Yerel gazeteleri ayakta tutmak lazım

Yerel gazeteler tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de önemli bir etkiye sahip. Lakin son yıllarda ekonomik sıkıntılardan dolayı ülkemizdeki bazı gazeteler kapandı, bazıları ise birleşme yoluna gitti.

Van'da da 2013 yılı sonlarında 12 gazete birleşerek 6 gazete oldu.

Ekonomik sıkıntılara rağmen şimdi birçok gazete yayın hayatını sürdürmeye gayret ediyor.

Yerel gazeteler, Basın İlan Kurumu aracılığıyla gazetelerde ihale ilanı yayınlayarak hayatiyetlerini sürdürüyor. Elbette her gazetenin reklam, abone gibi başka gelirleri bulunuyor.

Fakat son yıllarda iletişim araçlarının teknolojik açıdan artması, internet ve sosyal medya etkisiyle bu gelirlerden düşüş oldu. Yerel gazeteler ihale ilanlarını yayınlayarak ayakta duruyor.

Basın İlan Kurumu bu noktada önemli bir kurum özelliği taşıyor. Yerel basının ayakta durabilmesi için, BİK aracılığıyla ihale ilanları yayınlanıyor.

Önceki gün ilimize gelen BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç ile görüşme imkanımız oldu. Kendisi ile geçtiğimiz yıl bir seminerde bir araya gelmiştik. Elazığlı olan ve bölgemiz insanının sıcak kanlı yapısı ile bildiğimiz Genel Müdür Erkılınç, yerel gazetelere pandemi sürecinde önemli destekler sunduklarını dile getirdi.

Erkılınç ile birlikte yaptığımız toplantıya Vali Mehmet Emin Bilmez de katıldı. Toplantıya, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, BİK Teknolojileri Müdürü Ömer Faruk Kaya, BİK Van Şube Müdürü Mevlüt Uluçamlıbel, Van ve ilçelerindeki gazeteciler de katıldı.

Gerçekten de bizler BİK'in sağladığı bu destekleri, inkar edemeyiz.

2020 Nisan ayı ile birlikte baskı ve satış sayılarındaki esneklik, her gün yayınlanma yerine dönüşümlü yayınlar, akabinde işçilerin tam gün mesai zorunluluğunun ortadan kaldırılması, tüm bunlara rağmen ihale ilanlarının gazetelerde eşit ve adil şekilde yayınlanması yerel basına önemli bir katkı oldu.

Basın İlan Kurum Genel Müdürü Cavit Erkılınç güzel hizmetler yapmak için gayret göstereceklerini belirterek, "İnşallah siz gazetecilerle birlikte daha güzel çalışmalar yaparız. Umarım sizlerle olan diyaloglarımızı daha da güçlendiririz. Daha iyi bir iş birliği içinde oluruz. Rabbim bizleri mahcup etmesin" dedi.

Bizler de yerel basın temsilcileri olarak şunu söylüyoruz; devletin gazetelere sağladığı gelirlerin çok büyük bölümü, bizler aracılığıyla yine devletimize dönüyor. İşçilere maaşlar veriliyor. SGK primleri yatırılıyor. Vergiler ödeniyor.

Ülkemizdeki tüm gazeteleri dikkate aldığımızda birçok kişinin istihdamı söz konusu. O yüzden devlet organlarımızın yerel basını ayakta tutması gerektiğini düşünüyoruz.

Umarım, BİK Genel Müdürümüz yerel basının daha iyi noktalara gelmesi için gayretlerini sürdürür. Bizler buna yürekten inanıyoruz.

YORUM EKLE