Kanun kapsamında iş göremezlik ödemesinden kimler yararlanır?

Kanun çerçevesinde İş göremezlik ödemesinden, isteğe bağlı sigortalılar dışındaki bütün SGK'ya bağlı sigortalı çalışan olarak görünen işçiler faydalanabilir. İsteğe bağlı sigortalı olmayan bir işçinin yukarıda sayılan hastalık, meslek hastalığı, iş kazası veya analık hallerinden birine sahip olması sonucu yetkili bir sağlık kuruluşundan iş göremezlik raporu alması halinde iş göremezlik ödemesini elde edebilecektir (Suallere de Cevaben)

Sayılan hallere bağlı olarak iş göremezlik ödemesinin nasıl ve ne şartlarda ödeneceği değişmektedir.

Analık sebebiyle iş göremezlik ödeneğinden faydalanmak için işçinin doğum tarihinden önce bir yıl içerisinde en az 90 gün prim ödemesi gerekmektedir. Analık sebebiyle ödenecek olan bu ödeme doğum izni olan toplamda 16 haftanın her günü için ödenir.

Hastalık sebebiyle iş göremezlik ödeneğinden faydalanmak için işçinin rapor tarihinden önceki bir yıl içerisinde en az 90 gün prim ödemesi yapmış olması gerekir. Ayrıca hastalığın da 2 günden fazla süren bir hastalık olması şartı vardır. Bu sebeple ödeme 3. Günden itibaren başlar.

İş kazası ve meslek hastalığı sebebiyle iş göremezlik ödeneğinden faydalanmak için ise herhangi bir prim ve süre şartı yoktur. Kazanın veya meslek hastalığının gerçekleştiği ilk günden itibaren ödeme yapılır. Bu durumun suistimal edilmemesi için işçinin tavsiye edilen tedaviye uyması gerekir; aksi takdirde öngörülen iş göremezlik ödeneğinin yarısı ödenir.

PEKİ İŞ GÖREMEZLİK NEDİR?

Hastalık, iş kazası, meslek hastalığı veya analık hallerinin bir sigortalı çalışanda bulunması halinde bizzat Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilmiş doktor ya da sağlık kurulunun vermiş olduğu raporlar vardır. Bu raporların içeriğinde olan istirahat süresince geçici olarak iş görememeye "iş göremezlik" denir.

İŞ GÖREMEZLİK RAPORU NASIL ALINIR?

İş göremezlik raporu herhangi bir sağlık kuruluşu veya hekimden değil; Sosyal Güvenlik Kurumunun yetkilendirdiği hekim veya sağlık kuruluşlarından alınır. Bunların arasında devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri ya da SGK ile bu hususta yetkilendirilmiş özel hastaneler bulunur.

İŞ GÖREMEZLİK RAPORU ÖDEMESİ NEDİR?

Sigortalı bir işçinin meslek hastalığı geçirmesi, iş kazası yaşaması, meslek hastalığını geçirmesi veya analık hallerinde iş göremezlik raporu alması halinde; maaşının bir kısmının SGK tarafından ödenmesidir. Sosyal güvenlik kavramının tezahürü olan iş göremezlik ödemesi, işçiyi olumsuz hal ve durumlarda güvenceye almak için işletilen bir kurumdur.

İşçinin tedavisi yatar halde gerçekleştirilecek se günlük kazancının yarısı, tedavi ayakta gerçekleştirilecek se günlük kazancının üçte ikisi kadar ücret verilir.

İŞ GÖREMEZLİK RAPORU VEREN SAĞLIK KURULUŞLARI?

Daha önceki çalışmalarımızda Devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinin iş göremezlik raporu verdiğinden bahsetmiştik. Sağlık Bakanlığı ve SGK tarafından yetkilendirilmiş özel hastaneler de iş göremezlik raporu verebilir ancak tahmin edileceği üzere bu raporun belli bir ücreti olacak ve bu ücret ekonomik olarak işçiyi zorlayabilecektir.

Ayrıca kurumsal ve büyük işletmelerin, yapılan işin niteliğine göre, işyeri hekimi bulundurması mümkündür. Bu tür durumlarda işyeri hekimi de iş göremezlik raporu düzenleyebilir. Ancak imkanı olması halinde işçinin, iş göremezlik raporunu devlet veya üniversite hastanesinden alması gerektiği kanaatindeyiz. Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleridir."

İŞ GÖREMEZLİK RAPORUNUN SÜRESİ NE KADAR?

İş göremezlik raporunun süresi, kim tarafından düzenlendiğine göre değişmektedir:

İşyeri hekimi tarafından düzenlenen iş göremezlik raporu 2 gün istirahat süresini geçemez. Tek seferde en fazla 10 gün olmak şartıyla tek hekim tarafından düzenlenen raporlar en fazla 20 gün uzatılabilir. 20 günden fazla istirahat gerektiren bir durumda iş göremezlik raporunun sağlık kurulundan alınması gerekir. Sağlık kurulunun vereceği istirahat süresi ise, tedaviye başlandığı günden itibaren 6 ayı geçemez. Tedavi süresince tespit edilen durumlara göre bu süre uzatılabilir. Devlet memurları açısından da temel olarak benzer şekilde işletilen iş göremezlik durumunda uzun süreli tedavi gerektirecek hastalık durumlarında 18 aya, diğer hallerde ise 12 aya kadar izin verilebilir.

İŞ GÖREMEZLİK RAPORU ÖDEMESİNE NASIL BAŞVURULUR?

Hastalık, iş kazası, meslek hastalığı veya analık hali bulunan sigortalı işçi; yetkili sağlık kurumundan iş göremezlik raporunu aldıktan sonra bu raporlar birlikte SGK'ya başvurması gerekir.

Başvuru süreci ve sonuç e-devlet üzerinden takip edilmelidir. SGK tarafından incelenen başvuruda herhangi bir sorun görülmez, işçinin de raporda yer alan nedene göre şartları sağladığı tespit edilirse başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde PTT aracılığıyla ödeme yapılır der ilgili kanunlar Sağlıkla kalın…

YORUM EKLE