Erdoğan: Yağmalama olaylarına OHAL yetkileriyle müdahale edilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Gaziantep'te son durumu aktardı. Erdoğan, "Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 14 bin 14'e ulaştı. Yaralılarımızın sayısı ise 63 bin 794" dedi. Erdoğan, "Bazı yerlerde maalesef marketlere yağmalama çalışmaları oluyor. Bu yağmalamalara da OHAL ile devlet Parlamentodan yetkiyi alarak müdahale edecek" ifadelerini kullandı.

Erdoğan: Yağmalama olaylarına OHAL yetkileriyle müdahale edilecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısının 14 bin 14, yaralı sayısının 63 bin 794 olduğunu açıkladı. Erdoğan, 1 yıl içinde depremde evleri yıkılan vatandaşlara yeni konutlar yapılacağını söyledi. " Bugün Meclis'te yapılacak oylamayla 10 ilde OHAL yürürlüğe girmiş olacak" şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş ve Pazarcık ilçesi, Hatay ve İskenderun ilçesi ile Adana'da dün deprem sonrası çalışmalarla ilgili bilgi alan Erdoğan, afetzedelerle bir araya geldi.

Erdoğan bugün de depremlerden etkilenen yerlerde incelemelerde bulunmak üzere Esenboğa Havaalanından Gaziantep'e gitti.

Depremin ardından devletin tüm kurumlarının sahada olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız olarak hedefimiz 1 yıl içerisinde yıkılan binalara konutlarımızı zemin artı 3 - 4 kat olmak üzere inşa etmek. Bunun yanında da yapılacak olan hasar tespit ile birlikte şu anda geçiş süreci için vatandaşlarımıza 10'ar bin lira nakdi yardım yapacağız. Bu nakdi yardım ile bu geçiş sürecini en azından sıkıntıları biraz olsun hafifletmiş olalım istiyoruz. Bir taraftan konteyner çalışmalarımız, diğer taraftan yurt dışından gelecek konteynerlerimiz var. Onların gemi bulma, arama çalışmalarını belirli bir yere ulaştırdık. Gelecek konteynerleri de yine bu 10 ilimize dağıtacağız. Bunun yanında karavan çalışmalarını devam ettiriyoruz. Bazı bölgelerde karavanlarla sıkıntıda olan vatandaşlarımızın sıkıntılarını giderme gayreti içinde olacağız" ifadelerini kullandı.
Deprem üzerinden yapılan provokasyonlara tepki gösteren Erdoğan, "Süreci ne yazık ki siyasi istismara dönüştürenler var. Bu istismara benim vatandaşım asla prim vermeyecektir. Kaldı ki bugün inşallah olağanüstü hal ile ilgili meclisimizde olağanüstü hal kanununun 3 ay süreyle ilanını yapacağız. Cumhurbaşkanı olarak ben şu anda adımı attım ve resmi gazetede yayınlandı. Bugün mecliste yapılacak olan oylama ile birlikte de olağanüstü hal yürürlüğe girmiş olacak. Bu ne getirecek. Bu, Türkiye'de bu süreci istismar eden, ticarette yolsuzluklara giden tüm tefecilere, fitne gruplarına, fesat gruplarına karşı olağanüstü hal ile müdahale etme imkanını devlete vermiş olacaktır. Bununla birlikte bazı yerlerde maalesef bakıyorsunuz marketlere, alıveriş merkezlerine yağmalama çalışmaları oluyor. Bu yağmalama çalışmalarına da olağanüstü hal ile müdahale etme imkanını yakalayacaktır. Tüm halkıma bu hassasiyeti gösterdikleri için teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Geçmişte yaşanan depremleri ve ardından hızla yapılan konutları hatırlatan Erdoğan, "Hiç endişe etmeyin. Biz bugüne kadar Van'da o devasa depremi nasıl atlattıysak, Bingöl'de nasıl atlattıysak, Malatya'da, Elazığ'da o malum depremleri nasıl atlattıysak, İzmir'deki malum felaketi nasıl atlatıp orada da binaları süratle yaparak sahiplerine teslim ettiysek, aynı şekilde bu on ilimizde de süratle bunu yapacak ve konutları sahiplerine inşallah teslim edeceğiz" dedi.

Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2023, 16:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29