Türkiye'nin kalbinin durduğu an: Dokuzu beş geçe

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 57 yıllık yaşamının büyük kısmında, Türk milletinin bağımsızlığı için girdiği her mücadeleden zaferle çıktı.

Türkiye'nin kalbinin durduğu an: Dokuzu beş geçe

Kurtuluş Savaşı'nı başarıyla yöneten komutan, gerçekleştirdiği devrimlerle dahi bir devlet adamı ve daha fazlası...

Bunlar unutulmaz önder Mustafa Kemal Atatürk'ü anlatan sözlerden sadece birkaçı.

 

         "Anafartalar kahramanı"

Büyük Önder Atatürk, 1881'de Selanik'te 3 katlı bir evde dünyaya geldi. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım olan Atatürk, ilkokulu Selanik'te Şemsi Efendi Mektebi'nde okudu.

 

    Öğrenimini Selanik Askeri Rüştiyesi ve Manastır Askeri İdadisi'nde sürdüren Atatürk, 1899'da girdiği İstanbul Harbiye Mektebi'ni 1902 yılında piyade teğmeni rütbesiyle Harp Akademisi'ni de kurmay yüzbaşı olarak bitirdi.

Mustafa Kemal Atatürk, 1905'te Şam'da 5'inci Ordu'da, 1907'de Makedonya'daki 3'üncü Ordu'da görevlendirildi. Manastır ve Selanik'te görevliyken 1909'da İstanbul'daki 31 Mart Vakası'nı bastıran Hareket Ordusu'nda görev yaptı.

 

    Arnavutluk isyanını bastırma harekatına katılan Atatürk, İtalya'nın 1911'de Trablusgarp'a asker çıkarması üzerine Tobruk'a gönderildi. Tobruk ve Derne'de Türk kuvvetlerini başarıyla yönettikten sonra binbaşı rütbesiyle 1912-1913 yıllarında Balkan Savaşı'na katılan Atatürk, Edirne'yi Bulgaristan'dan geri alan kolorduda görev yaptı.

 

Sofya'da 1913-1915 yıllarında ataşe olarak bulunan Atatürk, Birinci Dünya Savaşı'nda, 19'uncu Tümen Komutanı olarak Çanakkale Savaşı'na katıldı. Mustafa Kemal Atatürk, Gelibolu'da düşman saldırılarını başarıyla durdurdu, "Anafartalar kahramanı" olarak ün kazandı.

 

       Ülkeyi düşman işgalinden kurtarmak en büyük isteğiydi

Doğu Cephesi'ne Kolordu Komutanı olarak atanan Atatürk, generalliğe terfi etti. Rus saldırılarını durduran, Bingöl ve Muş'u düşmandan geri alan Mustafa Kemal Atatürk, 1917'de Filistin ve Suriye'de görevli 7'nci Ordu Komutanlığı'na atandı. 

 

1918'de yeniden görevlendirildiği Suriye cephesinde 7'nci Ordu Komutanı iken, Birinci Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra İstanbul'a döndü. Ülkeyi düşman işgalinden kurtarmak amacını gizli tutarak, Ordu Müfettişliği görevi ile İstanbul'dan ayrıldı.

 

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 80 yıl önce 10 Kasım 1938'de Dolmabahçe Sarayı'nda saat dokuzu beş geçe hayata gözlerini yumdu.

Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2018, 09:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER