Sıvı Kimyasal Madde Taşımacılığı Hakkında Merak Edilenler

Sıvı Kimyasal Madde Taşımacılığı Hakkında Merak Edilenler

Sıvı kimyasal madde taşımacılığı, lojistik hizmetler arasında en çok tercih edilenlerinden biri konumundadır. Bunun yanı sıra oldukça büyük bir önem arz eden bu hizmet, tehlikeli madde taşımacılığının bir alt kolu olarak nitelendirilebilmektedir. Günümüzde birden fazla sektörde kullanılan sıvı kimyasal maddeler, günlük hayatın birçok farklı alanında aktif olarak kullanılmaktadır. Bu kadar yaygın olarak kullanılması da beraberinde birçok güvenlik önlemini de zorunlu kılmaktadır.

Özellikle insan sağlığı başta olmak üzere çevre kirliliği bakımından da son derece büyük önem arz eden sıvı kimyasal madde taşımacılığı bu nedenle sadece yetkilendirilmiş kimseler veya firmalar tarafından yapılmalıdır. Sıvı kimyasal madde taşımacılığında gerekli önlemlerin alınmaması durumunda birçok felaket yaşanabilme ihtimali artmaktadır. Yalnızca özel araçlar ile birlikte yapılabilen bu taşımacılık işlemleri Avrupa standartlarında olmalı ve personellerin bu konuda gerekli eğitimi almış olmaları gerekmektedir. Sıvı kimyasal madde taşımacılığının bu kadar yaygın olarak kullanılması da beraberinde birçok soru işaretini getirmektedir. Bu kapsamda merak edilen tüm detayların iyi incelenmesi ve analizi edilmesi gerekmektedir.

Sıvı Kimyasal Madde Taşımacılığı Nedir?

Sıvı kimyasal madde taşımacılığı, insan ve çevre ile doğrudan temas halinde olduğu zaman tehlike arz edebilen ürünlerin sevkiyat işlemlerine verilen genel bir isimdir. Farklı maddeler ile direkt temas ettiklerinde tehlike arz edebiliyor olmalarına karşın üretim veya tüketim sektörlerinde kullanılabilen bu ürünler günümüz dünyasında yaygın olarak tercih edilmektedir. Kimyasal madde taşımacılığının gerçekleştirilebilmesi için birçok koşulun karşılanabiliyor olması gerekmektedir. Bu koşullar arasında aracın sahip olduğu özellikler ve taşımacılığı yapan personelin bilgi birikimi ve tecrübesi öne çıkmaktadır. Aynı zamanda taşımacılık işini üstlenen firmanın da bu kapsamda donanımlı, güvenilir ve gerekli sertifikalara sahip olması gerekmektedir. Kesinlikle riske atılmaması gereken bir süreci kapsayan sıvı kimyasal madde taşımacılığı, uzman ve deneyimli firmalar tarafından yapılmalıdır.

Kimyasal madde taşımacılığı kendi içerisinde farklı gruplara ayrılabilmektedir. Katı veya sıvı kimyasal madde taşımacılığı olarak iki grupta incelebilen bu işlemin her biri için farklı donanımlara sahip olunması gerekmektedir. Açıkta bulunduklarında insan canı ve çevre için büyük tehlike arz eden maddeler, bir noktadan diğerine taşınması sırasında da aynı tehlikeyi içerebilmektedir. Bu nedenle sıvı kimyasal madde taşımacılığı mutlaka çok dikkatli olunması gereken bir süreci ifade etmektedir.

Sıvı Kimyasal Maddeler Nelerdir?

Sıvı kimyasal maddeler, yapıları itibariyle daha akışkan yapıya sahiptirler. Taşımacılığı sırasında son derece özenli olması gereken sıvı kimyasal maddeler, aynı zamanda büyük tehlike arz edebilmektedir. Bu kapsamda düşünüldüğünde sıvı kimyasal maddelere örnek olarak aşağıdaki ürünler gösterilebilmektedir;

·        Yakıt, petrol yağı veya çözücüleri

·        Asitler, alkaliler

·        Sıvı sabunlar

·        Reçineler, yapıştırıcılar

·        Parafin

·        Deterjanlar

·        Beton katkı maddeleri

Sıvı kimyasal maddeler, kendi içerisinde iki farklı gruba ayrılmaktadır. Tehlikeli ve tehlikeli olmayan şeklinde sınıflandırılabilen bu ürünler kendi arasında sahip olduğu özelliklerine göre taşınmalıdır. Tehlikeli sınıfta kabul edilen sıvı kimyasal maddeler, özel araçlarla ve uzman kişiler tarafından taşınmalıdır.

Sıvı Kimyasal Madde Taşımacılığı Nasıl Yapılır?

Sıvı kimyasal madde taşımacılığı, bünyesinde tehlike arz edebilen ürünlerin yer aldığı sevkiyat işlemini ifade etmektedir. Bu taşımacılık işlemi, mutlaka bazı durumlara dikkat edilerek yapılmalıdır. Aksi takdirde büyük facialara yol açabilen bu işlem, ADR lojistiği kapsamında gerçekleştirilmelidir. Sıvı kimyasal maddeler, kendi içerisinde farklı yapıda olabilmektedirler. Bu nedenle taşımacılık işlemlerinin mutlaka uluslararası standartlarda gerçekleştirilmesi gerekmektedir. ADR standartlarına uygun bir şekilde yapılması gereken bu işlemlerde kullanılan araçların özel yapıda olması ve personellerin de konu hakkında uzman olması büyük önem arz etmektedir. Bu tip ürünlerin taşımacılığı sırasında yetki sahibi olmayan firmalardan uzak durulmalıdır.

Tehlikeli madde taşımacılığı kapsamına dahil edilebilen bu işlemlerde firmanın, ADR olarak bilinen sertifikaya sahip olması gerekmektedir. Birleşmiş Milletler tarafından imzalanan ADR anlaşmasında bu tip maddelerin bir yerden farklı bir noktaya taşınabilmesi için bazı koşulların karşılanması gerektiği belirtilmiştir. Bu şartları karşılamayan firmaların veya kişilerin sıvı kimyasal madde taşımacılığı yapmaları tehlike arz edebilmektedir. Lojistik sırasında tercih edilen araçların da ADR kapsamında belirlenen şartları karşılamaları gerekmektedir. Personellerin gerekli eğitimi almış olmaları ve süreç hakkında son derece bilgi sahibi olmaları büyük önem taşımaktadır.

Sıvı kimyasal madde taşımacılığı ile birlikte sevkiyatı gerçekleştirilen ürünler, bu konuda yetkin firmalar tarafından yapılmaktadır. İşin gerekliliği doğrultusunda donanım ve bilgi sahibi olmaları gereken firmaların tercih edilmesi, taşıma işleminin son derece güvenli olması için şarttır. Bu nedenle sıvı kimyasal madde taşımacılığı sırasında mutlaka alanında uzman firmaların tercih edilmesi gerekmektedir.

Sıvı Kimyasal Madde Taşımacılığının Öncü İsmi: TET Global

Günlük ortalama 10.000 ton likit kimyasal taşıma kapasitesine sahip olan, 300’ü aşkın donanımlı araçları ile hizmet veren TET Global, Türkiye ve Avrupa genelinde lojistik hizmetlerinin güvenilir adresidir. Sıvı kimyasal madde taşımacılığı için gerekli donanım ve araçlara sahip olan TET Global, kara yolu, demir yolu ve deniz yolu lojistik hizmetleri ile maddelerin dolum noktasından boşaltım noktasına kadar güvenli şekilde taşınmasını sağlamaktadır.

Deneyimli ve uzman kadrosu ile hizmet veren, şirket içi eğitimler sunarak her an gelişime açık personelleri ile lojistik sektöründe başarıyı sürdürmeyi arzulayan TET Global, donanımlı araçlarını mobil iletişim sistemleri ile entegre ederek tüm lojistik sürecin birebir takip edilebilmesine olanak sunmaktadır.

TET Global’in diğer hizmetleri:

·        Tehlikeli Madde Taşımacılığı

·        Gıda Ürünleri Taşımacılığı

·        Kimyasal Tanker Yıkama

·        Intermodal Taşımacılık

·        Tank Konteyner Acenteliği

·        Tank Konteyner Depolama

·        Bilişim Hizmetleri

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29