4/D çalışanları…

SORU: 4/D İŞÇİ KADROSU NEDİR?

CEVAP: 4/D İşçi kadrosu Yaklaşık 5 yıl önce yani 2018 yılında taşerondan kadroya alınan çalışanları kapsayan bir terimdir. Kadro oldukça geniş çaplı bir alana sahiptir. Kanun yoluyla işçi kadrosu, özellikleri, özlük hakları belirlenmektedir. Yani  4/A, 4/B ve 4/C kanunlarının dışında kalan çalışanları kapsamaktadır. 4/A, 4/B, 4/C kanunları ve bunların dışında kalan 4/D çalışanları ile ilgili detaylı çalışmayla yazımızda değineceğiz (sorulara da cevaben)

SORU: 4/D İŞÇİLERİ KİMLERİ KAPSAR?

CEVAP: 4/D işçi nedir ve kimleri kapsar soruları bu konuya dahil olan işçiler tarafından merak edilmektedir. 4/D işçi, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 4. maddesinin D fıkrasından yola çıkarak kadroya alınan işçileri kapsamaktadır. Bu işçiler 4/A, 4/B ve 4/C kanunlarında belirtilen alanların dışında kalanlar olarak ta söylenebilir. Aynı zamanda özlük hakları ve çalışma koşullarını içeren 4587 sayılı iş kanunu ve 657 sayılı kanunun 4. maddesinin D fıkrasına tabidirler.

SORU: 4/D KAMU İŞÇİLERİ KİMLERDİR VE HANGİ KANUNA TABİDİRLER?

CEVAP: 4/D Kamu İşçileri Kimlerdir ve Hangi Kanuna Tabidir 4/D çalışanları; 4/A,4/B ve 4/C kanunların da belirtilenlerden ayrı olan, bunlarla alakalı olayları gereğince tahsis edilen, sürekli işçi kadrolarında belirsiz süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan sürekli işçilerle mevsimlik, kampanya işlerinde ya da orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde ilgili konuya göre geçici iş pozisyonlarında 6 aydan kısa zamanda olmak üzere çalıştırılan geçici kişilerdir. D işçileri A ve B işçilerine göre daha az özlük haklarına sahiptir çünkü bunlar sözleşmeli işçilerdir. 4/D kamu işçileri kimlerdir sorusunu cevaplamadan önce 4/A, 4/B ve 4/C işçilerinin de kapsamını bilmek gerekmektedir. Bunlar şu şekilde sıralanmaktadır.

SORU: 4/A KAMU İŞÇİLERİ KİMLERDİR VE HANGİ KANUNA TABİDİRLER?

CEVAP: 4/A işçileri doğrudan ve eski uygulamada SSK'ya prim ödeyenler, yani daimi çalışan olarak herhangi bir işyerinde sözleşmeli işçi olarak çalışanlardır.

SORU: PEKİ 4/B KAMU İŞÇİLERİ KİMLERDİR  VE HANGİ KANUNA TABİDİRLER?

CEVAP: 4/B işçileri; eski uygulamada BAĞ-KUR'a prim ödeyenler, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardır.

SORU: 4/C KAMU İŞÇİLERİ KİMLERDİR  VE HANGİ KANUNA TABİDİRLER?

CEVAP: 4/C işçileri; eski uygulamada Emekli Sandığına bağlı, devlet memurlarıdır. Bir yıldan kısa süreli ya da mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Dairesinin ve Maliye Bakanlığının açıklamalarına dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi iken sözleşmeli olan çalışanlardır.

4/D işçileri ise; geçici işte çalışan işçi sözleşmesinin süreli olarak yapıldığı yalnızca kısıtlı haklara sahip sürekli işçilerle de çalışabilen geçici işçi kadrosu demektir. Belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışan sürekli işçiler ve belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışan mevsimlik (6 aya kadar çalışan) işçilerdir.

4/D kapsamında çalışan işçiler hakkında 657 Sayılı Kanun hükümleri uygulanmaz. Bu işçiler, 4857 Sayılı İş Kanunu Hükümlerine tabidir. Bu kanunlarla 4/D işçilerine tanınan özlük hakları aşağıda sıralanmaktadır;

Yıllık ücret izin hakkı vardır.

Kıdem tazminatı alabilmektedirler.

Haftalık çalışma saatleri belirlidir.

Kadınlara doğum izni hakkı verilmektedir. İzin haklarında mazeret izni de yer almaktadır.

Erkek olan işçiler baba olduğunda 5 gün boyunca ücretli izin kullanabilmektedirler. Vefat durumunda ölüm izni alınmaktadır. İşçilerin engelli çocuğu varsa izin kullanabilmektedir. 4857 Sayılı Kanunun 25'nci maddesinde sıralanan haller oluştuğunda kişi işten çıkarılabilir. Bu haklar aşağıda sıralanmıştır. Sağlık sebepleri (belirlenen işe gelmeme süresinin aşılması),

Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymama güveni kötüye kullanma, verilen sorumluluklara uymama vb. Zorlayıcı sebepler ve Gözaltı veya tutukluluk durumları gibi der ilgili kanun sağlıkla kalın...

YORUM EKLE