Yerel gazeteler için eğitim semineri…

Değerli okurlar, uzun süredir çeşitli yoğunluklardan dolayı köşe yazamamıştım. Yazmak bugüne nasipmiş.

Değerli okurlar, geçtiğimiz hafta ilimizde Basın İlan Kurumu tarafından eğitim semineri düzenlendi. DAKA desteğiyle düzenlenen eğitim seminerinde özellikle son yıllarda dijitalleşen dünya ve ülkemize ayak uydurulması konusunda bilgiler verildi.

Bizler x kuşağı sayılırız. Bizim dönemimizde teknoloji böylesine gelişmemişti. Ömrümüzün sonlarına doğru teknoloji gelişti. Bilgisayar, telefon ve özellikle internetin de etkisiyle artık insanlar birçok işini bilgisayar ve telefondan yapıyor.

Bunun da adı dijitalleşme.

Seminerin açış konuşmasını yapan BİK Van Şube Müdürü Mevlüt Uluçamlıbel, yapısal ve dijital dönüşüm sürecinde yerel gazetelerin durumlarının masaya yatırılacağını ifade etti.

Ardından söz alan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, 2009 yılından beri Van'da faaliyet gösterdiklerini ve birçok çalışmaya imza attıklarını belirterek, yerel basının önemine dikkat çekti. Van'ın uzun yıllar basın alanında güzel hizmetlere ev sahipliğini yaptığını dile getiren Güray, dijitalleşme ile birlikte yazılı basının olumsuz etkilendiğini anlattı.

Seminere Van Valisi Mehmet Emin Bilmez de katıldı. Sayın Valimiz konuşmasında özellikle basın mensuplarının kenti kötü gösteren haberlerden uzak durması gerektiğini ifade etti. Vali Bilmez, konuşmasında; "Negatif haberlerin alıcısı çok, biliyoruz. Ama kendi ayağımıza da sıkmamamız lazım. Bundan dolayısıyla bölge ile ilgili negatif haberler şehirleri olumsuz etkiliyor. Yerel basın kamunun gören gözüdür, işiten kulağıdır. Yerel basının bölgede gördükleri, karar alıcılara aktırılmasında da bir sorumluluğunuz var. İnsanları bir birine düşürmekten kaçınmamız gerekiyor. Maalesef bölgede böyle bir dil var. Ne olur güzel ve pozitif haberlere yoğunlaşalım. Birliğimizi, beraberliğimizi koruyarak toplumu ayrıştıran değil, birleştiren haberlere ağırlık verelim" dedi.

Seminere katılan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran ise Van'da bulunmaktan dolayı mutlu olduklarını belirtti.

Genel Müdür Duran, son on yılda teknolojinin imkanları ile çok hızlı şekilde haber yapmaya başlandığını, bazı kolaylıkların olduğunu, ancak beraberinde birçok sıkıntıyı da getirdiğini ifade ederek, gazetecilerin de bu dönüşüme ayak uydurması gerektiğini anlattı.

Pandemi sürecinin geçici olduğunu söyleyen Genel Müdür Duran, akıllı telefonlardan habere ulaşma kolaylığının, yazılı basın tirajlarını olumsuz etkilediğini vurguladı.

Daha sonra iki gün süren seminerde BİK'te görev alan isimler ve bazı alanında uzman isimler bizlere dijitalleşmede gelinen son durumu ve bundan kaçınılamayacağı konusunda açıklamalar yaptılar.

Söz konusu seminere Vanlı gazeteciler ve Bitlis, Muş ve Hakkâri'den de gazeteciler katıldı.

Bizler de gazeteciler olarak bu seminerin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.

YORUM EKLE