Van'a on yıllık kayyum atanıyor

 Van ne çektiyse bu belediyeciliği bilmeyen insanlardan çekti.
Van belediyelerden yeteri kadar hizmet alamadı.
Hatta halka hizmetle mükellef olan belediyeler, siyasi partilerin suiistimal alanına dönüştü.
 Belediyeler ideolojik bağnazların top çevirdiği kirlilik tezgâhına çevrildi.
Kimi zaman belediye çalışanları bile bizden değilsiniz onlardansınız yaklaşımıyla koyun sürüsü gibi bir o tarafa bir bu tarafa sürüldü.
 Kin, nefret, art niyet, ötekileştirme gibi insana yakışmayan ve insana yapılmaması gereken muameleler yapıldı.
Liyakati tercih eden ön plana alan yok gibiydi.
Ben iradeye saygı gösteren biriyim her inanç sahibi insanın da böyle düşündüğünü biliyorum.
Ancak yetkisini, haddi aşan, azgınlaşan bir duruma getirildi mi orada dur denmesi gerektiğini de savunanlardanım.
Halkın hakkını vermeyenlere hatta halkın hakkını yiyenlere hesabın sorulması çok uzun sürmemeli derim. Bu kayyum atamaları kimilerini mutlu etti kimilerini mutsuz.
Bazıları iyi oldu dedi bazıları yanlış dedi.  Seçimle gelenler seçimle gitmeli gibi ifadeler de kullanıldı.
Açıkçası ben yapılan çalışmaları görünce iyi ki kayyumlar gelmiş diyenlerdenim.
Bu konuda bu şehirde iyi ki kayyumlar gelmiş diyecek kaç kişi var açıkça, endişeliyim.
Hatta AK partiliyim diye geçinenler Van'ın en yetkili AK partilileri de bunu söylemekten imtina ederler diye düşünüyorum bildiğim bir şeyler var çünkü! Ankara'da başka Van'da başka başka konuşurlar.
Türkiye'de karar alıcılar yani bütün siyasi partiler bir araya gelse keşke bir anlaşma yapsalar diyorum.
Doğu Anadolu bölgesinde 10 yıl yerel seçimler yapılmasın diye karar alsalar ne güzel olurdu.
Dedim ya halkın iradesine saygılıyım ancak biz bu belediyelere siyaset girince çok kirlendiğine defalarca şahit olduk.
Peki, neden batı belediyelerinde değil de doğuda diye tepki gösterenlerde olacak biliyorum.
Oralarda belediyeler çok hizmet etmiş aramızda çok fazla uçurum var hizmet noktasında.
 Hiç kimse bu dediklerimi sağa sola çekmesin demek istediğim hizmet merkezlidir.
Bakınız kayyumlar atanandan beri Van tarihinde görülmemiş hizmetler yapılıyor.
Bu hizmetler düşüncesi ne olursa olsun herkese yapılıyor. Yani ideolojik körlük yapılmıyor.
İyi çalışkan bir yönetici ekibi var ve bu ekibin geldiği günden beri neler yaptı önemli çalışmaları size sıralamak istiyorum.
Van Büyükşehir Belediyesi, geçen yıldan bu yana önemli projeleri hayata geçirerek devletin imkânlarını hizmete dönüştürdü. İlk kez Van devletin imkânlarından yeterince faydalanıyor.
Van'ın en büyük sorunlarından birisi de insana dokunan idarecilerin olmayışıdır.
İnsana dokundunuz mu yaşam kalitesini arttırırsınız çünkü Van'ın yaşam kalitesi çok düşüktür. İşte tam da bu yapılıyor az da olsa.
Yıllardır ihmal edilen belediyecilik hizmetleriyle vatandaşları buluşturan Van Büyükşehir Belediyesi, insana dokunan, yaşam kalitesini yükselten, kentin değerlerini ön plana çıkaran hizmetlere ağırlık verdi.
2017 yılı içinde 354 milyon liralık kaynağı sadece yatırım kalemlerine aktararak önceki döneme göre 5 kat artış sağlayan belediye, bu süre içinde Van insanının çok istediği yol sorunları için 500 kilometrenin üzerinde sıcak asfalt çalışmasıyla kaynakların etkin kullanılmasının doğurduğu sonucu gösterdi bir anlamda.
Belediyeye kayyum atandığı dönemi bir hatırlayın değerli okurlar isterseniz.
Belediye devralındığında ekonomik anlamda çok vahim bir durum vardı ortada. 750 milyon borç vardı ve bu rakam Van gibi illerde çok yüksek bir meblağdı.
Van'da belediyeler kaynakların genellikle mal ve hizmet alımına dönük, personel harcaması için kullanır ve bu durum başarı olarak kabul edilirdi.
Su, atık ve çöp konusu bir belediyenin varoluş nedeni bunları hizmet diye sunmamak gerek.
Deprem görmüş bir şehrin toparlanması sizlerde takdir edersiniz ki kolay değil.
Ancak Van halkı Erdoğan hükümetine çok büyük bir teşekkür borçludur kanaatimce. Kısa zamanda Van'ın toparlanması verdiği çabadan dolayı ben Sayın Cumhurbaşkanına kendi adıma teşekkür ediyorum. Daha önceki yazılarımda eksikleri sıkça vurgulamama rağmen.
Şimdi Van büyük şehir belediyesinin çalışmalarını Vali Zorluoğlu şefliğinde neler yapıldı ve neler yapılacak anlatmaya çalışayım.
Van için can damarı niteliğinde içme suyu meselesi çözüldü. Tam 30 yıldır konuştuğumuz yazdığımız Van Gölü kirliliği için önemli olan arıtma tesisi son teknolojiyle donatılmış bir projeyle ihaleye çıkıyor.
Van'ı rahatsız eden hatta utançlarımızdan birisi olan Özalp yolundaki çöp sorunu şükürler olsun gideriliyor. Bu çöp sorununu gidermek için proje geliştirilmiş ve yakında ihalesi yapılacak.
Bu proje sayesinde Van çöp sorunundan da kurtulmuş olacak. Önemli hizmetler devam ediyor sadece Van merkez değil bu hizmetleri ilçeler köyler yani Van sınırları içinde olan her yer alıyor.
Özellikle yeşil alan, park bahçe, spor alanları, vatandaşların ihtiyaç duyduğu yerlerde, mahalle aralarında gençlere, çocuklara, kadınlara yönelik aile yaşam merkezleri, engelliler için uygun mekânlar yapıldı.
238 okulun belediye imkânlarıyla onarılması, belediye imkânlarıyla öğrencilere okul çıkışlarında uygun ders çalışma alanları oluşturulması gibi eğitime katkı sunan bir belediyecilik.
Çevre yolu çalışması Van'da hafif raylı sistem konusunda yoğun çalışmalar olduğunu biliyorum.
Van'da 30 bin öğrencisi bulunan bir üniversite ile Edremit ilçesini yazın çok sayıda kişinin ziyaret etmesi için, Edremit'ten üniversiteye giden İpekyolu Caddesi üzerinde bir toplu taşıma sistemi için bir çalışma yapılıyor.
Sağlık hizmetleri, alt yapı gibi çalışmalar devam ediyor. Kışın iyi düşünüp projeler hazırlanırsa yazın da hayata geçirmek için çalışmak gerek bunun içinde hummalı çalışmalar yapılıyor.
Kaynakların önceki döneme göre değişmediğini ama kullanılma biçiminin değiştiğini görüyoruz.
Memleketim hizmet görüyor ve ben çok mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Vali Zorluoğlu'un çalışkanlığını keyifle takip ediyorum. İyi bir ekip çalışması örneği görüyorum.
Vali beyin bazı açıklamalarını takip ettim seneye daha büyük çalışmalar yapacağını projelerinin masada olduğunu öğrendim. Vali'yi böyle hırslı azimli görünce bize de bunları yazmak düşer dedim.
 Yazmadan geçmek istemiyorum genel sekreterin ve yardımcısı Mehmet Yaşar'ın azmine ve Fazıl Tamer beyin bir çalışmasına şahit oldum.
 Tatlı dil kibar nazik üslubuyla vatandaşı ikna etme özelliği, kendini değil de kurumunun başarılı çalışmalarını anlatan, Valinin selamını söyleyerek yol genişletme çalışmalarında vatandaşı ikna etmesini görünce ve vatandaşın aynı güzel karşılıkla yollarının genişlemesi için arsasını tahsis etmesindeki samimiyeti görünce böyle giderse bu şehir daha çok güzelleşecek diye umutlandırdı beni.
İlçe belediyelerinin başarıları ise bu yazı sınırını aşacak nitelikte.
Kısacası bu kente kim bir çivi çaktıysa saygıyı bir borç biliriz…
Size ve ekibinize teşekkürler Sayın Zorluoğlu.
Samimi, dürüst olunca iş mi dayanır insana yeter ki iyilik düşünelim.
Yeter ki insana hizmet edelim ve bozulmayalım şımarmayalım Van'ı hep birlikte güzelleştirelim. Bu yapılanlar yeter mi? asla yetmez hizmete susamışız ya ne görsek seviniyoruz. Bu durum kayyumların her şeyi doğru yaptığı anlamına gelmiyor herhalde.
Şunu da belirteyim ki, İyi çalışmaları yazdığım gibi ileriki süreçte kayyumların eksikleri hataları ve varsa pis kokuları da yazacağımdan endişe duymadığınızı biliyorum.
Bekleyin ve görün bakın daha neler olacak…!
Van'a selam olsun; Van'ı kayyumlarla on yıl daha idare edelim….

YORUM EKLE