Engelli raporuyla araç alanların bilmesi gerekenler?

ENGELLİ RAPORUYLA ARABA ALANIN MAAŞI KESİLİR Mİ?

Araba alanların engelli aylığı aracın rayiç bedeli hesaplanarak 120'de biri aylık hane gelirine katılarak değerlendirilmesi ile verilmeye devam eder ya da kesilir.

Engelli birey adına ÖTV indirimi ile alınan araçlarda ise yine indirimli tutarın 120'de biri dikkate alınacaktır (Suallere de Cevaben) Araba alanların engelli maaşı kesilir mi sorusunun yani bu hesaplamalara göre verilecektir

Arabayı aldıktan sonra, aracın kasko ve rayiç bedeli 120/1 hane gelirinize eklenerek gelir miktarınız hanede bulunan kişi başına düşen gelir, net asgari ücretin 3/1 altında kalması durumunda engelli maaşı kesilmez ve devam eder.

 ARAÇ RAYİÇ BEDELİ HESAPLAMA (ENGELLİ AYLIĞI İÇİN)?

Örnek vermek gerekirse; Engelli aylığı alırken bir araba almak istedik ve hanemizde 4 kişi yaşamakta ve hane gelir toplamımız 7.000 TL ve alacağımız aracın kasko veya rayiç değeri bedeli 500.000 TL olduğunu varsayalım;

Ayrıca Araba alınca engelli maaşı kesilir mi… sık sık sorulan sorulara da bir örnek ile cevap verelim.

Örnek Aracın kasko ve rayiç bedeli (500.000 TL) / 120 (120/1) = 4.166,66 TL (120/1 Rayiç Bedeli)

Örnek (Hane Gelir Toplamı) 7.000 TL + (Rayiç bedeli 120/1) tutarı 4.166,66 TL = 11.166,66 TL

(Toplam gelir) 11.166,66 TL / (Hane kişi sayısı) 4 kişi = 2.791,66 TL

2023 yılının sonuna kadar Engelli aylıkları için kişi başına düşen aylık gelir sınırı: 2.835 TL.

Sonuç olarak (2.791,66 TL), engelli aylığı kişi başı aylık gelir sınırı (2.835,00 TL) altında kaldığı için engelli aylığı kesilmez.

Araç alacak kişinin aylık gelirine rayiç bedeli eklenerek ve hanedeki kişi dikkate alınarak engelli maaşı durum değerlendirilmesi yapılır. Ruhsat sahibi kişi, "kişi başına düşen aylık gelir sınırı" altında kalmaya devam ederse engelli aylığı kesilmez fakat üstüne geçmesi halinde engelli aylığı kesilir.

PEKİ İHTİYAÇ HALİNDE ENGELLİ RAPORUYLA EV ALINCA MAAŞI KESİLİR Mİ?

İkamet edilen konut dışında satın alınan yeni konutun rayiç bedelinin 240'ta biri ve kira geliri (kira geliri yoksa rayiç bedelin 120'de biri) aylık gelir olarak hesaplanır. Buna göre aylık kesilir veya muhtaçlık devam etmesi durumunda aylık verilmeye devam eder 2022 yasası kapsamında evi olan engelli vatandaşların aylıklarına ilişkin şartlar belirlenmiştir.

 Muhtaçlık değerlendirmesi kapsamında kişilerin servet ve gelirleri dikkate alınarak hane içinde kişi başına düşen gelirin asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden az olması beklenir.

ENGELLİ MAAŞI HANGİ HALLERDE KESİLİR?

Engelli aylığının kesildiği durumlar konuya ilişkin kanun ve yönetmelikler kapsamında açıklanmıştır.

Buna göre engelli aylığının kesildiği başlıca durumlar:

Türk vatandaşlığından çıkarılma.

Engelli aylığı alan kişinin vefat etmesi/ölüm.

Feragat etme durumunda

Süreli engelli raporunun süresinin dolması durumunda yeni raporun 1 yıl içinde teslim edilmemesi.

18 yaş altı engelli yakını aylığı alanlar için fiili bakımının gerçekleşmediği ya da aylığın engelli için kullanılmadığı nın tespit edilmesi durumunda.

İkametgahının başka Vakfın görev alanına girecek şekilde değişmesi.

Muhtaçlık hallerinin yitirilmesi durumu, 18 yaş altı engelli yakını aylığı alan kişiler için engellinin 18 yaşını doldurması.

Sağlıkla kalın…

YORUM EKLE