Türkiye'nin en büyük hayvan pazarı yeniden açılıyor

Türkiye’nin en büyük hayvan pazarı olma özelliğini taşıyan ve SAT-2 serotipi şap hastalığı nedeniyle kapalı olan Sivas’ın Şarkışla ilçesindeki hayvan pazarı yeniden açılıyor.

Türkiye'nin en büyük hayvan pazarı yeniden açılıyor

SAT-2 serotipi şap hastalığı nedeniyle Türkiye genelinde ikinci bir emre kadar hayvan pazarları kapatılmış, il içi ve il dışı hayvan hareketleri (kesim, ithalat ve ihracat maksatlı yapılan sevkler hariç) yasaklanmıştı. Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü sevindiren haberi verdi. İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, iller arası büyükbaş hayvan sevklerinde sevk edilecek büyükbaş hayvanların SAT-2 serotipini içeren aşı ile aşılanmış ve aşılama tarihinden 21 gün geçmiş olması gerektiği belirtildi. İller arası küçükbaş hayvan sevklerinde ise şap aşısı şartı aranmadığı ifade edildi. İl içi büyükbaş ve küçükbaş hayvan sevklerinde şap aşısı şartı aranmadığı ve SAT-2 serotipi içeren aşı ile aşılanmamış olan hayvanların aşılanmasına aksatılmadan devam edileceği bildirildi. İl Müdürlüğü tarafından gerekli tedbirlerin alınması ve aşılama çalışmaları sonucunda hastalık nedeniyle karantinası devam eden yerler dışında kısıtlanan hayvan hareketleri ve Sivas'ta bütün hayvan pazarlarının 5 Mayıs 2023 tarihinden itibaren açılmasına karar verildiği aktarıldı.

YORUM EKLE
YORUMLAR
VAN'I DÜŞÜNMEK
VAN'I DÜŞÜNMEK - 12 ay Önce

Van'da eskiden 7 milyon küçükbaş hayvan besleniyordu, şimdilerde 3 milyon civarında. Oysa Van'ın 13 ilçesi, yüzlerce köyü var. Ülkedeki beşinci büyük yüzölçümüyle hem hayvancılığa hem de tarıma en uygun beş il arasındadır. Dolayısıyla 10 milyon küçükbaş ve bir milyon büyükbaş hayvan rakamına ulaşması, milyonlarca tavuk, kaz ve hindi yetiştirerek, yüzlerce ton balık üreterek hem Van'a hem de ülkeye et ve et ürünleri sağlayan birinci il olabiliriz. Benzer şekilde Doğu Anadolu'nun " Harran'ı", "Çukurova'sı" olabiliriz. Van hayvancılık, tarım, turizm ve sanayi alanlarında şimdikini dörde beşe katlayan bir sıçrama yapmalıdır. Van yoksul. Van hane halkı geliri bakımından ükkemizde son beş il arasına girdi. Zenginleri, bina dikenleri sizleri aldatmasın. Nüfusun yüzde 50'si yoksul. Yüzde 30'u orta halli, yüzde 15'i zengin, yüzde beşi çok zengin. Şehirde işsizlik çok fazla, göç çok fazla, dışarıya giden mevsimlik işçi çok fazla, kırsal boşalıyor, tarım ve hayvancılık on yol önceye göre gerilemiş durumda. Sanayileşmiyoruz, turizmimiz sadece İran'la sınırlı ve hàlâ çok yetersiz. Bu şehre mutlaka çok yönlü program, strateji, yatırım, proje, hizmet ve çalışmalarla yepyeni bir vizyon kazandırmak lazım. Van mutlaka kabuğunu kırmalı.

SIRADAKİ HABER