Ticaret Bakanlığı, lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri işletmelere fiyat listelerini bakanlığa gönderme zorunluluğu getirildi. Listelere tüketicilerin de ulaşabileceği listelere dijitalden yayımlamacak. Detaylar yakında bakanlık tarafından açıklanacak.
Ticaret Bakanlığı’nın ilgili yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Bakanlığın açıklamasına göre uygulama ‘fiyatların açık, erişilebilir ve dürüst biçimde sunulmasını sağlamak için’ hayata geçirildi.
Tartıyla satılan ürünlerde kap veya ambalaj ağırlığı yazılacak
Bakanlığın yaptığı açıklamada konuylşa ilişkili şu ara başlıklara yer verdi:
“Satıcı tarafından açıkta ve tüketici huzurunda tartılarak satılan ürünlerde malın içinde bulunduğu kap veya ambalajın ağırlığı (dara) artık zorunlu olarak düşülecektir.
Bu sayede tüketicilerimiz yalnızca satın aldıkları ürünün ağırlığı kadar ödeme yapacak; haksız fiyatlandırmanın önüne geçilerek adil ticaret ilkesi güçlendirilmiş olacaktır.
Yiyecek ve içecek hizmeti sunan işletmeler, fiyat listelerini tüketicilerin erişimine karekod (QR kod) yöntemiyle de sunabilecektir. Tüketicilerimizin talebi hâlinde işletmeler, fiyat listesini fiziksel olarak da göstermekle yükümlü olacaktır.
Bu sayede vatandaşlarımız fiyat bilgilerine hem dijital hem fiziki ortamda hızlı, kolay ve şeffaf biçimde ulaşabilecektir.

Kitap, dergi, gazete ve benzeri ürünleri satan işletmelerde ürün fiyatlarının yalnızca etiketle değil, aynı zamanda elektronik cihazlar aracılığıyla da gösterilebilmesi mümkün hale gelmiştir.”
Düzenlemenin detayları bakanlık tarafından daha sonra duyurulacak.
Fiyat Etiketinde Yeni Dönem Başlıyor
— T.C. Ticaret Bakanlığı (@ticaret) October 11, 2025
Ticaret Bakanlığı, Tüketicilerin Ekonomik Menfaatlerini ve Şeffaf Ticareti Korumaya Devam Ediyor:
1.İşletmelere Fiyat Bilgisi Paylaşımı Zorunluluğu Getirildi
2.Açıkta Satılan Ürünlerde Dara’yı Düşme Zorunluluğu Getirildi
3.Karekodla Fiyat… pic.twitter.com/GMAyg8rVYS





