PKK mensubu 30 kişilik bir grubun silah bırakmasının ardından, Demokrasi ve Eşitlik Partisi (DEM Parti) heyeti, uzun bir aradan sonra ilk kez İmralı Adası’na giderek Abdullah Öcalan ile görüştü. Görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Öcalan’ın TBMM gündeminde bulunan komisyon çalışmalarının barış ve demokrasi adına önemli katkılar sunmasını beklediği ifade edildi.

Heyette Buldan ve Sancar Yer Aldı

25 Temmuz 2025 tarihinde gerçekleşen ziyarette, DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan, Şanlıurfa Milletvekili Mithat Sancar ve Avukat Özgür Faik Erol yer aldı. Görüşmenin yaklaşık üç buçuk saat sürdüğü bildirildi. Ziyaret, “Terörsüz Türkiye” süreci kapsamında silahların bırakıldığı yeni dönemin ardından yapılan ilk İmralı teması olarak dikkat çekti.

“Barış Kararlılığı Değerli Bulunuyor”

DEM Parti İmralı heyetinin yaptığı yazılı açıklamada, “Geçtiğimiz günlerde Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Adalet Bakanı ve siyasi parti liderleriyle heyet olarak gerçekleştirdiğimiz görüşmeler hakkında fikir teatisinde bulunduk. 11 Temmuz’da gerçekleştirilen silahların imha töreniyle ilgili izlenimler ve törenin yansımaları hakkında bilgi aktarıldı” denildi.

Açıklamada, Abdullah Öcalan’ın bu sürece ilişkin değerlendirmelerine de yer verildi. Öcalan’ın, “Törenin gerçekleştirilme biçimini, sergilenen irade, inanç ve barış kararlılığını çok değerli bulduğunu” belirttiği aktarıldı.

TBMM Komisyonuna Vurgu

Heyet, Öcalan’ın Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemindeki komisyon çalışmalarını yakından izlediğini belirttiğini, söz konusu sürecin “kapsamlı ve kapsayıcı bir yöntemle barış ve demokrasi adına önemli katkılar sunmasını beklediğini” vurguladığını kaydetti.

18 Yıllık Hasret Sona Erdi! Baraj Suları Altında Kalan Köyün Tapuları Teslim Edildi
18 Yıllık Hasret Sona Erdi! Baraj Suları Altında Kalan Köyün Tapuları Teslim Edildi
İçeriği Görüntüle

Topluma Selam ve Mesaj Gönderdi

Açıklamanın sonunda, “Sayın Öcalan, halka ve tüm toplumsal kesimlere en içten selam ve iyi dileklerini iletti” ifadesi kullanıldı.

Süreç Yakından Takip Ediliyor

İmralı görüşmesi, 11 Temmuz’da gerçekleştirilen silahların imhası töreninin ardından kamuoyunda dikkatle izlenen sürecin önemli bir aşaması olarak değerlendiriliyor. TBMM’de kurulması planlanan komisyonun yapısı, görev kapsamı ve barış sürecine etkisi önümüzdeki günlerde kamuoyunun gündeminde olmaya devam edecek.

Kaynak: İHA