Engelli raporu ile araç alanın aylık maaşı kesilir mi?

RAPOR ÜZERİNDE ARABA ALINCA ENGELLİ MAAŞI KESİLİR Mİ?

Engelli maaşı alan kişi adına araba alınırsa aylık kesilir mi, Araba Alanların Engelli Aylığı aracın rayiç bedeli hesaplanarak 120'de biri aylık hane gelirine katılarak değerlendirilmesi ile verilmeye devam eder ya da kesilir.

Engelli birey adına ÖTV indirimi ile alınan araçlarda ise yine indirimli tutarın 120'de biri dikkate alınacaktır. Araba alanların  Engelli Maaşı kesilir mi sorusunun yani bu hesaplamalara göre verilecektir.

ENGELLİ MAAŞI ALAN KİŞİ ADINA ARABA ALINIRSA AYLIK KESİLİR Mİ?

Araba alınca engelli maaşı kesilir mi sorusunun yanıtı için 2022 Sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında inceleme yapılır. Buna göre, kanun kapsamında belirlenen muhtaçlık değerlendirmesi kapsamında engelli vatandaşların; servet, gelir ve harcamaları dikkate alınır.

Bu şartlara göre araç alımında, hane içinde kişi başına düşen gelirin net asgari ücretin üçte birinin altında kalması durumunda  Engelli Aylığı kesilmeyecektir.

PEKİ, ARABA ALINCA ENGELLİ MAAŞI KESİLİR Mİ?

Arabayı aldıktan sonra, aracın kasko ve rayiç bedeli 120/1 hane gelirinize eklenerek, gelir miktarınız hanede bulunan kişi başına düşen gelir, net asgari ücretin 3/1 altında kalması durumunda engelli maaşı kesilmez ve devam eder.

PEKİ, ALINAN ARAÇ RAYİÇ BEDELİ NEDİR?

Rayiç bedeli araçların her yıl değişen ve günümüz koşullarına göre aracın sahip olduğu piyasa değeridir.

ARAÇ RAYİÇ BEDELİ HESAPLAMA (ENGELLİ AYLIĞI)

Kısaca örnek vermek gerekirse; Engelli aylığı alırken bir araba almak istedik ve hanemizde 4 kişi yaşamakta ve hane gelir toplamımız 7.000 TL ve alacağımız aracın kasko veya rayiç değeri bedeli 500.000 TL olduğunu varsayalım.

PEKİ, ARABA ALINCA ENGELLİ MAAŞI KESİLİR Mİ?

Arabayı aldıktan sonra, aracın kasko ve rayiç bedeli 120/1 hane gelirinize eklenerek, gelir miktarınız hanede bulunan kişi başına düşen gelir, net asgari ücretin 3/1 altında kalması durumunda engelli maaşı kesilmez ve devam eder Sorusuna bir örnek ile cevap verelim..

Aracın kasko ve rayiç bedeli (500.000 TL) / 120 (120/1) = 4.166,66 TL (120/1 Rayiç Bedeli)

(Hane Gelir Toplamı) 7.000 TL + (Rayiç bedeli 120/1) tutarı 4.166,66 TL = 11.166,66 TL

(Toplam gelir) 11.166,66 TL / (Hane kişi sayısı) 4 kişi = 2.791,66 TL

2023 Engelli aylıkları için kişi başına düşen aylık gelir sınırı: 2.835 TL

Sonuç olarak (2.791,66 TL), engelli aylığı kişi başı aylık gelir sınırı (2.835,00 TL) altında kaldığı için engelli aylığı kesilmez.

Araç alacak kişinin aylık gelirine rayiç bedeli eklenerek ve hanedeki kişi dikkate alınarak engelli maaşı durum değerlendirilmesi yapılır. Ruhsat sahibi kişi, "kişi başına düşen aylık gelir sınırı" altında kalmaya devam ederse engelli aylığı kesilmez fakat üstüne geçmesi halinde engelli aylığı kesilir.

PEKİ, İHTİYAÇ HALİNDE EV ALINCA ENGELLİ MAAŞI KESİLİR Mİ?

İkamet edilen konut dışında satın alınan yeni konutun rayiç bedelinin 240'ta biri ve kira geliri (kira geliri yoksa rayiç bedelin 120'de biri) aylık gelir olarak hesaplanır. Buna göre aylık kesilir veya muhtaçlık devam etmesi durumunda aylık verilmeye devam eder.

2022 yasası kapsamında evi olan engelli vatandaşların aylıklarına ilişkin şartlar belirlenmiştir. Muhtaçlık değerlendirmesi kapsamında kişilerin servet ve gelirleri dikkate alınarak hane içinde kişi başına düşen gelirin asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden az olması beklenir. Ancak ikamet edilen ev bu hesaplamaya dahil edilmez.

PEKİ, EVDE BAKIM MAAŞI ARABA ALINCA KESİLİR Mİ?

Araba almanız durumunda, evde bakım ücretinin kesilmesi tek başına bir sebep teşkil etmez. Araba alacağınız zaman Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü'ne bu durumu beyan etmezseniz, problem yaşanabilir. Bu durumda gelir durumunuz tekrardan incelenir.(suallere de cevaben)

Evde bakım maaşı alan bir kişinin hanede düşen aylık geliri (geçerli yıl için belirlenen tutarın) altında olmalıdır. Hanede kişi başına düşen aylık gelir, alınacak aracın kasko veya rayiç değerinin 120/1 evde bakım aylığı alan hanedeki kişi başına düşen sınırın altında kalırsa evde bakım maaşı kesilmez, fakat üstünde kalması halinde kesilir.

PEKİ, ARABA ALINCA MUHTAÇLIK AYLIĞI KESİLİR Mİ?

30 Eylül 2021 tarihli  Resmi Gazete Vakıflar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğinde yer alan madde 80 ç) bendine göre;

PEKİ, ARAÇ RAYİÇ BEDELİ HESAPLAMA (MUHTAÇLIK AYLIĞI)

Kısaca örnek vermek gerekirse; Muhtaçlık aylığı alırken bir araç almaya karar verdik ve alacağımız aracın kasko veya rayiç değeri bedeli 500.000 TL olduğunu varsayalım;

500.000 / 170 = 2.941,17 TL

Muhtaç aylığı 2023/1.Dönem 2.432,81 TL

Araç rayiç bedeli 2.941,17 TL çıktı. 2023 yılı 1. dönem muhtaçlık aylığı alan kişinin miktarı 2.432,81 TL'dir. Rayiç bedeli, muhtaçlık miktarınızı geçtiği için muhtaçlık aylığınız kesilecektir.

AYRICA ENGELLİ AYLIĞI HANGİ DURUMLARDA KESİLİR?

Engelli aylığının kesildiği durumlar konuya ilişkin kanun ve yönetmelikler kapsamında açıklanmıştır.

Buna göre engelli aylığının kesildiği başlıca durumlar:

Engelli aylığı alan kişinin vefat etmesi/ölüm.

Feragat.

18 yaş altı engelli yakını aylığı alan kişiler için engellinin 18 yaşını doldurması.

18 yaş altı engelli yakını aylığı alanlar için fiili bakımının gerçekleşmediği ya da aylığın engelli için kullanılmadığını tespit edilmesi durumunda.

Türk vatandaşlığından çıkarılma.

Süreli engelli raporunun süresinin dolması durumunda yeni raporun 1 yıl içinde teslim edilmemesi.

İkametgahının başka Vakfın görev alanına girecek şekilde değişmesi.

Muhtaçlık hallerinin yitirilmesi Durumunu sizler için detaylı elle almış olduk sağlıkla kalın...

YORUM EKLE
YORUMLAR
Bülent
Bülent - 7 ay Önce

Hocam eşimde ötv indiriminden araç almak istiyor fakat kafamız karışık kayın valdem dul maaşi alıyor 5.500tl ayrıca yatalak hasta bakıma muhtaç ve bakım maaşı alıyor biz araç aldimizda bakım maaşi düşermi..

Gönül  s0ycan
Gönül s0ycan - 7 ay Önce

Ben bakim parası aliyorumanne nin 1 aracı var kaskomuzda yok 0nu nasıl hesaplanacaktır öle pali araba dil neyapmaliyim

Ali ırmak
Ali ırmak - 6 ay Önce

2021 engelli muafiyetinden 190 bin honda sivic aldık annemin 65 kardeșimin engelli aylıgı kesildi arkadașlar bunormalmi

Ronay
Ronay - 4 ay Önce

Nerede okursam askeri ucreti 3/2'si diye hesaplanir.Sizin neden üçte bir oluyor.

Bedriye kalkan
Bedriye kalkan - 10 ay Önce

Kızkardeşim yüzde yüz engelli doğuştan 2021de 185binliralık binek araç aldık şimdi engelli aracı şimdi aylıklar kesilicek diyolar bir gerçekliği varmı

Ali ırmak
Ali ırmak - 6 ay Önce

2021 honda aldık őteve muhaviyetli ozaman 190 bindi annemin 65 maașı kardeșimin engelli aylıgı kesildi mormalmi

Ali ırmak
Ali ırmak - 6 ay Önce

2021 engelli muafiyetinden 190 bin honda sivic aldık annemin 65 kardeșimin engelli aylıgı kesildi arkadașlar bunormalmi

Musa köse
Musa köse - 3 ay Önce

Benengeliyim yüzde 91 raporum var ödeve indirimli araç alacağım biz 4 kardeşim anem ve babam brlideyiz baki ve açık aradayız babam egeli 54 roporl abim 50 raporu ne olur beni bilgilendirin sağır