuncil, asgari ücretin 4 bin 253 TL olmasının ardından ekmeğe zam yapmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

Asgari ücretin 4 bin 253 TL olarak açıklanmasının ardından, gider kalemlerinin arttığını vurgulayan Van Fırıncılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Osman Tuncil, SGK, Bağ-Kur, kira, elektrik, doğalgaz, odun gibi giderlerin de arttığını söyledi. Başkan Tuncil, zamlardan sonra, ekmeğe zammın kaçınılmaz olduğunu belirterek, Van'da bundan sonraki süreçte 210 gramlık somun ve pide ekmeğin 2 TL 50 kuruştan satılacağını ifade etti.

Başkan Tuncil, esnaf ve vatandaşı mağdur etmemek için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini söyleyerek, 210 gramlık somun ve pide ekmeğin bundan sonra 2 lira 50 kuruştan satılacağını vurguladı.

"EKMEK 2 LİRA 50 KURUŞTAN SATILACAK"

Yapılan son görüşmelerle ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Van Fırıncılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Osman Tuncil, "Daha önce yetkililerle yaptığımız görüşmelerde sonrası normalde ekmeği 2 TL 50 kuruştan satılması gerektiğini söylemiştik. Fakat Van'daki fırıncı esnafımız, asgari ücret belli olana kadar 210 gramlık ekmeği 1 TL 80 kuruştan satmaya devam etti. Sayın Valimizin istediği şekilde hareket ettik. Dün asgari ücret belli oldu. Bizde bundan dolayı bugün itibaren 210 gramlık ekmeği 2,5 TL'den satmaya başladık. Daha önce yine 2 TL 30 kuruştan sattığımız pide ekmek de bugünden itibaren 210 gramaj olarak 2 TL 50 kuruştan satılacak. Süreç içerisinde fırıncı esnafımız zarar ettiği için bazı uzak mahallelere ekmek götüremiyordu. Zammın ardından bu sorun da ortadan kalktı. Fırıncı esnafımız bu süreçte ekmeği ürettiği yerde satmak sorun da kalmıştı. Vatandaşlarımızı bu süreçte ekmeksiz bırakmadık ve bundan sonrada bırakmayacağız. TMO'dan şuana kadar esnafımız için un gelmedi. Esnaflarımızın bu konuda talepleri var. Van'daki 5 fabrikaya un gönderileceği söylendi. Bu fabrikalarla yaptığımız görüşmelerde halen buğdayın gelmediğini söylediler. Ne zaman geleceğini bilmiyoruz. Bizlerde esnaflar olarak bekliyoruz. Fırıncı esnafımız şuanda unu 325 TL ile 400 TL arasında temin ediyor. Fırıncı esnafımız un fabrikalarına bu konuda taleplerini bildirdiler. Fakat bu konuda olumlu bir geri dönüş olmadı. Asgari ücretin 4 bin 253 TL olması fırıncı esnafının üzerine biraz daha yük bindirdi. Bazı illerimizde ekmek 3, bazı illerimizde 3 TL 50 kuruştan satılıyor. Biz yine zarar etmediğimiz sürece ekmeğe zam yapmayacağız. Zarar ettiğimiz andan itibaren, tekrar talepte bulunacağız" ifadelerini kullandı.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER