Moskova’ya Yönelik En Yoğun İHA Saldırılarından Biri: Rusya 146 Dronun İmha Edildiğini Açıkladı
Rusya Savunma Bakanlığı, gece saatlerinden itibaren Ukrayna’ya ait 146 insansız hava aracının (İHA) hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü duyurdu. Açıklamada, bu İHA’lardan 18’inin başkent Moskova’ya doğru uçtuğu belirtildi. Yaşananlar, savaşın seyrinde Moskova çevresine yönelik en yoğun hava tehditlerinden biri olarak değerlendirildi.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, Moskova yerel saatiyle 23.00 ile 07.00 arasında Rus hava savunma sistemleri 130 uçak tipi İHA’yı imha etti. Bu süreçte Moskova’ya yönelen 25 İHA’dan 15’inin, Moskova bölgesinde düşürüldüğü kaydedildi.
Açıklamada, İHA’ların vurulduğu bölgeler de ayrıntılı şekilde paylaşıldı. Buna göre Astrahan’da 38, Bryansk’ta 25, Belgorod, Rostov ve Kaluga’da sekizer, Tula’da 6, Kalmıkya Cumhuriyeti’nde 4, Kursk ve Oryol’da üçer, Ryazan bölgesi ve Hazar Denizi üzerinde birer İHA imha edildi.
Rusya Savunma Bakanlığı, saldırıların sabah saatlerinde de devam ettiğini bildirdi. 07.00–08.00 saatleri arasında hava savunma sistemlerinin 16 uçak tipi İHA’yı daha düşürdüğü açıklandı. Bu İHA’lardan 3’ü Moskova’ya doğru uçan 4 İHA’nın Moskova bölgesinde, 6’sı Kaluga’da, 5’i Bryansk’ta ve 1’i Tambov bölgesinde vuruldu.
Art arda gelen saldırılar sivil hava trafiğini de etkiledi. Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı, saldırılar sırasında Moskova’daki Domodedovo ve Jukovskiy havalimanları ile Vladikavkaz, Grozni ve Magas havalimanlarında uçuş kısıtlamaları uygulandığını duyurdu. Güvenlik gerekçesiyle bazı seferlerin geçici olarak askıya alındığı bildirildi.



