Dünyanın sadece güç değil, aynı zamanda bir istikamet buhranı içinde olduğunu belirten Erdoğan, küresel sistemin Gazze’deki olaylar karşısında sergilediği tutumun mevcut düzenin yapısal çürümesini ortaya koyduğunu vurguladı.
Küresel Sistemde Ahlaki ve Varoluşsal Kriz
Uluslararası mekanizmaların insan haklarını ve güvenliği korumada kayıtsız kaldığını söyleyen Erdoğan, küresel sistemde yaşanan sarsıntıların sadece güç dengelerindeki değişimle açıklanamayacağını belirtti. "Kural temelli olduğu iddia edilen sistem, kuralların ihlal edildiği yerde susmaktadır," diyen Erdoğan, insanlığın ahlaki ve varoluşsal bir krizle karşı karşıya olduğunu savundu. Gazze’de yaşananların sadece bir insani trajedi olarak görülmemesi gerektiğini, bunun mevcut sistemin kimi koruduğunu net bir şekilde gösteren bir soykırım olduğunu ifade etti.
"Dünya Beşten Büyüktür" Şiarı ve Temsil Açığı
Türkiye’nin 13 yıldır dile getirdiği "Dünya beşten büyüktür" vurgusunu yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, temsil açığı kapatılmadan adil bir dünyanın inşasının mümkün olmadığını söyledi. Sadece güçlünün hukukunu gözeten bir yapının dünyayı daha büyük çatışmalara sürükleyeceğini belirten Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şerif’in girişimleriyle ilan edilen 15 günlük ateşkesin kalıcı barış için bir fırsat penceresi olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Bölgesel Mesajlar ve Stratejik Projeler
Konuşmasında bölgesel meselelere de geniş yer ayıran Erdoğan, Hürmüz Boğazı ve enerji hatları konusunda önemli mesajlar verdi.
• Hürmüz Boğazı Sevrüsefer serbestisinin korunması ve boğazın ticari gemilere açık tutulması gerektiğini vurguladı.
• Kalkınma Yolu Komşu coğrafyalardaki enerji kaynaklarının ulaştırılmasında "Kalkınma Yolu" gibi vizyon projelerle iş birliğine açık olduklarını belirtti.
• Suriye ve Ukrayna Ukrayna’da adil bir müzakere sürecine olan inancını koruduğunu, Suriye’de ise son 1,5 yılda katedilen mesafeden memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Akdeniz Kıbrıs ve NATO Zirvesi
Ege ve Doğu Akdeniz’in bir refah havzası olması gerektiğini söyleyen Erdoğan, Kıbrıs’ta iki ayrı devlet gerçeğinin artık tüm dünya tarafından kabul edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca Türkiye’nin NATO içindeki önemine dikkat çekerek 7-8 Temmuz tarihlerinde Ankara’da düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapacaklarını hatırlattı. Avrupa Birliği’ne tam üyelik hedefinin sürdüğünü ekleyen Erdoğan, asıl meselenin kurum inşa etmekten öte yeni bir dayanışma zemini kurmak olduğunu ifade ederek konuşmasını tamamladı.





