2023 yılı aralık ayı sonuna kadar geçerli olan işsizlik maaşı?

İŞSİZLİK MAAŞI NE NEDİR VE KADARDIR?

Genel olarak Sigortalı çalışanlara yasada belirtilen şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları dönem için belirli süre ve miktarda işsizlik maaşı ödemesi yapılıyor (Suallere de Cevaben) Yeni asgari ücretten etkilenen para metrelerden olan kalemlerin başında gelen işsizlik ödeneğinde sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınıyor.

2023 yılında en az 4 ay çalışan bir işçi için; işsiz kalması ve gerekli şartları taşıması halinde işsizlik ödeneğinin alt sınırı asgari ücretin yüzde 40'ı, üst sınırı ise yüzde 80'i olarak hesaplanıyor.

Buna göre; Yeni asgari ücretle işsizlik ödeneğinin en düşüğü 5 bin 325 lira, en yükseği ise 10 bin 650 lira şeklinde uygulanmaya alınmış olup

Bu rakamlardan binde 7,59 oranında damga vergisi kesintisi yapılmaktadır.

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40'ı olarak hesaplanmaktadır.

Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80'ini geçememektedir.

İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmamaktadır.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR SÜRE ALINABİLİR?

İşsizlik maaşı işsiz kalan sigortalının sigorta priminin kaç gün ödendiğine göre değişiklik göstermektedir. İşsizlik maaşı alma hakkı kazanan sigortalı işsizlerin işsizlik maaşı alma süreleri şu şekilde:

600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,

900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,

1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.

PEKİ, TEMMUZDAN SONRA İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

Asgari ücrette yaşanan 2023 Temmuz ara zammı ile birlikte en düşük işsizlik maaşı 5 bin 365 lira, en yükseği 10 bin 731 liraya yükselmiş oldu.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,

Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,

Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak yeterli olacaktır.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ İŞSİZLİK MAAŞI HESAPLAMA?

İşyerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması veya durdurulması hallerinde, (yani olağan haller durumun da salgın hastalıklar ve benzeri durumlar gibi) üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır. Kısa çalışma ödeneği olarak yapılan ödemeler işsizlik ödeneği süresinden düşülmektedir.

ASKERLİK SONRASI İŞSİZLİK MAAŞI HESAPLAMA?

Askerlik sebebiyle işten ayrılma durumunda, normalde Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde başvuru yapılması gerekirken, askerlik nedeniyle işten ayrılma durumunda bu süre terhis olduktan sonra başlayacaktır.

Kişinin askere gitmeden önce işsizlik ödeneği alması durumunda, muvazzaf askerlik dışında herhangi bir nedenle silah altına alınan işsizlerin işsizlik ödeneklerinin ödenmesi bu durumların devamı süresince durdurulur der ilgili kanun esen kalın…

YORUM EKLE