Sürecin Türkiye’nin tamamını ilgilendiren bir mesele olduğunu vurgulayan Erdoğan, siyasi görüş ayrımı gözetmeksizin herkesin çözüm sürecine katkı sunması çağrısında bulundu.

Erdoğan, hükümet olarak Türkiye’yi çevresindeki çatışma ve krizlere rağmen kalkınma, istihdam ve refah hedefleri doğrultusunda ilerletmek için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Kabine toplantısında dış politika, ekonomi, güvenlik, ticaret ve “Terörsüz Türkiye” süreci başta olmak üzere ülkenin gündemindeki önemli başlıkların ele alındığını ifade etti.

Bölgedeki gelişmelerin Türkiye üzerindeki etkilerine de değinen Erdoğan, ekonomik krizlerin ve uluslararası gerilimlerin küresel ölçekte etkiler oluşturduğunu söyledi. Türkiye’nin istikametinden sapmadan yoluna devam edeceğini belirten Erdoğan, ülkenin güvenliği konusunda da gerekli tüm adımların atıldığını ifade etti.

“Terörsüz Türkiye süreci güç kazanmıştır”

Amedspor Maçı Ne Zaman? Rakibi Kim, Saat Kaçta?
Amedspor Maçı Ne Zaman? Rakibi Kim, Saat Kaçta?
İçeriği Görüntüle

Konuşmasının önemli bölümünü “Terörsüz Türkiye” sürecine ayıran Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen düzenlemenin siyasi açıdan önemli bir uzlaşmayı ortaya koyduğunu söyledi.

Erdoğan, Meclis’te 467 milletvekilinin “evet” oyuyla kabul edilen yasanın süreç açısından önemli bir aşama olduğunu belirterek, bu uzlaşının “Terörsüz Türkiye” sürecine yeni bir güç kazandırdığını ifade etti.

Siyasi partilerin günlük hesaplar yerine Türkiye’nin ve milletin ortak geleceğini merkeze alması durumunda önemli sorunların çözülebileceğini dile getiren Erdoğan, Türk siyasetinin bu konuda gerekli olgunluğa sahip olduğunu söyledi.

Erdoğan, “Bugün bir kez daha hangi görüşten olursa olsun herkesi çözümün bir parçası olmaya çağırıyorum” diyerek farklı siyasi görüşlere sahip kesimlerin sürece katkı sunması gerektiğini vurguladı.

“Bu sadece iktidarın meselesi değil”

Sürecin yalnızca hükümetin veya Cumhur İttifakı’nın gündemi olmadığını belirten Erdoğan, bunun bir devlet ve millet meselesi olduğunu söyledi. 86 milyon vatandaşın kalıcı bir çözüm istediğini ifade eden Erdoğan, Türkiye’nin terörden arındırılması yönündeki çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceğini belirtti.

Erdoğan, “Gelin Türkiye’yi terörden kurtararak şehitlerimize, gazilerimize olan şükran borcumuzu layıkıyla ödeyelim” ifadelerini kullanarak sürecin toplumsal boyutuna dikkat çekti.

“Sürecin karşısında olanlar tarih karşısında mesul olacak”

Erdoğan, süreci sekteye uğratmaya yönelik girişimlere karşı da sert mesajlar verdi. Süreci zorlaştıran, provoke eden veya doğrudan karşısında yer alan girişimlerin tarih önünde sorumluluk taşıyacağını belirten Erdoğan, özellikle bölgedeki sivil toplum kuruluşları ile kanaat önderlerine önemli görevler düştüğünü söyledi.

Erdoğan, bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının, kanaat önderlerinin ve toplumun farklı kesimlerinin sürece daha fazla katkı sunmasını beklediğini dile getirdi.

Türkiye’nin bölgede kalıcı barışın sağlanmasını istediğini belirten Erdoğan, bölge ülkelerinin istikrara kavuşmasının da Türkiye açısından önem taşıdığını söyledi. Bölgeyle ilgili farklı çatışma senaryolarının gündeme getirildiğini belirten Erdoğan, Türkiye’nin bu senaryoların hayata geçirilmesine izin vermeyeceğini ifade etti.

“Barış için mücadeleden geri durmayacağız”

Erdoğan, bazı çevrelerin sürece yönelik endişeleri veya karşı çıkışları nedeniyle Türkiye’nin bölgesel barış hedefinden vazgeçmeyeceğini söyledi.

Türkiye’nin komşu ülkelerde istikrar ve barışın sağlanmasına yönelik desteğini sürdüreceğini belirten Erdoğan, herhangi bir gizli gündemlerinin bulunmadığını savundu. Erdoğan, Türkiye’nin temel amacının kendi sınırları içerisinde olduğu kadar çevresindeki ülkelerde de barış ve istikrar ortamının güçlenmesi olduğunu ifade etti.

Ahlat’taki Kabine Toplantısı sonrasında “Terörsüz Türkiye” sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan’ın mesajları, sürecin önümüzdeki dönemde siyasi ve toplumsal zeminde daha geniş bir katılımla ilerletilmesinin hedeflendiğine işaret etti.

Kaynak: Haber Merkezi