Kanun kapsamında çalışan hamile kadının hakları nelerdir?

Gebe Çalışanın Hakları Nelerdir Anayasada ve bağlı olunan tüm yasa, tüzük ve yönetmeliklerde kadın işçilerin pozitif olarak ayrı bir noktada tutulması gerektiği bilinmektedir. (konu ile ilgili suallere de cevaben) Kadınların fiziki özellikleri ve doğaları gereğince bazı işlere uygun olmadıkları ve bazı durumlarda çalışmamaları gerektiği kadınlara uygulanan pozitif özel haklar tanımında yer almaktadır.

Yanı sıra uygulanan pozitif ayrıcalık ile kadın çalışma potansiyelinin de artmasına katkı sağlanmaktadır. ILO sözleşmelerinde de bu durum aynı şekilde kabul görmüş ve onaylanmıştır. Kadın işçileri iş kanuna bağlı olarak bazı hususlarda korunma altına alınmış olup ilgili yasa ve yönetmeliklerde buna yer verilmiştir. Bu noktada kadınların mutlak suretle belirli dönemde yaşadıkları hamilelik süreçlerinde kendilerine tanınan bazı haklar bulunmaktadır.

ÇALIŞAN HAMİLE KADININ DOĞUM İZNİ NE KADAR?

Sigortalı olarak çalışan bir kadının hamile olması durumunda doğumdan önceki bir yıl içerisinde minimum doksan gün kısa vadeli sigorta primini bildirmiş olması koşulu le doğum öncesi ve sonrasındaki sekizer haftalık süre boyunca çalışamadığı her gün baz alınarak iş göremezlik ücreti ödenmektedir.

ÇALIŞAN HAMİLE KADININ İZİN SÜRESİ NASIL BELİRLENİR?

İzin süresi nasıl belirlenir

İkiz gebeliklerde bu süre on hafta olarak belirlenmektedir.

Noktasın da özetle hamile kadına doğum öncesi sekiz ve doğum sonrası sekiz olmak şartı ile toplamda on altı hafta çalışmama hakkı tanınmaktadır. Bunların dışında hamile çalışanın sağlık durumunun iyi olması halinde doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışması mümkündür. Bu sayede çalışılan sürelerin doğum sonrası izin süresine ilave edilmesi söz konusudur.

ÇALIŞAN HAMİLE KADININ DOĞUMDAN SONRA SÜT İZNİ NE KADARDIR?

Doğumdan Sonra izinler Hususun da oldukça merak edilen konulardan biri süt izni dir. 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 74.Maddesinde de yer aldığı gibi; çocuğun bir yaşını doldurması süresince emziren kadın çalışanın günde bir buçuk saat emzirme hakkı bulunmaktadır. Bu saati hangi zaman aralığında kullanacağı ise kadının kendi inisiyatifinde karar vereceği bir durumdur. Verilen bir buçuk saatlik izin normal çalışma süresi içinde yer alır ve ücrette kesinti yapılmaz.

ÇALIŞAN HAMİLE KADINLARIN GÜNDE KAÇ SAAT ÇALIŞMALARI GEREKİR?

Hamilelik süresince kadın işçilerin periyodik kontrolleri için izin verilmektedir. Resmi Gazetede yayımlanan ilgili yönetmeliğin ilgili maddesinde hamile kadınların gün içerisinde sadece yedi buçuk saat çalıştırılabileceği yer almaktadır.

YOLDA GEÇEN SÜRELER MESAİDEN SAYILIR MI?

4857 sayılı İş Kanunu'nun "Çalışma süresinden sayılan haller" başlıklı 66/1-b maddesi uyarınca İşçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler de çalışma süresinden sayılmaktadır.

Buna göre işçinin yurt dışında veya şehir dışında görevlendirmesi nedeniyle seyahat etmesi halinde yolda geçen süreler de fazla mesai hesabında dikkate alınacaktır. Eğer, işveren tarafından işyerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderiliyorsanız bu durumda yolda geçen süreler çalışma süresinden sayılacaktır. 

Ancak, iş tanımınızda veya yaptığınız işin niteliği sürekli bir seyahat hali gerektiriyorsa bu durumda mahkeme işin niteliği hakkında önce inceleme yapacak ve çalışma süresinden sayılıp sayılmadığına öncelikli olarak karar verecek ve bu şekilde hesaplama yapılıp yapılmayacağını değerlendirecektir der sağlıklı günler dilerim…

YORUM EKLE