Van Gölü’ndeki Akdamar Adası’nda bulunan Akdamar Kilisesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle yılda bir gün ibadete açılıyor. 2010 yılından bu yana düzenlenen ayinlerin 13’üncüsü gerçekleştirildi.Kilise, 915-921 yılları arasında Vaspurakan Kralı I. Gagik tarafından Keşiş Manuel’e yaptırıldı. Bir dönem manastıra dönüştürülen yapı, 2007’de tamamlanan restorasyonun ardından anıt müze olarak ziyaretçilere açıldı. Ermeni halkı için dini ve kültürel açıdan büyük önem taşıyan kilise, yılda bir kez ayinlere ev sahipliği yapıyor.Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, yardımcısı Rahip Kaspar Garabetyan ve Episkopos Hovagim Manukyan’ın katıldığı törende dualar edildi, mumlar yakıldı ve ilahiler okundu. Ayini Episkopos Manukyan yönetti.
Her yıl yüzlerce Ermeni’nin ibadet için geldiği kilise, katılımcılar için dini bir buluşma olmanın yanı sıra duygusal bir yolculuk anlamı da taşıyor. Ancak bu yıl gelen ziyaretçiler, ayin sırasında çevredeki davranışların törenin ruhunu zedelediğini dile getirdi.Her yıl yüzlerce Ermeni’nin ibadet için geldiği kilise, katılımcılar için dini bir buluşma olmanın yanı sıra duygusal bir yolculuk anlamı da taşıyor. Ancak bu yıl gelen ziyaretçiler, ayin sırasında çevredeki davranışların törenin ruhunu zedelediğini dile getirdi.

Kritik Süreçte Çerçeve Yasanın Takibini Kürt Bakan Yapacak!
Kritik Süreçte Çerçeve Yasanın Takibini Kürt Bakan Yapacak!
İçeriği Görüntüle

“Atalarımızı Hatırlıyoruz, Sessizlik İstiyoruz”
Belina Agudyan Akdamar Adası'na geldiklerinde çok duygulanıklarını ve buna saygı gösterilmediğini vurgulayarak, "Biz aslında burada sadece dua edip ilahi söylemek istiyoruz. Ama bazen insanlar yüksek sesle konuşuyor, kahkaha atıyor. Belki farkında olmadan yapıyorlar ama bu konuda biraz daha hassasiyet bekliyoruz.” diye konuştu.

"Bu kadar güvenlik önlemi niye?"
Arlin Ünlüoğlu ise güvenlik yoğunluğuna dikkat çekerek, “Bugün bizim için özel bir gün. Keşke sadece kilise değil, çevresindeki yapılar da ayakta olsaydı. Ama bizi en çok şaşırtan şey, kutsal bir mekânda bu kadar fazla güvenlik görevlisinin bulunması oldu. Bu kadar önleme gerek var mı diye düşündük.”

Muhabir: YASEMİN DİKİCİ