Havaların soğuduğu Erzincan’da, ikinci el sobalar pazarda yerini aldı. Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte evlerinde soba kullanan yurttaşlar, ısınma ihtiyacını karşılamak için soba temin ederek kış hazırlıklarına başladı.
Kış mevsiminde tercih edilen ısınma araçlarından biri olan sobalar; kovalı, fırınlı, tuğlalı çeşitleri ve farklı modelleriyle özellikle köyde yaşayan yurttaşların tercih ettiği bir seçenek olarak öne çıkıyor.
Doğal gaz ve elektrikli ısıtıcılar gibi modern ısınma araçlarına rağmen sobacılık mesleğinin son temsilcileri, Erzincan Buğday Meydanı ikinci el pazarında geçmişten günümüze gelen soba kültürünü yaşatmaya çalışıyor.
Pazarda ikinci el sobalar 5 bin TL ile 10 bin TL arasında satışa çıkarılırken, sobacı esnafı Mehmet Kılıç, kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte soba, kuzine ve boru gibi kışlık malzemelerin satışına başladıklarını belirtti. Kılıç, “Soba satışında yaklaşık 2 ay süren bir sezonumuz var. Şehirde doğalgaz kullanıldığı için satışlarımız daha çok köyde yaşayan yurttaşlara yönelik oluyor. Şehir içindeki yurttaşların doğalgaz kullanması nedeniyle her yıl satışlarımız azalıyor” dedi.






