Komisyonun çalışma takviminde “İmralı’ya ziyaret” konusunun da değerlendirilmesi bekleniyor.
Komisyonda Gündem: Rapor Hazırlığı ve Yöntem Tartışması
Meclis Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, toplantının “gündemdeki konuların görüşülmesi” amacıyla yapılacağı belirtildi. Bu oturumda herhangi bir “dinleme” yapılmayacak.
Komisyonun, toplumsal uzlaşı ve demokratikleşme sürecine dair hazırlayacağı kapsamlı raporun nasıl oluşturulacağı, alt komisyon kurulup kurulmayacağı, uzman desteği alınması ve siyasi parti koordinatörlerinin görev dağılımı gibi konuların masada olacağı bildirildi.
İmralı’ya Gidiş Seçeneği Değerlendiriliyor
Toplantıda ayrıca, “İmralı’ya gidiş” konusunun gündeme alınması da ihtimal dahilinde. Komisyon kaynaklarından edinilen bilgilere göre, bu konuda siyasi partiler arasında görüş alışverişi yapılacak. Gündem maddesinin resmiyet kazanması için komisyon üyeleri arasında mutabakat sağlanması gerekiyor.
Edinilen bilgilere göre, uzlaşıya varılması durumunda İmralı’ya gidecek bir heyetin oluşturulması ve ziyaretin yaklaşık 15 gün içinde gerçekleşmesi yönünde planlama yapılabileceği ifade ediliyor.
Siyasi Partilerde Farklı Yaklaşımlar
İmralı’ya gidiş olasılığı, komisyon üyesi partiler arasında farklı değerlendirmelere yol açtı.
MHP ve DEM Parti, ziyaretin sürecin anlaşılmasına katkı sağlayabileceğini belirterek konunun gündeme alınmasına sıcak bakıyor.
CHP ise olası ziyaret kararının parti kurullarında tartışılacağını, nihai kararın bu değerlendirmeler sonrasında verileceğini açıkladı.
AK Parti cephesinde ise henüz kesin bir tutum belirlenmemekle birlikte, parti içi kaynaklar “konuya keskin bir itirazın bulunmadığını” ifade ediyor.
MİT Başkanı Kalın’ın Sunumu Bekleniyor
Komisyonun önümüzdeki hafta Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın’ı dinlemesi planlanıyor. Görüşmede iç güvenlik, terörle mücadele ve bölgesel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerin yapılacağı belirtiliyor.





