Vatandaş olarak sandığa gidelim

       Son yıllarda sandığa gitmek vatandaş olarak adeta bizim için bir gelenek halini aldı.
2014 Cumhurbaşkanlığı seçimleri, 214 yerel seçimler, 215’te 7 Haziran ve 1 Kasım olmak üzere iki genel seçimin ardından, 16 Nisan 2017 tarihinde ise anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulması kapsamında yapılacak olan referandum seçimlerinde sandığa gideceğiz.
Aslında toplumun bir bölümü yıllardır sandığa gitmiyor. Bu, sadece bir bölge için geçerli değil. Ülkenin hemen hemen her şehrinde küçük de olsa bazı vatandaşlar sandığa gitmekten aciz. Elbette hasta olanlar, ikametgâh adresinde olamayanlar veya çok daha farklı nedenlerle oy kullanamayanlar olabilir. Fakat bile bile sandığa gitmemek, kanımca doğru değil.


     Ne olursa olsun, sandığa gidip, kimsenin baskısı altında kalmadan oy kullanmak gerekir.
Bu arada referandum seçimi için de önceki gün süreç başladı. Muhtarlık bölgesi askı listeleri, askıya çıkarıldı. 16 Nisan’da yapılacak olan referandumda oy kullanacak olan seçmenlerin YSK'nın internet adresinden seçmen kayıtlarının sorgulanmasını yapabileceği belirtildi.
Bugünlerde ‘evet’ ve ‘hayır’cılar arasında rekabetin başladığına şahit oluyoruz.
Ne acıdır ki birçok kişi niçin ‘evet’ veya niçin ‘hayır’ dediğini, oylama yaparken hangi kriterlere göre oylama yapacağını pek bilmiyor gibi…
O yüzden vatandaşın 16 Nisan’da yapılacak seçimlerde, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini içeren, 18 maddeyi iyi öğrenmesini istiyoruz.
Dilerseniz; bu kanunda ne tür değişiklikler olacak onu hatırlatalım:
-Anayasada Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'a göre, milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak, milletvekili seçilebilme yaşı 25'ten 18'e indirilecek.


    -TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri 5 yılda bir aynı gün yapılacak. Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği kesilmeyecek.
-Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5'ini alan partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebilecek.
-Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek.


     -Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, cumhurbaşkanı tarafından atanacak ve görevden alınacak. Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri ile teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek.
-TBMM, üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte gerçekleştirilecek.


    -Cumhurbaşkanının, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis, seçimlerin yenilenmesine karar verirse cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecek. Anayasa Mahkemesinin üye sayısı 17'den 15'e düşürülecek.
-TBMM'nin bir sonraki seçimi ve cumhurbaşkanı seçimi, 3 Kasım 2019'da birlikte yapılacak.
Evet değerli okurlar, seçmenlerimizin 16 Nisan’da sandığa giderek hür iradesiyle oyunu kullanmasını hatırlatarak, yazımızı sonlandıralım.

YORUM EKLE