Van’ın Özalp ilçesinde bulunan Urartu Barajı Akgöl’de çekimleri yapılan “ÇI”, bir profesörün gizli deneyinin yıllar sonra evrenin dokusunu bozarak geri dönmesini merkeze alıyor. Zamanın çizgisel akışının kaybolduğu hikâyede, karbon temelli olmayan bir yaşam formunun ortaya çıkışı ve bu döngü içinde yönünü yitiren bir bilim insanının arayışı ele alınıyor.

Mem Ararat’tan yeni beste: “KED Û KEN” dijital platformlarda
Mem Ararat’tan yeni beste: “KED Û KEN” dijital platformlarda
İçeriği Görüntüle

Filmin yönetmen koltuğunu Vedat Atlı ve Uğurcan Demir paylaşıyor. Hikâye Atlı’ya, senaryo ise Demir’e ait. Filmin müzikleri ise sanatçı Kemal Yıldırım tarafından hazırlandı. Uzun bir prodüksiyon sürecinin ardından tamamlanan film, Atlı’nın “ezvedat” adlı YouTube kanalında Kürtçe, Türkçe ve İngilizce altyazı seçenekleriyle yayıma açıldı.

Ci.jpg

"Çekimler toplamda 8 gün sürdü"

Van Bölge Gazetesi olarak filmin yönetmeni Vedat Atlı ile görüştük. Atlı, bilim kurgu filmi fikrini genetik ve moleküler biyoloji lisansını bitirdiği dönemde geliştirdiğini belirterek, “2022 civarı ‘Yaşam neden karbon üzerine inşa olmuş?’ sorusu zihnimde belirdi ve bu soru işin fitilini ateşledi. Karbona alternatif hangi atomlar olabilir, silikon ve silisyum benzer mi diye düşündüm. Sonra bunu senaryoya dönüştürdük. 2022-2023’te çekimlere başladık. Çekimler toplamda 8 gün sürdü, ön hazırlık ve mekan ayarlamaları bir ay kadar sürdü. Van’da laboratuvar ve evreni kuracağımız mekânlar vardı, bu avantaj sağladı” dedi.

"Motivasyonumuzu kaybetmedik"

Filmin festivale yetiştirilmeye çalışıldığını ancak red aldıklarını aktaran Atlı, “Motivasyonumuzu kaybetmedik, filmi bitirmem gerekiyordu. 2024’te müzikleriyle tamamladık. Gala yapmayı düşündük ama maliyetler nedeniyle vazgeçtik. Sonra filmi kendi YouTube sayfama koyduk, 30.000 kişi izledi. Tepkiler çok iyiydi” diye konuştu.

"Sanat insanların psikolojisini koruyan bir terapi ve lüks olmamalı"

Atlı, gelecek projelerine dair de şunları söyledi: “Kısa filmlerle işi iyice öğrenmek ve izleyiciye küçük ama etkili hikâyeler sunmak istiyorum. Film 20 dakika olsa da izleyiciyi monotonluktan çıkarıp başka bir dünyaya götürüyor, dikkatini dağıtıyor ve dönüşte öncesini unutturuyor. Sanata böyle bakıyorum; sanat insanların psikolojisini koruyan bir terapi ve lüks olmamalı. Belediyeler ve yerel yönetimler, insanlara bu fırsatı sunmalı.”

“ÇI”, Van’dan çıkan bir ilk olmanın ötesinde, Kürtçe sinemada bilimkurgu alanında bir dönüm noktası olarak izleyicileri farklı bir evrene davet ediyor.

Muhabir: YASEMİN DİKİCİ