Kanun kapsamında hizmet tespit davası açma şartları nelerdir?

ÇALIŞANIN HİZMET TESPİT DAVASI AÇMA ŞARTLARI NELERDİR?

Hizmet tespit davası şartları şu şekilde sayılabilecektir:

1) İşçi tarafından görülen hizmetin sigortasız şekilde çalışması ya da çalıştığı kurum tarafından bunun tespit edilmemiş olması gerekmektedir.

2) Görüldüğü iddia olunan hizmetin davacı işçi tarafından davalı iş yerinde görülmüş olması gerekmektedir.

3) Davanın taraflarından olan davalı işyeri 5510 sayılı Kanun hükümlerine uygun şartları sağlayan iş yerlerinden olmalıdır.

4) Davanın konusu uzun vadeli sigortalar olmalıdır.

5) Dava kanunda öngörülen zamanaşımı süresi dolmadan açılmalıdır. Hizmet tespit davası şartları gerçekleşmesi halinde işçi, sigortasız çalıştığı iş yerine dava açabilecek tir.

KANUN KAPSAMINDA HİZMET TESPİT DAVASI NASIL AÇILIR?

Hizmet tespit davası nasıl açılır, davanın tarafları kimdir Hizmet tespit davası davalıları işçilerdir. Davacı taraf olan işçinin vefatı durumunda eşi çocukları, anne veya babası davacı olabilecektir. Davada davacı taraf ise işyeri sahibi veya tüzel kişiliktir. Bu noktada SGK kendini davalı olarak göstermemektedir. Ancak SGK hizmet tespit davasında feri müdahil sıfatıyla katılabilecektir. Hizmet tespit davası, gerekli şartların gerçekleşmesi ile işçinin harcı yatırıp dava dilekçesiyle mahkemeye başvurması halinde açılacaktır. Hizmet tespit davalarıyla ilgili hukuki bilgi birikimini haiz uzman bir avukattan destek alınması dilekçe yazımında ve dava sürecinde önemli olabilmektedir.

PEKİ HİZMET TESPİT DAVASI NEDİR?

Hizmet tespit davası nedir, hangi kanunda düzenlenmiştir Hizmet tespit davası 5510 sayılı Kanunun 86. maddesi 9. fıkrasında düzenlenmiştir. Kanuna göre hizmet tespit davası, aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları kurum tarafından tespit edilemeyen sigortalıların mahkemeye başvurabileceği şeklinde düzenlenmiştir. Bu anlamda hizmet tespit davası nedir sorusunu kanuna göre açıklayalım. Sigortalı sayılan bir işte olmasına rağmen sigorta bildirimi yapılmadan yahut sigorta primi yatırılmadan çalışan işçilerin sigortalı sayılmak için açtığı dava hizmet tespit davasıdır. Hizmet tespit davası ile işçiler sigortasız çalıştırıldıkları sürenin sigortalı sayılmasını amaçlamaktadır.

HİZMET TESPİT DAVASI NE KADAR SÜRER?

Hizmet tespit davası ne kadar sürer sorusu dava açmak isteyen işçiler bakımından önemli olmaktadır. Ancak her davada olduğu gibi hizmet tespit davasının da süresi net bir şekilde belirlenemeyecektir. Somut davanın şartlarının ve gerektirdiklerinin yanında başvurulan mahkemenin iş yükü de hizmet tespit davası süresine etki etmektedir. Davada hizmetin gerçekleştiğine dair yapılması gereken ispat sürecinde dinlenecek tanık sayısı, bilirkişi raporu, dilekçenin doğru ve talebi eksiksiz dile getirip getirmediği, davada gerekli belgelerin eksiksiz bir şekilde verilip verilmediği gibi pek çok husus da dava süresinde etkili olacaktır. Hizmet tespit davası süresi noktasında belirtmek gerekir ki dava açarken ve dava dilekçesi yazarken bir avukata danışılması dava sürecinin bir avukat tarafından takip edilmesi yararlı olacaktır. Zira konuya ve konuyla ilgili hukuki prosedürlere hakim bir avukat ile dava süreci sorunsuz ve hızlı bir şekilde sonuçlanacaktır.

HİZMET TESPİT DAVALARINDA İPTAL NASIL OLUR?

Hizmet tespit davalarında ispat hususunda mahkemenin kendiliğinden araştırması olgusu benimsenmiştir. Yani hizmet tespit davalarında ispat davacı veya davalı tarafından delil göstermek suretiyle gerçekleşebileceği gibi mahkeme de kendiliğinden araştıracak tır. Ancak davalı ya da davacı tarafından gösterilen deliller direkt olarak esas alınmayacak ve doğrulukları mahkemece araştırılacaktır. Hizmet tespit davasında Yargıtay kararlarından anlaşıldığı üzere esas ispat yöntemi bordro tanıklarının dinlenmesi olmakla beraber bunun dışında bütün somut ve gerçek ispat araçlarıyla da ispat edilebilmektedir.

HİZMET TESPİT DAVASINDA BİLİRKİŞİ RAPORUN ÖNEMİ?

Hizmet tespit davası bilirkişi raporu gerekli midir Bilirkişiye dair hükümler HMK'da düzenlenmiştir. Buna göre mahkeme çözümü hukuk dışında özel veya teknik bir bilgiyi gerektiren haller söz konusuysa hakim dava hakkında bilirkişi raporu isteyecektir. Hizmet tespit davası bilirkişi raporu da iş davalarında çeşitli meslekler kendi içinde çeşitli terimlere ve özel ilgi alanlarına ayrıldığından dolayı gerekli olmaktadır. Yargıtay da hizmet tespit davası bilirkişi raporu alınmadan karar verildiği pek çok kararı mesleğin inceliklerine dair izlerin uygun şekilde araştırılmadığı gerekçesiyle bozmuştur. Bu anlamda bilirkişi raporları hakim tarafından bağlayıcı olmamakla birlikte delillerin aydınlatılmasında büyük önem taşımaktadır. Aleyhe ve haksız bir bilirkişi raporu ortaya çıktığı düşünülüyorsa tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde itiraz edilebilecektir.

HİZMET TESPİT DAVASI ZAMANAŞIMI SÜRESİ?

Hizmet tespit davası zamanaşımı diye biliniyor olsa da aslında bu bir zamanaşımı değil hak düşürücü süredir. Zira bu süre hakim tarafından resen dikkate alınmaktadır. Hizmet tespit davası hak düşürücü süre nedir dediğimizde iş kaydının SGK'ya hiç bildirilmemesi ve eksik bildirilmesi olarak iki farklı durum karşımıza çıkmaktadır. Kaydın hiç bildirilmemesi halinde kanun gereği işçinin iş ile ilişiğinin kesilmesinden itibaren 5 yıllık hak düşürücü süre söz konusudur. Eğer işçinin işten ayrılmadan önce kesintisiz çalışması söz konusuysa örneğin kesintisiz 3 yıl çalıştıysa işten ayrıldıktan 4 yıl sonra açtığı davada davayı yine 3 yılın tamamı için açacaktır. SGK'ya işçinin çalıştığına dair herhangi bir bildirim yapılmış fakat örneğin prim eksik gösterilmiş ve yatırılmış sa bu halde kanun bir hak düşürücü süre koymamıştır. İşçinin yararına yorum ilkesi gereğince bu son halde dava her zaman açılabilecek tir.

HİZMET TESPİT DAVASININ KAZANMA HALİNDE SONUÇLARI?

Hizmet tespit davası hizmet veren işçi lehine sonuçlandı ve işçi davayı kazandı. Peki bu durumda ne yapılmalıdır, hizmet tespit davası sonuçları nelerdir? Davanın lehine sonuçlanması üzerine işçi ilk olarak mahkeme ilamı ile SGK'ya başvurmalı ve kararın infazını talep etmelidir. Bu talep üzerine SGK tarafından işverenden kararda belirtilen süreler için işçi ve işveren payı dahil olmak üzere primler gecikme zammı ve İPC ile tahsil edilecektir. Hizmet tespit davası sonuçları SGK tarafınca primler gecikme zammı ve idari para cezasıyla işverenden tahsil edilmesi olacaktır der ilgili kanunlar sağlıkla kalın…

YORUM EKLE