Yıllık izin süresi bölünerek kullanılabilir mi?

SORU: YILLIK İZNİN UZAKTA GEÇİRİLMESİ DURUMUNDA YOL İZNİ KULLANILABİLİR Mİ?

CEVAP: Yıllık ücretli izinlerini işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam 4 güne kadar ücretsiz yol izni vermek zorundadır. [Suallerede Cevaben]

SORU: İŞVEREN KULLANILAN YILLIK İZİNLERE İLİŞKİN KAYIT TUTMAK ZORUNDA MIDIR?

CEVAP: İşverenin işyerinde çalışan tüm işçilerin yıllık izinlerini gösterir bir kayıt tutma zorunluluğu vardır. Bu kayıtlar yıllık izin defteri şeklinde tutulabileceği gibi kartoteks [Kartlar üzerine yazılmış bilgilerin, belli bir sisteme göre derlenmesi] biçiminde de tutulabilir.

SORU: HAFTA TATİLİ GÜNLERİ YILLIK İZİN SÜRESİNE DÂHİL MİDİR?

CEVAP: 4857 sayılı İş Kanununda belirtilen 14, 20 ve 26 günlük yıllık izin sürelerine hafta tatilleri dâhil edilmemiştir. Yıllık izinler kullanılırken, izin süresine rastlayan hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil günlerinin bu sürelere ilave edilmesi gereklidir. Örneğin, 20 günlük yıllık izne ayrılan bir işçi, bu süreye 3 gün de hafta tatili rastlayacağından, fiilen 23 gün izin kullanacaktır.

SORU: YILLIK İZİN SÜRESİ BÖLÜNEREK KULLANILABİLİR Mİ?

CEVAP: İzin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere bölümler halinde kullanılabilir.

SORU: YILLIK İZİN SÜRESİ İÇİN ÜCRET ALINABİLİR Mİ?

CEVAP: Yıllık izin, ücretli olarak kullandırılması gereken bir izindir. İşveren, kullanılan yıllık izin süresine ait ücreti, işçi izne çıkarken peşin olarak vermek ya da avans olarak ödemek zorundadır Ancak yıllık izin süresi için işçi tarafına.

SORU: TOPLU İZİN UYGULAMASI NEDİR?

CEVAP: İşveren işyerinde çalışan işçilerin tümünün ya da bir kısmının, yıllık izinlerini Nisan ayı başı ile Ekim ayı sonu arasındaki bir tarihte toplu olarak kullanmalarına karar verebilir. İşyerinde toplu izin uygulamasına karar verilmesi halinde, henüz yıllık izne hak kazanmamış işçiler de bu uygulamaya dâhil edilebilirler. Böyle bir uygulamada belirli sayıda işçi, işyerinin korunması, araç-gereç ve makinelerin bakımı vb. işler ile ilgilenmek üzere toplu izin uygulaması dışında tutulabilir. Bu durumda olanların yıllık izinleri toplu izin döneminden önce veya sonra diledikleri tarihte verilir.

SORU: HAK KAZANILMASI DURUMUNDA YILLIK İZİN HAKKI NE ZAMAN KULLANILABİLİR?

CEVAP: Her hizmet yılına ait yıllık iznin gelecek hizmet yılı içinde kullanılması mümkündür. Örneğin, 2019 yılı yıllık iznine 01.02.2020 tarihinde hak kazanılmış ise, iznin 01.02.2021 - 01.02.2022 tarihleri arasında kullanılması mümkündür. Ancak bu tarihler arasında tam olarak hangi zaman dilimi içinde kullanabileceği hususunda, işverenin takdir hakkı bulunmaktadır.

SORU: YILLIK İZNİN KULLANILDIĞI SÜRE İÇİNDE İŞVEREN İŞÇİNİN SİGORTA PRİMLERİNİ ÖDEMEYE DEVAM EDER Mİ?

CEVAP: Sigortalılara yıllık ücretli izin süresi için ödenecek ücretler üzerinden iş kazaları ile meslek hastalıkları primleri hariç, diğer sigorta primlerinin, işçi ve işverenler yönünden ödenmesine devam olunur.

SORU: YILLIK ÜCRETLİ İZİN KULLANILIRKEN BİR BAŞKA İŞTE ÇALIŞABİLİR Mİ?

CEVAP: Yıllık ücretli izin kullanılırken bir başka işte çalışamaz. İşveren, işçinin yıllık iznini kullandığı süre içinde bir başka işte ücret karşılığı çalıştığını öğrendiğinde,[tespit ettiğinde] yıllık izin için ödediği ücreti işçiden geri talep edebilir ödenecek ücrete fazla çalışma ücretleri, primler ve sosyal yardımlar dâhil edilmeyecektir der kanun.

SORU: 4857 SAYILI KANUN KAPSAMINDA İZİN KURULU NEDİR?

CEVAP: İşyerinde 100'den fazla işçi çalışması halinde kanunen bir izin kurulunun oluşturulması zorunludur. İzin Kurulu, 1 işveren veya işveren temsilcisi ile 2 işçi temsilcisi olmak üzere toplam 3 kişiden oluşur. İzin Kurulu üyesi olacak işçiler ve yedekleri, varsa işyeri sendika temsilcisi tarafından, yoksa işyerinde çalışan işçiler tarafından seçilir. İzin Kurulu'na işveren temsilcisi olan üye başkanlık eder. İzin Kurulu üyeleri iki yılda bir yeniden seçilir.

SORU: İZİN KURULU İŞÇİLERİN YILLIK İZİNLERİNİ NASIL DÜZENLER?

CEVAP: Genel olarak İşçiler yıllık izinlerini hangi tarihlerde kullanmak istediklerine ilişkin taleplerini İzin Kurulu'na iletirler. İzin Kurulu, başkanın çağrısı üzerine toplanır ve bir taraftan bu talepleri diğer taraftan işyerindeki işçi sayısını, işçilerin kıdemlerini ve işlerin aksamaması zorunluluğunu dikkate alarak bir izin çizelgesi düzenler. Bu çizelgede her bir işçinin hangi tarihler arasında izin kullanacağı belirtilir.

İşverence onaylanan yıllık izin çizelgeleri işyerinde ilan edilir. İzin Kurulu ayrıca işçilerin yıllık izinlerle ilgili talep ve şikâyetlerini işverene iletir ve yıllık izinlerin daha yararlı geçmesi için kamplar, geziler eğitim programları düzenler der ilgili kanun.

Esen kalın, sağlıkla kalın...

YORUM EKLE