Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda Genel Müdür Erkılınç, bölgede 48 gazete ve 19 internet haber sitesinin resmî ilan ve reklam yayımladığı; 1 gazete ve 2 internet haber sitesinin de bekleme süresinde bulunduğu bilgisini paylaştı.
3 ayda 67 milyon lira devlet desteği
2025 yılının ilk 3 ayında 67 milyon 169 bin 453 TL tutarındaki kamu kaynağının söz konusu yayınlara aktarıldığını ve bu rakamın sadece 3 milyon 563 bin 900 TL’sinin resmî reklam bedeli olduğunu vurgulayan Erkılınç, “Süreli yayınlarımıza dağıtılan resmî ilanların tutarı, reklam tutarının tam 18 katına ulaşmıştır. Merkezi bütçeden para almayan Kurumumuzun, yüzde 15 olan hizmet bedelini yüksek bulanların veya ‘reklamları biz buluyoruz’ açıklamasını sık sık dile getirenlerin bu bilgi doğrultusunda yaklaşımlarını yeniden gözden geçirmelerini istiyorum. Kaldı ki Kurumumuz olmasa, resmî reklamlar sadece yakın görülen belirli yayınlara fahiş bedellerle verilir. Yerelde kamu kaynakları sınırlı sayıdaki yayına aktarılır” dedi.
Süreli yayınların ilk muhatabının Basın İlan Kurumu olduğunu ifade eden Erkılınç, Kurum ile yayınlar arasında kurulan resmî ilişki bağının verilen taahhütler çerçevesinde ve mevzuata uygun yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.
Aradan neredeyse 3 yıla yakın bir süre geçti ve 100 civarında şikâyet dosyamız var. Bu esnada İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Metro İstanbul AŞ, bir gazetemiz hakkında yayımladığı habere ilişkin şikâyette bulundu. Anayasa Mahkemesi ve Yönetim Kurulu kararlarını işaret ederek, kanun değişikliğini beklediğimizi bildirdik. Ancak Metro İstanbul AŞ, Yönetim Kurulumuzun aldığı kararın iptali istemiyle Danıştay’da dava açtı. Danıştay 10. Dairesi de Yönetim Kurulu kararımızın yürütmesini durdurdu. Gelinen aşamada tüm şikâyet dosyalarını başvuru sırasına göre bulundukları raftan indirerek Basın Ahlak Esasları çerçevesinde incelemeye aldık.”
Medya haksız suçlamalara izin vermemeli
Anayasa Mahkemesi’nin kararına duyulan saygının bir gereği olarak alınan Yönetim Kurulu kararından bu kez Danıştay Kararına duyulan saygıdan ötürü vazgeçildiğini belirten Erkılınç, aradan geçen sürede işlem tesis etmeyerek kaba bir hesapla devletin 10 milyon lira civarında dava gideri ve tazminat ödemesini engellediklerini ifade etti.
Medyaya da seslenen Erkılınç, “3 yıldır tek bir karar almadığımız halde sanki bir karar vermişiz de Anayasa Mahkemesi bizi haksız bulmuş gibi Kurumumuz, basın aracılığıyla suçlanmaya devam ediliyor. Kimse Anayasa Mahkemesi’nin benzer konudaki önceki kararından bahsetmiyor. Mahkeme, son kararında da Kurumumuzun bu konuda inceleme yapma yetkisinin bulunduğunu açıkça ifade ediyor. Sadece ‘yaptırıma dair sınırı, çerçeveyi iyi çiz’ diyor, hepsi bu. Bilgi eksikliği veya kasıtlı olarak Kurumumuzu eleştirenler bir kenara en azından meslektaşlarımız bu haksızlığı bizlere reva görmesinler. İyi niyetimiz apaçık ortadayken şimdi incelediğimiz dosyalar üzerinden gelebilecek eleştirilere ve haksız suçlamalara lütfen izin vermeyin” şeklinde konuştu.
Erkılınç, Kurumun asli görevinin objektif kriterlerle ve adil bir şekilde basını desteklemek olduğunu belirterek, nitelikli yayınları öncelemeye ve teşvike devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Genel Müdür Erkılınç’ın konuşmasının ardından bölge toplantısı, katılımcıların görüşlerinin alınması ve soruların cevaplandırılmasıyla sona erdi.
Toplantıda Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Akçakoca ve Antalya Bölge Müdürü İdris Cirit de hazır bulundu.
Van Bölge Gazetesi