Sürekli rapor alan feshedilirmi?

            Genel Olarak Sağlık Sorunları İş Hayatında hem İşveren hem de işçi Yani Çalışan Arasında istenmeyen Durumların başında gelir. Çoğu zaman sağlık sorunları kısa süreli izinlerle Atlatılabilir. Fakat bazı durumlarda ise işçinin uzun süre Rapor alması ile sonuçlanır Ve Bu Durum Zaman zaman her iki tarafa da sorun teşkil edebilmektedir durumla ilgili Kanunların Hocalarımızın ve Meslektaşlarımızın Çalışmalarını İrdelerken işçi yada iş verenin hak durumları nelerdir...
(a)Peki Kanunen uzun süre sağlık raporu alan bir işçi işten atılabilir mi?
(b)Veya sık sık rapor alan çalışanın iş akdi feshedilebilir mi?
(c)Hasta olmadan rapor alan (sahte rapor) işçiye işveren ne gibi yaptırım hakkına sahiptir?
(ç)Yada Raporlu işçinin rapor süresince iş yerine gelmesi istene bilir mi?
(d)Raporlu işçiye işvereni tarafından her hangi bir maddi destek söz konusu mu?
(e)Kimlere rapor parası verilir? Bunların Tamamı gibi Başlıklar Altında Okurlarımızın Sorularına Cevaben Bir Kez daha Yazıyorum Ayrıca 4857 sayılı İş Kanunu 'nun 25/II-e bendinde yer alan maddeye işçi çok dikkat etmeli rapor konusunda hiç bir şekilde usulsüzlüğe baş vurmamalıdır der kanun...

 


        İş mevzuatına göre, iş sözleşmesinin işveren tarafından sağlık nedenlerine dayalı devamsızlıklar kapsamında feshi mümkün olabilmektedir. Böylesi bir feshin mümkün olabilmesi için; rapor süresinin çalışma süresine bağlı olarak belirlenen bildirim süresini "6" hafta aşması, iş sözleşmesinin feshi sonucunda kıdem tazminatı hakkının ödenmesi gerekmektedir.
(1)RAPORLU İŞÇİNİN İŞ YERİNE GELMESİ İSTENEBİLİR Mİ?
İşveren sağlık raporu alan bir çalışanından iş yerine gelmesini isteyebilir mi? Veya sağlık raporu bulunan bir çalışandan çalışması istenebilir mi? Öncelikle sağlık raporu nedir, onu tanımlamak gerekir. İş mevzuatına göre sağlık raporları, işçi rahatsızlandığında veya hastalandığında verilen istirahat raporlarına denir. Raporlar bir anlamda iş görmezlik raporu olarak da adlandırılır. Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle rapor alan işçi, raporun bir suretini iş yerine ulaştırmakla mükelleftir. Raporlu olan bir işçi raporlu olduğu günler için iş yerine gelmekle mükellef olmayıp, işveren de işçiden iş yerine gelmesini isteyemez.

 


        (2)SAHTE SAĞLIK RAPORU ALAN İŞÇİNİN YAPTIRIMI NEDİR?
Gerçek bir rahatsızlığa dayalı olmadığı durumlarda alınan sağlık raporları, işçinin işten atılmasına varan bazı sonuçların ortaya çıkmasına neden olur. İşveren, işçinin dürüstlüğünden emin değilse raporun doğruluğunu hakem hastanelere müracaat ederek araştırabilir.
Bu araştırma sonucunda işçinin dürüst bir şekilde davranmadığı tespit edilirse, iş sözleşmesi haklı nedenle derhal feshedilebilir. Bu fesih ise 4857 sayılı İş Kanunu' nun madde 25/II-e bendinde yer alan "İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması." hükmü uyarınca yapılabilmektedir.

(3)SAĞLIK RAPORU ALAN İŞÇİYE BİR ÖDEME YAPILIR MI?
Sosyal sigorta düzenlemeleri açısından; Çalışanların sağlık nedenlerine dayalı işe devamsızlıklarının 2 günden sonrası için yasa ile belirlenen esaslar çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir. Bu kapsamdaki devamsızlıklarda işveren tarafından ücret ödenmesi yönünde bir zorunluluk bulunmamaktadır. Bu konudaki uygulama iş sözleşmelerinde belirlenebilmektedir. İş sözleşmesinde bağlayıcı bir hüküm bulunmaması durumunda uygulamaya ilişkin insiyatif işverene aittir der meslek büyüklerimiz.

 

        (4)KİMLERE RAPOR PARASI ÖDENİR?
 Aşağıda belirttiğimiz sigortalılar geçici iş göremezlik ödeneği alma hakkına sahiptir:
*İş kazası geçiren sigortalı
*Meslek hastalığına yakalanan sigortalı
*Doğum yapan sigortalı
*Hastalanan sigortalı
Hastalık nedeniyle rapor parası Eğer işçi hastalanmış ve doktora giderek rapor almışsa; bu işçiye rapor parası ödenmesi için, öncelikle işçinin rapor aldığı tarihten itibaren geriye dönük son 1 yıl içinde en az 90 gün priminin Sosyal Güvenlik Kurumu na bildirilmiş olması gerekir. Eğer işçi bu şartı sağlıyorsa rapor parası, işçinin raporlu olduğu ilk 2 gün ödenmez; ancak 3. günden itibaren ödenir der kolaylıklar dilerim...

YORUM EKLE

banner29