Çalışanların ölüm izni nedir?

Kanunlarımız Kapsamında Çalışanlar için Ölüm izni Hakkı, Daimi İşçinin Memurun veya özel sektör çalışanlarının  belirli derece yakınlarının ölmesi halinde belirli süre boyunca çalışmaması ve bu süre zarfında çalışıyormuş gibi ücret almasıdır.

Memurlar ile ilgili olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 104 hükmüne bakılırken, işçiler ile ilgili olarak da 4857 sayılı İş Kanunu madde 2'ye bakılır.

ÖLÜM İZNİ KAÇ GÜNDÜR?

Ölüm izni, daimi işçiler memurlar hem de özel sektör çalışanları için çok önemli bir haktır. İşverenlerin bu konuda her zaman anlayışlı olmadığı da bir gerçek. Bu nedenle kanunlarda bu izin yer alıyor.

Bu hakla ilgili olarak hem Yargıtay kararlarında hem de kanun ve diğer mevzuat hükümlerinde önemli noktalar mevcut. Suallere cevaben Yazımızda tüm bu referanslara göre ölüm izni ile ilgili bilinmesi gereken ayrıntılara yer verdik.

Sadece ölüm izni kaç gündür sorusunun cevabını arıyorsanız; "657'ye tabi devlet memurları için 7 gün, özel sektör ve daimi işçileri için ise 3 gündür. TSK çalışanları için ise 10 gün izin hakkı vardır"

ÖLÜM İZNİ NE ZAMAN BAŞLAR?

Yukarıda bahsettiğimiz kişilerin ölmesi ile başlar. Onun haricinde bu saydığımız kişilerin yoğun bakımda olması, ölüm döşeğinde olması, izin hakkının başlayabilmesi için yeterli değildir. Tabi o tür durumlarda başka izinlerin alınması da mümkündür.

ÖLÜM İZNİ HAFTA SONUNA VEYA RESMİ TATİLE DENK GELİRSE?

Bu durum hafta sonuna denk gelirse iznin uzaması söz konusu olmaz. Yani o hafta sonu günleri de sanki izin günlerine dahilmiş gibi hesaplama yapılır. Çünkü ilgili kanuni düzenlemelerde "iş günü" değil yalnızca "gün" hesabı yapılmıştır.

Bu durumun hafta sonuna, resmi veya dini bayrama, diğer resmi tatil günlerine denk gelmesi durumunda gene izin süresinde bir uzama olmaz. Normal gün hesabı yapılır. Eğer iş günü deseydi bu sefer resmi tatil günleri kadar izin süresine eklenirdi.

ÖLÜM İZNİ KİMLERE VERİLİR?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 104/B düzenlemesine göre memurun eşi, çocuğu, kendisinin anne-babası, eşinin anne-babası, kardeşi ölürse 7 günlük izin hakkı verilir.

4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2 düzenlemesine göre ise kanuna tabi daimi ve  özel sektör çalışanının yani işçinin anne-babası, eşi, kardeşi veya çocuğu ölürse 3 günlük izin hakkı verilir. Görüldüğü üzere memur ve işçinin izni aşağı yukarı birbirine benzer olsa da memurlarda daha kapsamlı sayılmış ve kayınvalide ile kayınpeder için de ölüm izni tanınmıştır. Ayrıca aşağıda daha ayrıntılı değineceğimiz üzere daha uzun izin süresi verilmiştir.

Ancak şunu söyleyebiliriz ki burada sayılanlar dışında bir kişinin ölmesi halinde, ne kadar yakın olursa olsun, ölüm izni söz konusu olmaz. Tabi başka izin türlerini kullanmak mümkün.

20769 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İzin Yönetmeliği madde 11 düzenlemesinde TSK çalışanlarının hakkında düzenlemeler mevcut. Buna göre, subay ve astsubaylara normal izinlerinin haricinde, eşinin ölümü, çocuğunun ölümü, kendisinin anne-babasının ölümü, eşinin anne-babasının ölümü hallerinde 10 güne kadar izin verilebilir.

ÖLÜM İZNİ KAÇ GÜNDÜR?

Yukarıda da ayrıntılı bahsettiğimiz üzere ölüm izni süresi işçi ile memur arasında farklılık gösteriyor. Buna göre 657 sayılı yasaya tabi devlet memurunun ölüm izni süresi 7 gün, işçinin ölüm izni süresi ise 3 gündür. TSK çalışanı ise 10 günlük izin hakkına sahiptir.

ÖLÜM İZNİ NE ZAMAN KULLANILIR?

Bu izin hakkı, yukarıda saydığımız kişilerden birisinin ölmesinden sonra kullanılır. Yani öncesinde böyle bir hak kullanmak mümkün değil. Tabi başka isim altında başka izinler söz konusu olabilir.

ÖLÜM İZNİ YILLIK İZNİNDEN DÜŞER Mİ?

Bu izin türü, işçinin yıllık izinden farklı bir hakkıdır. Bu izin süresinin yıllık izinden düşürülmesi çok ağır bir haksız uygulamadır. İşveren için ciddi sonuçları olur. Bu iznin yıllık izinden düşürülmesi mümkün değildir. Ancak bu iznin bitimini takiben yıllık izin kullanmak mümkün. Eğer işçinin yıllık izni ölüm nedeniyle izni gitmesinden ötürü kısıtlanırsa bu durum tazminat ve yıllık izin alacağı davasına konu edilebilir.

ÖLÜM İZNİNDE ÜCRET?

Ölüm izni süresince işçi veya memur sanki çalışıyormuş gibi ücret almaya devam eder. Yani maaş ve ya ücretten kesinti yapılamaz. Buna uygulamada "ücretli izin" denilmektedir. İşverenin, baskın taraf olmasını kullanarak ücret ödememesi durumunda yapılması gereken şey işçi alacağı davası açmaktır.der kanunlarımız sağlıkla kalın.

YORUM EKLE