'CHP, kara propagandaların Türkiye tercümesini yapıyor'

Van, Cumartesi günü çok önemli bir zirveye ev sahipliği yaptı. Daha önce dünyanın önemli kentlerinde yapılan 'Helsinki Forumu', Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik'in katılımıyla Van'da düzenlendi. Bakan Çelik, CHP sözcüsünün Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik hakarete varan sözlerini eleştirerek, "Ana muhalefet partisi, maalesef son zamanlarda Avrupa'daki aşırı çevrelerin, kara propagandaların Türkiye tercümesini yapıyor" dedi.

'CHP, kara propagandaların Türkiye tercümesini yapıyor'

   AB Bakanı Ömer Çelik, Cuma akşamı Van'a geldi.
   Cumartesi günü ise Van'da gerçekleştirilen Helsinki Zirvesi'ne katıldı.
  Söz konusu foruma, Bakan Çelik'in yanı sıra; Güçlü Mısır Partisi Genel Başkanı Abdel Moneim Aboul-Fotouh, İngiltere Global Gelişim Merkezi Başkanı Masood Ahmed, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, İran Politika ve Uluslararası ilişkiler Enstitüsü Başkanı Seyed Muhammed Kazem Sajjadpour, İngiltere Ortadoğu Ülkeleri Bakanı Alistair Burt, Fransa Parlamentosu Dışilişkiler Komitesi Başkanı Marielle de Sarnez, Almanya Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Bölümü Şefi Michael Ohnmancht, Alman Parlamentosu Dış ilişkiler Komitesi Başkanı Norbert Röttgen gibi isimler katıldı.
   Forum öncesi açıklamalarda bulunan Van Valisi Murat Zorluoğlu, Van'ın binlerce yıllık tarihe, sayısız kültüre ve medeniyete ev sahipliği yaptığını söyleyerek, "Urartulardan miras, ancak Selçuklu ve Osmanlı'nın da derin izlerini bugüne taşıyan 3 bin yıllık Van Kalesi ve eski Van şehri ile Van Gölü'nün en büyük adalarından Akdamar'da bulunan ve bir çok bakımdan eşsiz olan bin 100 yıllık Akdamar Kilisesi ile Urartular'dan Persler'e, Romalılar'a, Osmanlı'ya ve oradan da bize miras Hoşap Kalesi ile Mimar Sinan'ın nadide eseri, 16. yüzyıldan günümüze ulaşan ve halen ibadete açık olan Hüsrevpaşa Camisi'yle eşsiz koyları ve plajları ile muhteşem gün batımı manzaraları ve görsel zenginlikler sunan, dünyanın en büyük sodalı gölü Van Gölü'yle, her yıl nisan ayından kasıma kadar flamingoların raks ettiği doğa harikası Erçek Gölü ve kuş cennetiyle, zengin mutfağı ve artık dünyaca ünlü olan otlu peynirli, murtualı, kavutlu, ballı-kaymaklı Van kahvaltısıyla, şehrimizin sembolü, Van kedisiyle, tuzlu sodalı gölümüzün tek balığı inci kefaliyle ve daha sayısız güzellikleriyle Van şehri siz değerli konuklarını ağırlamaktan mutluluk ve onur duymaktadır" dedi.
Zorluoğlu, konuşmasına devamla, "Kısaca ifade etmeye çalıştığım bu güzellikleri yaşamak için 400 binden fazlası yabancı olmak üzere 2017 yılında, bugüne kadar ilimizi 800 bin kişi ziyaret etti. Yabancı misafirlerimizin çok büyük bir kısmı 300 km. sınırımız bulunan komşumuz İran'dandı. Van şehri yaz boyunca cıvıl cıvıl caddeleri, alışveriş yerleri, şen şakrak sahilleri, parkları ve bahçeleriyle harika bir yıl geçirdi. Otellerimiz yeterli gelmedi, misafirlerimizi yeri geldi kamu misafirhanelerinde, okul pansiyonlarında yeri geldi evlerimizde ağırladık. Bundan da büyük bir keyif aldık. Üniversitedeki ilk siyasi tarih dersinde rahmetli Oral Sander hocamız Ortadoğu'yu, bir tarafın kazancının diğer tarafın kaybına yol açtığı, tüm tarafların kazanabileceği bir formülün ise bulunmadığı bir coğrafya olarak tanımlamıştı. Alanında yetkin birçok politikacı, bürokrat, diplomat ve uzmanı bir araya getiren ve Ortadoğu'da barış sürecine katkı yapmayı hedefleyen Helsinki Politika Forumu'nun,  Ortadoğu'da tüm tarafların kazandığı ya da hiç bir tarafın kaybetmediği bir formülün ipuçlarını bulmasını temenni ediyorum. Helsinki Politika Forumu Van Toplantısı'nda faydalı ve kullanışlı sonuçlar elde edileceğine yürekten inanıyorum" ifadelerini kullandı.
   Daha sonra açıklamalarda bulunan Bakan Çelik, söz konusu forumun Ortadoğu'daki meselelere çözüm bulmak için önemli bir organizasyon olduğunu ve Van'da gerçekleşmesinin de ayrı bir önem arz ettiğini vurguladı.
Çelik, "Bugüne kadar Moskova, Cenevre'de gibi benzer yerlerde toplantı yaptı. Bu sefer Van'da düzenleniyor" dedi.

   "KÖTÜ BİR ÜSLUP KULLANILIYOR"
   Bakan Çelik, CHP Sözcüsünün diktatör açıklamalarına da eleştirilerde bulunarak, "Ana muhalefet partisi, maalesef son zamanlarda Avrupa'daki aşırı çevrelerin, kara propagandaların Türkiye tercümesini yapıyor.  En son CHP'nin sözcüsü tarafından gündeme getirilen diktatörlük tartışması da böyledir. Yani ne kadar Türkiye düşmanı varsa, Türkiye'ye, Cumhurbaşkanına karşı bir üslubu kullanıyor. Bunun karşısında Türkiye Cumhuriyeti'nin kanunlarıyla kurulmuş, köklü olduğundan bahsedilen bir partinin, daha sağlıklı bir duruş ortaya koyması gerekir. Yaptıkları tek şey; kaba- saba bir takım propagandalar, provokeler yapmak. Türkiye'nin gerçek bir ana muhalefet konusunda ciddi cari açığı vardır. Bu cari açık CHP tarafından kapatılamamaktadır. Demokrasinin sağlıklı işlenmesi için iyi bir ana muhalefete ihtiyacı var. Buradaki cari açık maalesef sürdürülebilir bir düzeyde olmaktan çıkmıştır. Keşke gerçekten demokrasiyi savunan, Türkiye- AB ilişkileri konusunda Türkiye'deki siyasi standartların, sivil siyasetin yükselmesine yol açabilecek tartışmalar ortaya koyan bir ana muhalefet olsa. Ama maalesef CHP'de bunu göremiyoruz" ifadelerini kullandı.

   "İTİBARIN KORUNMASINA KONSEY ÜYELERİ DİKKAT ETMELİ"
   Avrupa Konseyi tarafından FETÖ mensubuna ödül verilmesi konusundaki soruyu yanıtlayan Bakan Çelik, "Fethullahçı terör örgütü mensuplarına ödül verilmesi gibi bir tablo maalesef, bu kurumlarda sağduyunun hakim olmadığını ve güdümlü kararlar alındığını ortaya çıkarıyor. Tabii Avrupa Konseyi'nin itibarının korunması bizim için çok önemlidir. Fakat  Avrupa Konseyi'nin itibarının korunmasına en çok konseyin yönetim organlarının dikkat etmesi lazım. Konsey, dünyanın pek çok yerinde demokrasinin güçlenmesi için önemli işlere imza atıyor. Bu açıdan da itibar gören bir kurum. Ama Türkiye'de bir darbe girişimi yoluyla ortadan kaldırmaya çalışan bir terör örgütüne mensup birisine insan hakları ödülü verilmesi gibi bir tablo kabul edilemez. Bu kararı konsey adına alıyorlar ve bu sağduyulu  değil. Umarız; konsey bu yanlışlardan geri döner. Türkiye ile Avrupa Konseyi'nin eski haline gelmesi için önce konseyin Türkiye'nin demokrasisine saygı göstermeyen, darbe girişimi karşısında güçlü duruş sergilemeyen bu kararlardan vazgeçmesi gerekir" dedi.
Türkiye'nin ekonomik açıdan önemli bir noktaya geldiğine de işaret eden Bakan Çelik, "Dünyanın genelinde bu durumun çok sayıda örneğine tanık olmaktayız. Türkiye dünyanın 17'nci en büyük ekonomisidir. Ancak insani yardım ve kalkınma yardımı açısından Türkiye dünyanın en cömert ülkesidir. Milli gelirimize oranla en yüksek kişi başına yardım yapmaktayız" ifadelerini kullandı.

    "TERÖR ÖRGÜTLERİNE KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE EDİLMELİ"
Terör örgütlerine karşı ortak bir mücadele ile başarının yakalanabileceğine değinen AB Bakanı Ömer Çelik, "Bizim ülke olarak terörle mücadelemiz önemli bir başarı yakaladı Bakın özellikle DEAŞ'a karşı işbirliği yapıldığı gibi PKK, YPG, PYD, FETÖ ve diğer terörist örgütlerin de varlıklarını sürdürmelerine müsaade etmemeliyiz. Terör örgütleri arasında ayrım yapılamaz. Hepsi ile aynı anda ciddi mücadele gereklidir. Terör örgütleri bölgesel barış ve güvenliği yeniden tesis etmemizin önündeki en büyük engeldir. Terör örgütlerinin hareketlerini ciddi bir şekilde izlediğimiz zaman ne zaman istikrarı inşa etmeye ve bölgesel entegrasyonunu güçlendirmeye dönük bir adım atılsa derhal terör örgütlerinin faaliyetlerini yoğunlaştırdığını görmekteyiz. Terörizme karşı mücadele ancak tutarlı bir siyasi, ideolojik ve askeri tutumla kazanılabilir. Bu zemin Suriye'de kaybedilmiş durumdadır. Bu nedenden dolayı kaygı duymaktayız. Farklı isimler altında, farklı kılıklara bürünerek ya da çok uzak yerlerde varlıklarını mutlaka sürdüreceklerdir. Tüm terör şebekelerine karşı savaşta tam kapasite bir uluslararası işbirliğini başarmamız gerekmektedir. Yabancı terörist savaşçılar da ele alınması gereken bir başka önemli konudur. Türkiye bunların hareket etmemeleri engellemek için büyük bir çaba sarf ediyor" şeklinde konuştu.
Daha sonra forum basına kapalı gerçekleşti.

Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2017, 13:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER