Van Kalesi ve çevresi doğal sit ilan edildi

İpekyolu ve Edremit sınırları içerisinde yer alan Van Kalesi ve çevresi "doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı" olarak ilan edildi.

Van Kalesi ve çevresi doğal sit ilan edildi

      Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Van Kalesi ve çevresi için ekolojik temelli rapor hazırlandı. Bu rapor, Kasım ayında Van Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nda toplantı gündemine alındı.

      Değerlendirmeye alınan tescil dosyası; komisyonun 13 Kasım 2020 tarih ve 241 sayılı kararı ile tescili uygun bulundu.

      Bu kapsamda, dosya onaylanmak üzere Bakanlığa bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne gönderildi.

      Bakanlıkça değerlendirmesi yapılan Van Kalesi ve çevresi için 'doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı' tescili uygun görüldü.

      .

      “BİREBİR BU ÇALIŞMALARIN TAKİBİNİ YAPTIK”

      Van Kalesi ve çevresiyle ilgili verilen kararın kent tarihi ve doğasının yaşatılması açısından çok önemli olduğunu ifade eden İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan V. Sinan Aslan, “Van Gölü kenarında, tarihi Van kalesinin arkasında bulunan 2 bin 800 metre uzunluğunda sahil kıyı - bandı düzenlenmesi ve rekreasyon alanı olarak bir plan ve projemiz bulunuyor. Bu projenin gerçekleşmesi için çalışmalara başladık. Projeyle ilgili verileri ortaya koyduğumuz zaman Van Kalesi ve çevresiyle ilgili çalışmaların hayata geçirilmesi amacıyla ve bu doğal alanın korunması, takibi, çevresel düzenlemesi, gerekli tescil düzenleme işlemi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü nezdinde gerekli çalışmalar başlatarak, bu çalışmaların takibini yaptık. Vatandaşlarımızın da talebi olan bu projenin önünü açmak üzere, İpekyolu ilçemiz sınırları içerisinde yer alan Van Kalesi ve Çevresi Doğal Sit Alanı, Bakanlık Makamının 07.12.2020 tarih ve 262757 sayılı Olur’u ile “Doğal Sit – Nitelikli Doğal Koruma Alanı” olarak tescil edilmiştir. Bu karar 18.12.2020 tarihli ve 31338 sayılı Resmi Gazetede ilan edilerek kesinleşmiştir. Van’ımıza ve İpekyolu ilçemize hayırlı, uğurlu olsun" dedi. Van Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2020, 17:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER